Vona a mandátumát is visszaadja

Publikálás dátuma
2018.04.09. 22:40
Fotó: Népszava
Komolyan gondolja Vona Gábor, hogy megválik a pártelnöki tisztségtől. Sőt: az új parlamentnek sem lesz a tagja.

Váratlanul ért, teljesen ledöbbentem – így reagált lapunknak Vona bejelentésére Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Vona Gábor hétfő este ugyanis ezt írta a Facebook-oldalán: A mai napon – a választási eredmények fényében – „ígéretemhez hűen benyújtottam a lemondásomat, amelyet a Jobbik elnöksége elfogadott. A közeljövőben a Jobbik tisztújító kongresszust fog összehívni, hogy új elnököt válasszon, a tisztújításon nem méretem meg magam. Egyúttal jeleztem az elnökség felé, hogy listás parlamenti mandátumomat nem fogom átvenni.”

A Jobbik saját várakozásán alul szerepelt a választáson. Előre sejthető volt, hogy csalódást okozó eredmény esetén a belső ellenzék támadásba lendül. Így történt. A keményvonalasokat láthatóan nem győzte meg, hogy Vona Gábor a választás éjszakáján bejelentette lemondását. Szerették volna megakadályozni, hogy a tisztújító kongresszuson elinduljon, és újra a párt vezetője legyen.

Novák Előd, akit korábban Vona a párt elnökségéből és a parlamenti frakcióból is kiszorított, közösségi oldalán Vona Gábort tehertételnek, politikáját köpönyegforgatónak minősítette. Részben a Fidesz kétharmadáért is őt tette felelőssé. Azzal vádolta a pártelnököt, hogy „alaposan túltolta a néppártosodás biciklijét”: pusztán stílusváltást ígért, valójában súlyos tartalmi változásokat is végrehajtva letérítette a Jobbikot a „fejlődő útjáról”.

A tagság – folytatta Novák – azt hitte, az elvek feladásáért, a Mészáros Lőrinchez hasonlóan börtönbe való Simicska Lajossal kötött „üzletért” cserébe legalább a győzelem meglesz. Helyette azonban a 660 milliós számvevőszéki bírság maradt, csökkenő állami támogatás mellett. Vona lemondását Novák színjátéknak minősítette, hisz nemsokára amúgy is lejárt volna az elnökség mandátuma.

Novák Előd megosztotta Toroczkai László ásotthalmi polgármester, a Jobbik alelnöke bejegyzését. „Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot” – írta Toroczkai. Úgy látja, ha egy párt három egymást követő választáson sem tud a kormányzás közelébe kerülni, végleg elveszíti az esélyét arra, hogy valaha győzzön. Hacsak nem iktatja ki azt az akadályt, amely a növekedését gátolja.

Sneider Tamás, egy másik elnökségi tag (aki az elmúlt ciklusban az Országgyűlésnek is alelnöke volt) Vona Gábor oldalán szállt be a küzdelembe. A „Kedves Laci!” megszólítással közzétett nyílt levelében Sneider „bajtársiatlan dolognak” nevezte Toroczkai lépését. Szerinte nemcsak Vona Gábornak kell lemondania az elnökségben, hanem mindenkinek. „Neked és nekem is, mert részesei voltunk a néppártosodásnak” – üzente Sneider.

Az élet nem áll meg, menni kell tovább. Aki nem fél, az nem tehet most mást, mint küzd „egy élhető, büszke, demokratikus és félelmek nélküli Magyarországért” – buzdított Sneider Tamás.

Ahogyan azt vasárnapi tudósításunkban írtuk, az urnazárás előtt lapunknak nyilatkozó jobbikos politikusok reális lehetőségként számoltak azzal, hogy pártjuk a legtöbb szavazatot kapja a választáson. Legfeljebb abban nem értettek egyet, hogy a Jobbik önmagában abszolút többséget szerezhet-e a parlamentben.

Végül a Jobbik a listán nem egészen 20 százalékot kapott, a Fidesz több mint 49-et. Vona Gábor már évekkel ezelőtt megígérte, hogy megválik a pártelnöki tisztségtől, ha a Jobbik nem nyeri meg a választást: vasárnap bejelentette lemondását.

Ezzel együtt Vona úgy ítélte meg, hogy a Jobbik előnyére változott. Változatlanul kiállt a néppártosodás mellett. Utólag is jó döntésnek nevezte, hogy a Jobbik sehol nem léptette vissza a jelöltjeit. Hangsúlyozta: a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, növelni tudta támogatottságát.

Hasonlóan érvelt Sneider Tamás is. Tény, hogy a Jobbik nem tudta megállítani a kialakuló korrupt diktatúrát, de – bár nem ment vele sokra – erősödött, közel 200 ezerrel többen szavaztak jelöltjeire.

A nyilvánosság elé került adatok nem támasztják alá, hogy a Jobbik erősödött volna, vagy növelni tudta volna támogatottságát. Az egyéni jelöltekre adott voksok egy része ugyanis – ahogyan arra Novák Előd is felhívta a figyelmet – nem a Jobbik táborából, hanem baloldalról, a „taktikai átszavazásoknak” köszönhetően érkezett. Az ilyen szempontból fontosabb pártlistán a Jobbik ugyanúgy 1 millió körüli szavazatot kapott, mint négy éve.

Különösképpen fájó lehet a Jobbik számára, hogy csupán egyetlen egyéni körzetet sikerült megnyernie. A tűzkeresztségen a párt már az előző ciklusban tartott tapolcai időközi választáson átesett: a Jobbik új frakciójában ugyanúgy csak egy győztes képviselő lesz, ahogyan eddig is.

Persze, minden viszonyítás kérdése. Más ellenzéki pártok örömmel elfogadnák a Jobbik listás eredményét. Vona Gábor hétfő esti bejelentése mindenesetre új helyzetet teremt. Könnyen elképzelhető, hogy a párt visszatér a szélsőjobbos irányvonalhoz. Ez nyilván függ attól is, ki lesz Vona utódja az elnöki poszton.

Mirkóczki Ádám egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor tartják a tisztújító kongresszust. A párt elnökségének hétfőn elkezdődött ülése kedden folytatódik.

Szerző
Frissítve: 2018.04.09. 23:24