Szerbiában is lezuhant egy katonai repülőgép

Meghalt az egyik pilóta, a másikat pedig sérülésekkel szállították kórházba, miután lezuhant egy Super Galeb G-4-es típusú katonai repülőgép szerdán Belgrádtól 40 kilométerre - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A védelmi minisztérium megerősítette, hogy baleset történt. A közlemény szerint mindkét pilóta katapultált, mielőtt az oktatásra használt gép lezuhant volna. Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, a helyszínelés még folyik. (MTI)

lásd még: Repülőgéptragédia - Száz halálos áldozat is lehet

Szerző

Költészet napja - Elrajtolt a Versmaraton

Elkezdődött a nyolcadik Versmaraton délelőtt a budapesti Akvárium Klubban, ahol 12 órán keresztül kortárs költők szavalják verseiket a költészet napja alkalmából.

A vers, a művészet a lélek oxigénje, akkor figyelünk fel rá, amikor elkezd fogyni körülöttünk - így fogalmazott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki szerint a Versmaraton arra is ösztönöz, hogy ne csak ezen az egy napon foglalkozunk a költészettel, a kortárs szerzőkkel. A rendezvényen Az év versei 2018 antológiában szereplő 100 költőből 58 olvassa fel költeményeit. A Versmaraton a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a közmédia közös rendezvénye.

Mások mellett Ágh István, Géczi János, Szőcs Géza, Kukorelly Endre, Mezey Katalin, Kemény István, Terék Anna, Turi Tímea, Böszörményi Zoltán, Serfőző Simon, Kiss Judit Ágnes, Horkay Hörcher Ferenc, Végh Attila és Oravecz Péter szavalja saját verseit szerdán este 10 óráig.  A felolvasásokat beszélgetések szakítják meg a szerzőkkel. (MTI)

Szerző

Régi Nemzetesek

Az elmúlt év végén hivatalosan is megszűnt egyesületnek lenni a Régi Nemzetesek Társasága. Történt ugyanis, hogy a Magyar Nemzet egykori - a 2000-es fideszes fordulatot megelőzően ott dolgozó - munkatársaiból alakult civil szervezet nem volt képes tovább állni azokat a csapásokat, amelyekkel a kormány a számára gyanús szervezeteket sújtotta. Visszaminősült hát asztaltársasággá, mondván, ha muszáj, hát így is lehet őrizni a szélsőségektől tartózkodón konzervatív, polgári újságírás hagyományait.

Rendszerváltás utáni történelmünkről igen sokat elmond, hogy hány ilyen asztaltársaság működhetne ma Budapesten. Lehetne RNT-jük már a Fideszt ellenzékben és kormányon is kiszolgáló nemzeteseknek, mától pedig azoknak is, akik a G-napot követően, Simicska Lajos politikai ambícióihoz igazodva készítették el napról napra az újságot. Ha valóban a szerdai az utolsó lapszám, ezekkel a fordulatokkal együtt zárul le egy nyolc évtizedes történet.

Pethő Sándor lapja szimbólum volt abban az öt évben, amikor a hazai nagytőkések pénzéből antifasiszta alternatívát mutatott fel a mindinkább jobbra tolódó országban. Szimbolikus szerepet vitt a Nemzet a rendszerváltás előtti esztendőkben is, amikor életet lehelve a Hazafias Népfront lózungjába szisztematikusan tágította a párt információs monopóliumának határait. Nem véletlen, hogy 1991 őszén ebben a szerkesztőségben zajlott le az a mindmáig példátlan sztrájk, melynek során saját integritásáért, a kormánybefolyás ellenében állt ki az újságírók közössége.

Az a tény, hogy a választások utáni második napon Simicska Lajos a Magyar Nemzet megszüntetése mellett döntött, az elmúlt negyedszázadról fest tragikus képet. Azt mutatja, hogy a sajtó hatalmi ágból mára kopottas rekvizitté vált a politika cirkuszában, s hogy kár is abban reménykedni, hogy a piac (értsd: az igazságra kíváncsi olvasó és a reklámozni, nem pedig a hatalommal jóban lenni kívánó hirdető) el akar tartani egy lapot. A Magyar Nemzet, amely ugyancsak a magyar kulturális örökség kitüntetett része volt, a Népszabadság sorsára jutott.

Szerző
N. Kósa Judit