3 milliárd adóforintba kerülhettek a kamupártok

Publikálás dátuma
2018.04.11. 16:49
Illusztráció: Tóth Gergő
Idén 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításai alapján - derül ki közleményükből. A választások eredménye legitim, a voksolás mégis tisztességtelen volt, írják.

Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a szervezetek szerint leginkább a  kamupártok működtetőinek a magánzsebébe vándorolt összegből, olvasható a közleményben. Az egyszázalékos támogatottságtól is "fényévnyi" távolságra lévő 14 csoportosuláshoz került milliárdokat ha meg is kísérli behajtani az állam, az eljárás többe kerülhet, mint amennyi visszaszerezhető általa. "Egy biztos: az államnak cselekednie kell" - fogalmaznak.

Már az előző választás előtt jelezte a két szervezet, hogy a kampányfinanszírozási törvény valósággal megágyaz a kizárólag a kampánytámogatás iránt érdeklődő pártoknak. Ez 2014-ben közel 4 milliárd adóforintot vitt el.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Választási Megfigyelési Missziójának jelentése az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatban szintén súlyos kritikát fogalmazott meg a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, a média elfogultsága, továbbá a "kormánypropaganda" és a kormánypártok kampánya között elmosódó határ miatt. A TI és a Political Capital egyetért a jelentéssel. Úgy vélik továbbá, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány a Fidesz-KDNP-nek nyújtott támogatása következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

Szerző