Előfizetés

Újabb kórházi közbeszerzési bukta

Publikálás dátuma
2018.04.14. 07:02
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Újabb közbeszerzésen, most a sterilizálógépek beszerzésén bukott meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Ezúttal a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) „csak” kétmillió forintos büntetéssel sújtotta, és a tender megsemmisítésre kötelezte a hivatalt. Az indoklás szerint a kórházfenntartó a pályázaton szakmailag indokolatlanul hozott előnyös helyzetbe egy gyártót. A határozat szerint a bírságot 15 napon belül be kell fizetnie a hivatalnak a kincstár számlájára.

Ez az ötödik meghiúsult közbeszerzése az ÁEEK-nak.

Tavaly év végéig négy tendert és mintegy 100 millió forintot bukott el a kórházfenntartó a szabálytalan közbeszerzésekkel. Pedig 2011-ben a kórházak államosításától éppen az áttekinthetőbb, hatékonyabb, mutyimentes közbeszerzés remélték.

Az első legnagyobb visszhangot kiváltó ügy – és amiről a Népszava elsőként számolt be – az ÁEEK a lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére kiírt pályázatának visszásságai voltak. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata szerint mondvacsinált indokkal zárták ki az 1,7 milliárdos tenderből azt a céget, amely a legolcsóbb ajánlatot tette. A versenyben maradók legalább 700 millióval drágábban vállalták az intenzív osztályokra szánt eszközök cseréjét. Akkor egy példátlanul nagy összegű, 50 millió forintos bírságot szabtak ki az ÁEEK-re.

Aztán újabb harminc milliós bírsággal sújtotta a KDB a kórházfenntartót, mert csaknem tízmilliárd forint értékben ismét versenypiaci szabályokat sértve vásárolt volna laborgépeket és egyéb eszközöket. Majd újabb altatógép és egyéb eszközök közbeszerzési eljárása járt 5-5 milliós bírsággal.

Míg az első három pályázat ellen külföldi gyártók, addig az utolsó, tízmilliós bírsággal végződő tender miatt már magyar cégek fordultak jogorvoslatért a közbeszerzési hatósághoz. Az ÁEEK a tavalyi négy bírságot vitatja, bírósághoz fordult jogorvoslatért, ezalatt a közbeszerzések állnak. A betegek pedig ki tudja meddig még, nem jutnak korszerű eszközökhöz.

Szkripal-ügy: Moszkva évek óta figyelhette az áldozatokat

Publikálás dátuma
2018.04.13. 18:08
Salisbury egyik, a nyomozás miatt lezárt helyszíne. Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
A brit kormány nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) már legalább öt éve figyelhette egykori ügynökét, az angliai Salisbury városában márciusban súlyos mérgezést szenvedett Szergej Szkripalt - írja az MTI.

Sir Mark Sedwill, a brit kormány mellett működő Nemzetbiztonsági Tanács vezetője a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek összeállított, Londonban pénteken nyilvánosságra hozott tájékoztatójában felfedi: a brit kormánynak olyan információi vannak, hogy az orosz hírszerzést "érdekelte" Szkripal, és a GRU kiberspecialistái legalább 2013 óta figyelték a volt orosz kettős ügynök lánya, Julija Szkripal email-levelezését.

Szkripalt, a GRU volt ezredesét, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, a március 4-én történt incidens óta Salisbury kórházában kezelik idegméreg-hatóanyag okozta mérgezés miatt. Állapota már nem válságos, de továbbra is súlyos.

Julija Szkripal, aki látogatóban járt Salisburyben élő édesapjánál, szintén súlyos mérgezést szenvedett, de őt már kiengedték a kórházból.

Merkel rendezné a nyugat-balkáni konfliktusokat

Publikálás dátuma
2018.04.13. 17:55
Angela Merkel német kancellár és Aleksandar Vucic szerb államfő Berlinben. Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA
Németország hozzá akar járulni a nyugat-balkáni konfliktusok megoldásához, és a régió kulcsfontosságú országának tartja Szerbiát - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélése előtt, számol be az MTI.

Angela Merkel, aki az idén már másodszor fogadta a szerb elnököt, sajtónyilatkozatában kiemelte: kormánya és az Európai Bizottság törekvései jelzik, hogy az Európai Uniónak fontos a nyugat-balkáni térség. Hozzátette, hogy Szerbiának kulcsszerepe van a Koszovó és Bosznia-Hercegovina körüli konfliktusok rendezésében, ezért fontos, hogy Berlin és Belgrád szorosan együttműködjön.

Merkel kiemelte, hogy májusban Szófiában a bolgár soros EU-elnökség szervezésében EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót tartanak, és júliusban Londonban megrendezik az úgynevezett berlini folyamat újabb Nyugat-Balkán konferenciáját.

Aleksandar Vucic azt hangsúlyozta, hogy Szerbia a térség konfliktusainak lezárásában érdekelt. Mint mondta, minden újabb konfliktus "száz évvel visszavetné" a régiót. Szerinte egyedül Szerbián múlik, hogy sikerül-e 2025-re felkészülni az európai uniós tagságra. A csatlakozáshoz "kemény döntéseket" kell meghozni - mondta. Vucic arra is kitért, hogy hazájának Németország az első számú gazdasági partnere.