A háború befejezését követelik a szíriai menekültek

Publikálás dátuma
2018.04.16. 16:47
Görögországi táborban rekedt szíriaia menkült - AFP fotó
Visszatérnének Szíriába a Görögországban rekedt menekültek, ám a hétvégi légicsapások miatt egyelőre maradnak. Az attikai tábor túlzsúfoltsága, a járványoktól való félelem miatt sokan az út mentén vertek fel sátrakat. A békére várnak, hogy végre hazamehessenek, ám azzal, hogy ismét kiéleződött a nemzetközi konfliktus, ezek az álmaik szertefoszlottak - tudósít az Euronews.

Elege van a háborúból, szenved az egész családja, a hét gyereke és várandós felesége - mondta egyikük. Vannak más közel-keleti menekültek is, valamennyien a harcok beszüntetését követeli, hogy végre visszatérhessenek otthonukba. Egy iraki férfi azt hansgúlyozta, hogy  senkinek nincs szüksége a háborúra. Állítsák meg a vérontást az arab országokban. Mi értelme van a háborúnak, sokan meghaltak, elvesztették otthonukat, munkájukat, az utcákon élnek, kinek jó ez? – tette fel a nyilvánvalóan válasz nélkül maradó kérdást.

A menekültek mostoha körülmények között várják a harcok végét, a rossz higiéniás feltételek, a meleg és a szúnyogok miatt sok gyerek megbetegszik, egy-egy járvány kitörésének veszélye is egyre nagyobb.

Szerző

Macron diplomáciai offenzívája

Publikálás dátuma
2018.04.16. 11:51
FOTÓ: FRANCOIS GUILLOT / AFP / POOL

Franciaország egyre aktívabb diplomáciát folytat a szíriai válság kapcsán. Párizs hétfőn határozattervezetet nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsánál. Az AFP hírügynökség által ismertetett dokumentum független mechanizmusra tesz javaslatot, amely lehetővé teszi a másfél héttel ezelőtti dúmai vegyifegyver-támadás részleteinek feltárását. Tisztázni kell – hangoztatja a tervezet -, melyik fél állt az akció mögött. A szíriai ellenzék szerint egyértelműen Bassár el-Aszad erői hajtották végre, a Damaszkuszt támogató Oroszország viszont azt állítja, az ellenzék „színházáról” volt szó. A támadás hatására az Egyesült Államok szövetségeseivel rakétatámadást intézett magyar idő szerint szombat hajnalban szíriai objektumok ellen. A szövetségesek közlése szerint a vegyifegyver-készlet megsemmisült.

A francia javaslatban mindemellett azt követelik, tegyék lehetővé a segélykonvojok bejutását a válság sújtotta övezetbe. A tervezetről ma kezdődik a vita, egyelőre azonban kérdés, mikor szavazhat róla a világszervezet legfőbb grémiuma. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter azt közölte, most az a legfontosabb, hogy menetrendet állapítsanak meg a súlyos válság megoldására. Franciaország diplomáciai aktivitását jelzi, hogy az ország az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával már szombaton határozattervezetet nyújtott be a dúmai borzalmak kivizsgálására.

Frank-Walter Steinmeier német elnök felszólította Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, tegyenek közös békekezdeményezést. „A nagyhatalmak felelőssége is nagyobb. Fontos első lépést kellene tenni a jó irányba. Ezzel Putyin és Trump tartozik a világnak” – hangoztatta a német államfő.

Az iszlamista felkelők távozása után a szíriai kormányerők átvették a teljes ellenérzést Kelet-Gúta felett. A damaszkuszi kormány szerint a térséget „megszabadították a terroristáktól”. Észak-Szíriában mindeközben vasárnap késő este nagy robbanás történt azon a területen, amelyen iráni csapatok állomásoznak. Nem közölték, mi okozta a detonációt. Hírek szerint fegyverraktár robbanhatott fel.

Szerző
Témák
Szíria Macron

Összecsapások Franciaországban

Publikálás dátuma
2018.04.16. 11:38
FOTÓ: ARTHUR SATOUR / CROWDSPARK

Összecsapások sora történt a hétvégi franciaországi tüntetéseken. A megmozdulásokon a résztvevők Emmanuel Macron elnök kormányzatának reformjaival szemben tiltakoztak. Két tüntetésen, Nantes-ban és Montpellier-ben összecsapásokra került sor a tüntetők és a rendőrség között. Összesen kilenc rendőr sérült meg. A megmozdulások radikálisai üzleteket támadtak meg. Gérard Collomb belügyminiszter elítélte a randalírozók túlkapásait.

A dél-franciaországi Montpellier-ben szélsőbaloldaliak csaptak össze a rendőrökkel. A belügyi tárca közlése szerint 51 személyt vettek őrizetbe. A nyugat-franciaországi Nantes-ban akkor törtek ki összecsapások, amikor a rendőrség megkezdte egy baloldali aktivisták által elfoglalt épület kiürítését. A megmozdulások radikális résztvevői tárgyakat kezdtek dobálni a rendfenntartókra. A belvédelmi erők könnygázt és vízágyút vetettek be, 12 személyt vettek őrizetbe.

Szerző