Távoli eurónk

Aligha akad olyan politikával foglalkozó elemző, aki a Fidesz meggyőző választási győzelme után érdemi változást várna az elkövetkező négy esztendőben. Legfeljebb az lehet csak kérdéses, hogy a maffiaállam kiterjesztésében meddig fognak elmenni.

A gazdaságpolitika jövőképéről azonban korántsem alakult ki ennyire egységes vélemény. Sőt az is előfordul, hogy az Orbán-Matolcsy tandem ténykedését eddig keményen bíráló gazdaságkutatók egyike-másika még az unortodoxia feladását is vélelmezi. Hisznek abban, hogy nyolc esztendő múltán mégiscsak felülkerekedik a józan ész. Az eddig elsősorban főként hazai használatra eldurrogtatott unióellenes kinyilatkozások helyét - vélik - átveheti a globális gazdaságban rejlő előnyök felismerése.

A legtekintélyesebb gazdaságkutatók egyikének lelki szemei előtt már az is kirajzolódik, hogy a kormányzat részéről gyengülni fog az Európai Unióval való szembenállás. Arra ugyan nem talál magyarázatot a szakértő, hogy - a választási eredmények legalábbis ezt mutatják - a magyar emberek jelentős része szemében sajnálatosan hitelesnek minősülő "Állítsuk meg Brüsszelt!" helyére miképpen férkőzik majd be az Unió szeretete. Arra meg végképp nincs semmilyen bizonyíték, hogy az Orbánék által folyamatosan elutált magyar euró bevezetésének időpontja közeledne.

Az ugyanis aligha lehet elégséges érv az európai közös pénz szükségessége mellett, hogy az Európai Unió "mézet tesz majd a madzagra", valamilyen pénzügyi támogatás formájában. A konok ellenállást az ilyen gesztus aligha oldja fel, bár kétségtelen, hogy a kormányfő és strómanjai szívesen ráugranak mindenfajta ingyen pénzre. Mégis ezerszer meggondolják, hogy vajon érdekükben áll-e egy olyan pénzügyi rendszer tagjává válni, amely jelképessé teszi a nemzeti bankok szerepét. Nem lehet szabadon játszadozni az árfolyamokkal, és a közfelháborodást keltő alapítványoknak is búcsút inthetnének. Azonban az az igazán nagy kérdés: kell-e egyáltalán az Európai Monetáris Uniónak egy folyamatosan renitens tagállam?

Szerző
2018.04.17 08:08

Női vízi Eb – Legyőzte Törökországot a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2018.07.15 15:45
Tóth Eszter Flóra, Garda Krisztina és a török Dilara Burali a Magyarország–Törökország mérkőzésen
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Az együttes 32-5-re nyert Barcelonában.
A címvédő magyar női vízilabda-válogatott 32-5-ös győzelmet aratott a török csapat felett vasárnap a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában. Bíró Attila együttese – amely szombaton, a nyitókörben 13-9-re kikapott a házigazda spanyoloktól – könnyed, átmozgató edzésnek beillő összecsapáson nyert – írja az MTI. Az Európa-bajnokság második napjának nyitómérkőzésére körülbelül ötven néző volt kíváncsi a helyszínen. A szervezők korrigálták a szombati bakijukat és ezúttal szépen szólt a magyar himnusz a Piscines Picornell uszodában. A törökök az oroszoktól elszenvedett 35-4-s vereséggel rajtoltak, és ezúttal sem számíthattak sok jóra. A magyar szövetségi kapitány előzetesen közepes erősségű edzésnek minősítette ezt a mérkőzést, amelyen a két csapat közötti óriási különbség miatt még a különböző figurákat vagy az emberhátrányos védekezést sem lehet gyakorolni. A magyar válogatott könnyedén szerezte a találatokat, mindenki feliratkozott a góllövők közé, a törököknek öt gól és néhány kivédekezett támadás jelentett csupán sikerélményt.
Nők, B csoport, 2. forduló: Magyarország–Törökország 32-5 (8-1, 5-1, 9-1, 10-2) Barcelona, Piscines Picornell, v.: Kikalisvili (georgiai), Kunikova (szlovák) gólszerzők: Keszthelyi, Szilágyi, Gurisatti, Parkes 5-5, Horváth B. 3, Csabai, Illés, Szücs G. 2-2, Garda, Leimeter, Gyöngyössy 1-1, illetve Kus, Burali 2-2, Elma 1 Magyarország: Tóth E. - Horváth B., Keszthelyi, Szilágyi, Gurisatti, Illés, Garda - cserék: Szücs G., Parkes, Csabai, Gyöngyössy, Leimeter    A magyar csapat kedden 15 óra 30 perctől a szerbek ellen folytatja szereplését.  
2018.07.15 15:45
Frissítve: 2018.07.15 15:45

Veretlenül világbajnok a junior válogatott!

Publikálás dátuma
2018.07.15 08:59
Az aranyérmes magyar válogatott a női kézilabda junior-világbajnokság eredményhirdetésén
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Az együttes a szombat esti döntőben 28-22-re győzte le Norvégia csapatát.
Történelmi sikert ért el a hazai rendezésű U20-as világbajnokság megnyerésével a magyar női kézilabda-válogatott. Golovin Vlagyimir szövetségi edző csapata az aranyéremért rendezett találkozón szombat este a debreceni Főnix Csarnokban hatezer szurkoló előtt 28-22-re legyőzte Norvégiát, így veretlenül nyerte meg a tornát. Az U20-as együttes korábban két ezüstérmet szerzett (2001, 2003), most először bizonyult a világ legjobbjának. A skandinávok elleni finálé első félideje még a riválisé volt, 12-10-es norvég vezetéssel ért véget a játékrész. A második 30 percben Suba Sára világklasszis teljesítményt nyújtott a kapuban, a válogatott tartását mutatja, hogy csapatkapitányának elvesztése sem törte meg: Lakatos Rita ütközött rendkívül balszerencsésen az ellenfél védőjével, és kitört a foga, ezért azonnal kórházba szállították a 46. percben. „Nagyon büszke vagyok a csapatra, köszönjük a szurkolók fantasztikus segítségét is, nélkülük nem tudtuk volna megszerezni a világbajnoki címet” – mondta Golovin a lefújás után az M4 Sportnak. „Az első félidőben nagyon erősek voltak a norvégok, a szünetben változtattunk pár dolgon, feljavult a védekezésünk, így már nekem is könnyebb dolgom volt, a nehéz pillanatokban pedig segítettek a drukkerek is, még sosem játszottam ilyen hangulatú meccsen” – emelte ki Suba.

A vb-győztes csapat

Kapusok  Binó Boglárka, Hlogyik Petra, Suba Sára.  Mezőnyjátékosok Faluvégi Dorottya, Kuti Bettina, Klujber Katrin, Pénzes Laura, Lakatos Rita, Szabó Kitti, Giricz Laura, Pásztor Noémi, Tóvizi Petra, Háfra Noémi, Hornyák Bernadett, Horváth Laura, Kácsor Gréta, Fodor Csenge, Márton Gréta. 

Eredmény, döntő: Magyarország–Norvégia 28-22 (10-12) gólszerzők: Háfra, Klujber 8-8, Lakatos 4, Fodor 3, Pásztor, Szabó K. 2-2, Faluvégi 1, illetve Reistad 7, Jacobsen 4, Gabrielsen, Ellertsen, Fossheim 2-2, Olsen, Hovland, Nestaker, Lund, Syverud 1-1 A 3. helyért: Koreai Köztársaság–Oroszország 29-27 (10-13) A világbajnokság végeredménye: 1. Magyarország, 2. Norvégia, 3. Koreai köztársaság, 4. Oroszország, 5. Hollandia, 6. Dánia, 7. Franciaország, 8. Románia, 9. Horvátország, 10. Izland, 11. Brazília, 12. Svédország, 13. Japán, 14. Németország, 15. Szlovénia, 16. Montenegró, 17. Spanyolország, 18. Portugália, 19. Angola, 20. Chile, 21. Kína, 22. Paraguay, 23. Egyiptom (Elefántcsontpart visszalépett)  
Szerző
2018.07.15 08:59
Frissítve: 2018.07.15 13:23