Előfizetés

LMP - "Praktikus" lemondások

Természetesen vannak belső viták, de az új vezetéssel, egységesen halad majd tovább a LMP – így kommentálta lapunknak Schmuck Erzsébet, hogy ő és a párt országos elnökségének további három tagja lemondott. Schmuck, Ungár Péter, Ábrahám Júlia és Ferenczi István lépése azt a célt szolgálja, hogy a teljes tisztújítás a lehető legkorábbi időpontban, az LMP május végi kongresszusán megtörténhessen.

– Miután Hadházy Ákos társelnök már a választás éjszakáján bejelentette, hogy lemond pozíciójáról, az LMP-nek egyébként is kongresszust kellett volna tartani június 8-a előtt, viszont teljes tisztújítás csak június második felében lett volna. És, hogy ne kelljen ezt kétszer összehívni rövid időn belül, ez így praktikus – indokolt Schmuck, hozzátéve: az összes lemondott elnökségi tag megméretteti magát májusban.

Érdemes felidézni Hadházy Ákos tavaly februári, lapunknak adott interjúját, ahol azt mondta: „Ha a Fidesz kétharmaddal nyer, akkor biztos, hogy nem lennék parlamenti képviselő.” Schmuck szerint Hadházy jelenleg az LMP frakciójának a tagja, reményei szerint ott is marad. A leköszönő pártvezető lapunknak most csak annyit mondott: a májusi tisztújításon biztosan nem indul a társelnöki pozícióért.

Schmuck Erzsébet elmondása szerint most ügyvezető elnökség működik az LMP élén, és úgy véli, Szél Bernadettnek, a párt másik társelnökének nincs oka arra, hogy ne induljon újra a teljes körű tisztújításon.

111 milliós siker
Az Együtt egy hete kezdett gyűjtésbe, hogy a párt vezetői vissza tudják fizetni a kampánytámogatásukat az államnak. Az Együtt elnöke kedden Facebookon közölte, hogy már 111 millió forint adományt kaptak. Juhászéknak még 39 milliót kell összegyűjteniük.Pulitzer-díj a világhírű amerikai rappernek

Publikálás dátuma
2018.04.17. 17:17
Kendrick Lamar - Fotó: TOMMASO BODDI / AFP
Pulitzer-díjat kapott a világhírű amerikai rapper Kendrick Lamar tavaly megjelent DAMN című albumáért. Ő az első zenész az elismerés 75 éves történetében, aki nem klasszikus vagy jazz műfajban alkot - tudósít az Euronews.

A zsűri azzal indokolta döntését, hogy Lamar hűen jelenítette meg a modern afroamerikai életet, és folyamatos káromkodás nélkül használta az autentikus nyelvezetet.

A rapper a számokban személyes, családi és vallási kérdésekkel is foglalkozik, ráadásul az albumon Rihanna és a U2 is feltűnik. Bár a 30 éves zenész-szövegíró idén harmadszor is lemaradt a Grammy-díjról, a szakma szerint sokkal nagyobb dolgot sikerült elérnie: elismert művészeti ággá tette a hip-hop-ot.

Sztrájk - Több budapesti járatát törölte az Air France

Publikálás dátuma
2018.04.17. 14:01
FOTÓ: PHILIPPE LOPEZ / AFP
Több keddi és szerdai budapesti járatát törölte az Air France a légitársaság dolgozóinak sztrájkja miatt.

A Budapest Airport honlapján található tájékoztatás szerint az Air France egy induló és két érkező budapesti járatát nem közlekedteti kedden. Kimarad a menetrend szerint Párizsból 9.05-kor és a 22.55-kor érkező járat. Nem indult el Budapestről a 9.50-es járat sem.

A honlap szerint szerdán szintén nem közlekedik a 9.05-ös párizsi járat, és nem indul a 6.20-as, illetve a 9.50-es járat sem.

A francia légitársaság korábbi közlése szerint a dolgozók újabb, immár a nyolcadik sztrájknapján, kedden a járatok 70 százaléka közlekedik, ugyanakkor megjegyezték, hogy ezeknél is késésekre kell számítani.

Az ágazatban dolgozó 11 szakszervezet béremelésért sztrájkol, de a sztrájkolók aránya valamelyest csökkent. Kedden a pilóták 29,6 százaléka nem veszi fel a munkát a múlt szerdai 36,3 százalékkal szemben. A légikisérők 20 százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben a legutóbbi 21,6 százalékkal szemben, míg a földi dolgozóknak 12,4 százaléka tiltakozik.

A szakszervezetek és a vezetőség között a múlt héten két napon át tartó tárgyalások után a dolgozók nem vonták vissza a sztrájkfelhívást, amely ezen a héten keddre és szerdára vonatkozik, majd április 23-24-én lesznek a következő munkabeszüntetések.