Quimby;trombitás;Privát Projekt;Kárpáti Dódi;

Privátilag 60

Kárpáti Dódi trombitás (olykor énekes) a Quimby tagja, de évek óta saját zenekart – Priváti Projekt – is vezet, emellett elismert képzőművész. Hatvanadik születésnapi koncertjére barátokat és nemzetközi sztárokat is meghívott.

„Kleb Attila fotóművész barátom, a Get Closer koncertek művészeti vezetője kérdezte tőlem tavaly, hogy nincs-e kedvem a hatvanadik születésnapomra rendezni egy koncertet a MOMKultban. Én addig nem gondoltam erre; a Priváti Projekt inkább a romkocsmák, kisebb klubok világába való, de aztán megtetszett az ötlet, s elkezdtünk együtt gondolkodni, kiket lenne érdemes meghívni erre a nagyobb helyszínre.” Az egyik nagy dobás a világhírű francia jazztrombitás, Erik Truffaz szereplése, akivel már korábban is játszottak együtt és megkedvelték egymást. „Örülök, hogy Kasia Pietrzko is itt lesz – ő most az egyik legérdekesebb fiatal zongorista Lengyelországban, s régóta tartom vele a kapcsolatot” – mondja Dódi. „Egyébként is különösen fontosnak tartom a közép-európai jazzt: újra és újra tudatosítom magamban, hogy van egy végtelen gazdagság ebben a régióban. A többiektől, például az amerikaiaktól eltérő, külön út. Semmi bajom az amerikai zenével, sőt például Roy Hargrove-ot személyesen is meghallgattam nemrég, ugyanakkor az extrém, furcsa, besorolhatatlan trombitásokat, például Phil Grenadier-t vagy John Hasselt még jobban szeretem. Ők azok, akik kísérleteznek, saját magukra reflektálnak. Szerintem jó helyzetben van a magyar és általában a közép-európai jazz, mert járhatjuk a saját utunkat.”

A születésnapi koncerten természetesen a Quimby is színpadra lép, amelyben Kárpáti Dódi legnagyobb sikereit aratta. Mellettük még egy remek trombitás, Barabás Lőrinc is elfogadta a meghívást; valamint Frankie Látó hegedül, Kőszegi Imre dobol, Szaniszló Richárd vibrafonozik és Vasvári Márton basszusgitározik. Utóbbi produceri, zenei rendezői, hangmérnöki feladatokat is ellát. „Mindig is barátokkal zenéltem. Aki rossz fej volt, azzal nem tudtam együttműködni. Ezzel ki is jelöltem magamnak egy utat, amitől nem tudok eltérni. Amit nem szeretek, attól hamarosan el is fordulok” – mondja Dódi. A koncerten a zene mellett a verbalitást is kiemelten fontosnak tartja: „nemcsak úgy, hogy én elmondom az őrületeimet, hanem konkrét idézeteket is felhasználunk.”

Az estet nem tekinti összegzésnek, inkább egy folyamat állomásának, ami a továbblépés felé mutat. Ezzel együtt a próbákról és a koncertről készül egy werkfilm és egy fotósorozat, megjelenik a Born Alive (Élve született) című lemezének vinyl-változata, s egy ötlemezes „Dódi összessel” is előrukkol majd, amihez minden vásárlónak készít egy egyedi grafika-nyomatot. Kárpáti Dódi ugyanis mindmáig aktív képzőművész, aki a legendás Erdély Miklóst tekinti mesterének. Erdélytől tanulta meg, hogy időről időre újra kell kezdeni, le kell győzni a rutint. Azt mondja, mostanában a legegyszerűbb eszközöket használja, s tusrajzaiban addig-addig nehezíti magának az alkotás folyamatát, hogy egyetlen munkája se essen a rutin áldozatául.

Névjegy
Kárpáti Dódi (József) az Egri Tanárképző Főiskolán, majd az Iparművészeti Egyetemen diplomázott. Többek között zenélt a Palermo Boogie Gang, Dirty Blues Band, Balkán Tourist, British Museum, Parkinson Kórus, Boann, Kreol Sikoly és Andersen nevű zenekarban is, majd 2000-ben csatlakozott a Quimbyhez. „Az őrült művész, akinél az eszementség bátorsággal párosul – írta róla Kiss Tibi, a Quimby vezetője. Első szólólemeze, a Senkiföldje 2004-ben jelent meg.

Infó: Privátilag 60 – Kárpáti Dódi születésnapi projekt, április 23. (hétfő), 20:00, MOMKult