Gerincjóga – Megtanítja használni a testünket

Publikálás dátuma
2018.04.21 16:14
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A gerincjóga megtanít bánni a testünkkel, erősít, lazít, energetizál, az élet minden területén hatékonyabbá tesz.

A gerincjóga úgynevezett alkalmazott jóga, ami azt jelenti, hogy a hatalmas jógatudomány egy kisebb része, ezáltal könnyebben „emészthető” azok számára is, akik nem akarnak elmélyülni a többi részében. Minden szellemi, spirituális úttól függetlenül az a célja, hogy egészségesebben, energikusabban tudjunk élni, hatékonyabb legyen a mindennapi működésünk, azaz javuljon az életminőségünk. És, ha rendszeresen gyakoroljuk, mindez meg is történik, fizikai, sőt lelki és energetikai szinten is – mondta a Népszavának Bogdán-Molnár Virág jógaoktató.

A gerincjóga a tudatossággal több, mint a gyógytorna, hangsúlyosabb a stresszoldás része és vannak benne légzőgyakorlatok is. Ennek következtében alkalmas az életmódunk káros következményeinek megelőzésre, de akár gyógyítására is. A relaxáció és a légzésgyakorlatok jó hatással vannak a lelkünkre, ami azért is hasznos, mert számos gerincbetegség szorosan összefügg annak állapotával. Javítja a testtudatosságot, hatására kevésbé „használjuk” helytelenül a testünket sportolás közben, de akár a mindennapi életünkben is, megtanulunk „bánni” vele. Megerősíti a gerinc egészségéhez nélkülözhetetlen izmokat, azokat pedig, amelyeknek nyúlékonynak kell lenniük, lazítja. A jógaászanák anatómiai és energetikai szempontból is „tökéletes“ testtartások: kiegyensúlyozzák az izomrendszert, az elmét és beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait, így támogatják a hormonális háztartást, a keringést is.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az óra elején egy kis meditációval „érkezünk meg” a jelen pillanatba, a testünkbe, tudatosodik a fizikai és mentális állapotunk. A finom ráhangoló bemelegítés után a speciális erősítő és nyújtó gyakorlatok, majd légzőgyakorlatok következnek. Ezek tisztítják, harmonizálják a gerinc melletti fő energiacsatornákat. A legvégén, a tudatos relaxációval ellazítjuk a testünket és megpróbáljuk kicsit elcsendesíteni az elménket.

2018.04.21 16:14