Hatszáz ember megy, sportpálya jön

Publikálás dátuma
2018.04.21 07:06
Fotó: Markoszov Szergej
Fotó: /
Rekreációs központ épül a Hős utcai szegregátum helyén miután kiköltöztetnek több száz nyomorgó családot – értesült lapunk. Az új létesítménynek a TEK-nél is örülhetnek.

Hamarosan elkezdődnek a kisajátítások a fővárosi Hős utcai gettó két épületében, az önkormányzatnak ugyanis 2019 végéig kell rendeznie a tulajdonviszonyokat – értesült a Népszava. Úgy tudjuk, a jelenlegi tervek szerint a telek a kerület tulajdonában maradna, az érintett épületeket elbontanák, a helyükön pedig egy rekreációs célú sportkomplexumot építene az önkormányzat. Az új létesítményben lenne műfüves sportpálya, futópálya, kültéri sporteszközök, valamint egy kiszolgáló épület is. Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használják majd a sportpályákat.

Lapunk úgy értesült, hogy a lakókkal egyenként tárgyal az önkormányzat, azonban a kisajátítás jellemzői miatt akkor is el kell költözniük, ha nem fogadják el a kerület ajánlatát. Ha méltánytalannak tartják az ajánlatot, akkor bíróságon megtámadhatják azt, ez azonban nem jelent csúszást a kiköltöztetéseket tekintve. Információink szerint a szanálásra kapott 2,1 milliárd forintos állami támogatás el nem költött részét vissza kell majd fizetni. A pénz várhatóan a tulajdonosok és a bérlők kártalanítására lesz elég, a kőbányai vezetés ugyanis úgy számol, hogy csak a jövő év végéig tudnak megállapodni a mintegy 600 lakóval, így a dózerolást és a terület rendezését már más forrásból kell majd finanszírozni.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a lakók elmondása szerint a bizonytalanság beindította a spekulánsok fantáziáját is, és néhány családnak már ajánlatot is tettek a lakásra. Ezt alátámasztja, hogy a földhivatali papírok szerint van, aki a szörnyű körülmények és a bontásról szóló hírek ellenére még tavaly decemberben is vett egy lakást a házban. Sőt, lapunk olyan tulajdonost is talált, aki az elmúlt években sorra vette a lakásokat, így a nevén – a január végi állapotok szerint – már öt ingatlan is volt.

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokban élő mintegy 50 családnak egyébként csak abban az esetben jár másik lakás, ha nincs tartozásuk, valamint ha határozatlan idejű szerződéssel rendelkeznek. Néhány tucatnyian már elköltöztek onnan, ám a kapott lakások gyakran ugyanúgy szegregátumban vannak, mint a Hős utcai épületek. Gyakori célpont például a Tárna utca és a Szállás utca, sőt lapunk információi szerint a szintén lebontás előtt álló Bihari utcai bérházba is költöztettek át embereket.

Azt nem tudni, hogy az önkormányzat pontosan mekkora összeget kínál az ingatlanokért, ám a két ház lakásaira vonatkozó hirdetések jellemzően 3-4 millió forintról szólnak. Ebből a pénzből természetesen nem lehet másik ingatlant venni, ezért több lakó inkább önkormányzati lakást kért cserébe. Az állam által adott 2,1 milliárd forintból önkormányzati lakások felújítására is költhetnek majd.


– Attól tartok, az ott lakó emberek jelentős része az utcára kerül majd – köztük olyanok is, akik tartozás nélküliek és betartják az együttélés szabályait – kommentálta a fejleményeket Tóth Balázs helyi LMP-s politikus. – Kapnak majd egy kevés pénzt, ami a jelenlegi albérletárak mellett hamar elfogy – tette hozzá. Lapunk kereste Kovács Róbert fideszes polgármestert is, ám telefonján nem tudtuk elérni.

Szerző
2018.04.21 07:06

Amerikai üzenet Orbánnak: Gruevszkinek macedón bíróság előtt a helye, Orbán tolja el magától a története

Publikálás dátuma
2018.11.15 13:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Miközben Budapesten "civil kőrözési plakátok" tűntek fel, Amerika világossá tette, mit vár a magyar kormánytól Guevszki ügyében.
Nyilatkozott az Egyesült Államok külügye a Politicónak és deklarálta: a volt macedón miniszterelnöknek, a Magyarországra menekült Nikola Gruevszkinek, hazájában kell letöltenie kétéves börtönbüntetését. Az amerikai külügy szerint a Gruevszkivel szemben lefolytatott bírósági eljárás alapos és átlátható volt. Számos bíróság fenntartotta a Gruevszkivel szemben kiszabott büntetést, de ezen túlmenően is több köztörvényes vádemelés van vele szemben. „Úgy gondoljuk, hogy fontos, hogy ezek a jogi eljárások is lefolytathatóak legyenek és Gruevszki úr elérhető legyen a macedón igazságszolgáltatásnak.„ Az ügyben Orbán Viktor is megszólalt, érdemben nem tett hozzá a történethez, pontosabban távolította azt magától, mivel mindössze annyit mondott: "ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz". Persze nem mindenki teszi azt, amit a miniszterelnök tanácsol, akad, aki már meghozta az ítéletet, és közkincsé is tette (mindezt a hvg.hu szúrta ki).
2018.11.15 13:30
Frissítve: 2018.11.15 13:34

Padszennyezéssel vádolták a hajléktalant, a bíróság felmentette, de a rendőrség nem hagyja annyiban (video)

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:33

Fotó: / Csortos Szabolcs
Mivel a padon feküdt a hajléktalan, a rendőrség szerint a hajléktalan mocskolta a padot és ez a köztisztasági szabályok megsértése.
Ismét felmentették a másodszor bíróság elé vitt pécsi hajléktalant – a végzés azonban nem jogerős, a rendőrség fellebbezett is ellene, írja a szabadpecs.hu. Hogy mire hivatkozik fellebbezésében a nyomozóhatóság, egyelőre nem tudni, később közlik írásban. A végzést meghozó bírósági titkár (nem ugyanaz, mint aki három hete tárgyalta Gyulai István ügyét) többek között azzal indokolt: nem volt megállapítható a szabálysértés, mert nem minden ponton egyértelmű az új, módosított jogszabály, a konkrét ügyben voltak a bíróságnak a ténymegállapításra vonatkozó aggályai. A két szabálysértési ügy közül az egyik a köztisztasági szabályok megsértése miatt indult. Azzal gyanúsították Gyulai Istvánt, hogy egy játszótéri padon feküdt, így azt (és környezetét) összeszennyezte. A bíróság szerint ez nem volt egyértelműen megállapítható. A másik szabálysértés az utcán való életvitelszerű tartózkodás gyanúja ( 90 napon belül négyszer figyelmeztették Gyulait). A bíróság is úgy látta azonban, ahogyan Gyulai István ingyen dolgozó megbízott ügyvédje, hogy az előző három, illetve négy figyelmeztetés nem számít, hiszen azokról szólt a korábbi, felmentő, eljárást megszüntető végzés is. Így az ügyvéd szerint egyértelmű, hogy újra kell indulnia a figyelmeztetéseknek, akkor is, ha nem telt el időközben 90 napnál több. A bírósági titkár úgy látta, hogy ez nem egyértelmű az új, módosított jogszabályban, Gyulai István őrizetét megszüntette, szabadlábon várhatja a következő tárgyalást.
2018.11.15 12:33
Frissítve: 2018.11.15 12:42