Új áron vesz a kormány 8-10 éves helikoptereket

Publikálás dátuma
2018.04.22. 08:58
Most ilyen gépekkel mentenek. FOTÓ: Népszava

Legkésőbb augusztus végéig a rendőrség fennhatósága alá kerül a légimentés"- derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A most közzé tett kormányhatározat szerint mintegy 13 milliárd forintot biztosít a költségvetés rendőrség számára elkülönített fejezetéből a magyar állam arra a kilenc darab 8-10 éves használt norvég helikopterre, amellyel majd ellátják a feladatot. Szakértők szerint ebből az összegből 9 új gépre is futotta volna. Egy új mentőhelikoptert körülbelül ötmillió euróért lehet megvásárolni a gyártótól. 

Mint arról egy hónapja írtunk: március elején a kormány a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésén több mint 600 milliárd forint értékű vásárlásra kért menetességet a közbeszerzési törvény hatálya alól. E csomag része volt a mentőhelikopterek beszerezése is. Már akkor eldőlt, hogy a norvég légimentők 7-14 éves, EC135P2 és P2+ típusú helikoptereit vásárolják meg.

A hétvégén megjelent közlöny szerint a gépek megvásárlásáról április végéig meg kell kötnie a szerződést. Ezért Pintér Sándor belügyminiszter a felelős. Más forrásból úgy tudjuk: 9 milliárd forint már meg is érkezett az eladóhoz, a norvég légimentőkhöz.

A nyár végéig még az Országos Mentőszolgálat önálló cége, a Légimentő Nonprofit Kft látja el a feladatot az osztrákoktól bérelt gépekkel. Úgy tudjuk: az osztrák helikopterek szeptember elsején hagyják el a bázisokat.

A hazai légmentés 2006 óta bérel egy osztrák cégtől hét darab EC135T2 helikoptert. (Először és utoljára is ekkor állt szolgálatba a hazai légimentés történetében egyetlen új gép.) A megállapodást tíz évre szólt. Ennek lejárta előtt többféle megoldási javaslatot is előkészített az egészségügyért felelős államtitkárság a kormánynak. Az egyik szerint meghosszabbították volna az osztrák szerződést, a másikban használt helikopterek vásárlását javasolják, erre akkor 9 milliárd forintos forrásigényt jelöltek meg. Végül a kormány 2015-ben kiírt egy nyílt közbeszerzési pályázatot a hazai légimentés további működtetésére, de azt 2016 februárjában, váratlanul, a tender beadási határidejének napján visszavonták és határozatlan időre meghosszabbították az osztrák céggel a szerződést.

A kormány ekkor, és most is mellőzte a mentőhelikopterek beszerzésénél a közbeszerzést.

Mit csinálnak a légimentők
A Légimentő Kht. 2009. július 1-től működik a jelenlegi formában, jogelődjét a magyar állam képviseletében Országos Mentőszolgálat (OMSz) alapította 2005-ben. Feladata közhasznú tevékenységként légi mentési, betegszállítási feladatok ellátása Magyarország területén hét bázisról (Budaörs, Balatonfüred, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék, Szentes).
Évente 2500 sérültet szállítanak. Tavaly az eseteik több mint ötöde súlyosan sérült ember volt, nyolcada pedig kisgyerek. Szerző

Árpád-sávos zászló és DK-s lufi - Együtt a többség

Publikálás dátuma
2018.04.22. 01:15
FOTÓ: Markoszov Szergej

Este hat órára hirdették meg a tüntetést. Fél hatra már teljesen megtelt a Kossuth tér, de az emberek folyamatosan csak jöttek a környező utcák felől. Sok tízezren gyűltek össze ismét. „Orbán! Hol vannak a kameráid? Remélem, látsz minket!” – kiáltotta egy férfi. „Ha ő nem is, a TEK-esek látnak” – nyugtatta meg az ismerőse. Volt mit nézni: negyed hétkor indult meg a tömeg az Alkotmány utcán. Majdnem egy teljes órába telt, mire az utolsó demonstrálók is elhagyták a Kossuth teret, mindenki a Szabad sajtó útja felé vette az irányt, ahol később beszédek hangoztak el.

A helyszínválasztás nem véletlen: a Mi vagyunk a többség csoport által szervezett újabb megmozdulás – az előző hetihez hasonlóan – az április 8-ai választások tisztaságát kérdőjelezte meg, ám most konkrétan a Fidesz közpénzből épített pártmédiája, a sajtószabadság korlátozása került a figyelem középpontjába. A szervezők szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelme jórészt annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány vidéken teljesen felszámolta a szabad, független sajtót, a helyi médiumok mindenhol a hazug kormánypropagandát terjesztik.

– Rohadt sokan vagyunk most is. Valamit kezdeni kellene ezzel. Jó, hogy így vonulgatunk, de azért egyszer nem ártana rendesen odacsapni nekik – nyilatkozta lapunknak a férfi, aki az imént „Orbán kamerái” után érdeklődött. Arra a felvetésünkre, hogy ha a 2006-os őszi eseményekhez hasonló helyzet alakulna ki, a kormánymédia az Origótól az M1 Híradóig minden bizonnyal „agresszív anarchista csőcseléknek” kiáltaná ki a tüntetőket, mindössze annyit felelt: „magasról tesz” az Origóra.

A Bajcsy-Zsilinszky úton haladó több tízezres tömeg moraját egy háztömbbel arrébb is hallani lehetett. A Deák Ferenc téren egy külföldi asszony angolul érdeklődött, meg tudnánk-e mondani, mi történik. Turista volt, mint kiderült, férjével együtt Németországból, Münchenből érkeztek Budapestre.
– Tüntetés – hangzott a rövid tájékoztatás.
– Nahát. És mi ellen tüntetnek?
– A kormány és Orbán Viktor miniszterelnök ellen.
– Hát, nem lennék a miniszterelnökük helyében – mondta nevetve a férj.

Az Astoriánál egy idős néni keltett derült hangulatot, miközben lakásának erkélyéről, ránézésre már pizsamába öltözve nemzetiszín zászlót lengetett és integetett a demonstrálóknak. A Szabad sajtó út végén, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított pódiumnál néhány perccel este nyolc előtt már moccanni sem lehetett, a tömeg vége nem sokkal a Puskin mozi előtt állt meg. Gyerekektől idősekig minden korcsoportból láttunk résztvevőket, de különösen feltűnő volt, hogy más, korábbi demonstrációkhoz képest milyen sok a fiatal arc.

A beszédek megkezdése előtt volt alkalmunk megkérdezni néhányukat, mit gondolnak a megmozdulásról. – Mindenképp nyomást kell gyakorolnunk, aztán vagy elérünk valamit, vagy nem. Orbán fél a tömegtől – nyilatkozta egy 26 éves fiú, aki barátnőjével együtt érkezett. A lány még egyetemista, tanárnak készül. – Néha elbizonytalanodom, hogy rosszul választottam, de aztán mindig történik valami, ami megerősít. Most például ez a tüntetés – mondta.

– Engem halálra idegesít, amit ezek csinálnak. Nem bírom felfogni, hogy így be lehet hülyíteni egy népet – utalt az Orbán-kormány „eredményeire” a 32 éves Patrik. Hangsúlyozta: a múlt heti tüntetésen is kint volt, most is kint van, és ha kell, jövő héten is kint lesz. A tömegben összefutottunk Lukácsi Katalinnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egykori tagjával is. – Nagyon jó érzés, hogy most is ilyen sok ember jött el. Nem tudom, hogy kialakulhat-e ebből egy mozgalom, de az mindenképp jelent valamit, hogy békésen együtt tud vonulni az Árpád-sávos zászló a DK-s lufival. Jó látni, hogy képesek vagyunk egy ilyen összefogásra, és nem dőlt tőle össze a világ – fogalmazott. Lukácsi szerint ez erős löketet adhat az ellenzéki politikusoknak, hogy szedjék össze magukat. – Jövőre önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek, addigra le kell tenniük valamit az asztalra – mondta.

A demonstráción felszólalt Móra Veronika, a kormány által vegzált Ökotárs Alapítvány igazgatója, Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely újságíró, tanár, Unyatyinszky György, a nemrég megszüntetett Magyar Nemzet újságírója, valamint Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is. Mindannyian megköszönték a megjelent tízezreknek a támogatást, s hangsúlyozták: a békés, demokrata állampolgároké a valódi erő. Gyetvai külön kiemelte, hogy tanulni kell Orbán Viktor hibájából: nem szabad kettéosztani az országot, egyesíteni kell azt. Homonnay üzent Rogán Antal propagandaminiszternek, aki a múlt heti tüntetést bolhacirkuszhoz hasonlította. – A bolha csípése igen kellemetlen tud lenni – mondta.

– Lehet, nem kell újabb négy évet várnunk arra, hogy megbukjon ez a kormány – erről Márki-Zay Péter beszélt a végeláthatatlan tömeg előtt. A hódmezővásárhelyi polgármester ugyanakkor kemény üzenetet intézett az ellenzéki pártok felé, szerinte a mostani választásokon a szavazók őket váltották le. Úgy véli, teljesen új ellenzékre lenne szükség. A demonstrálóknak pedig azt üzenete: ne várjanak külső segítségre, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki.

A tüntetés hivatalosan este kilenckor ért véget. A szervezők bejelentették: petíciót indítanak a közmédia felszabadításáért, a következő megmozdulást pedig május 8-ára, az új parlament alakuló ülésének napjára ígérik.

A tüntetésről szóló korábbi cikkünket itt találja, a fotógalériát pedig itt tekintheti  meg.

Szerző

Itt az öt nyerőszám

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok: 

4 (négy)
14 (tizennégy)
27 (huszonhét)
63 (hatvanhárom)
65 (hatvanöt)

Joker: 987101

Nyeremények:
5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 1 612 125;
3 találatos szelvényekre egyenként 14 710;
2 találatos szelvényekre egyenként 1305 forintot fizetnek.

Szerző