Maradtak a bolti gondok

Publikálás dátuma
2018.04.23 07:22
A munkavállalók gyakori cserélődése miatt is több a szabályszegés. FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Fotó: /
A két éve tartó nagymértékű központi béremelések ellenére sem enyhül a kiskereskedelem munkaerőhiánya. Az unió is aggódik.

A legnagyobb áruházláncok álláshirdetéseikben - ahol általában nagyobb a magasabb fizetés esélye - ugyanúgy keresnek bolti dolgozókat, mint korábban. Ez azt jelzi, hogy bár kezelik a munkaerőpiaci helyzetet valamilyen módon, a munkáshiány nem enyhült. Nyilván vannak az áruházak között különbségek, de szembetűnő, hogy a különböző munkaerő közvetítő cégek portáljain megszaporodtak a magyar láncok (CBA, COOP, Reál) álláshirdetései is – írta a Blokkk.com szakportál.

Tavaly óta mintegy 17 százalékkal magasabb, átlagosan 214 ezer forintos bruttó béreket fizetnek a kiskereskedelmi fizikai dolgozóknak, de ma már ez is kevés. Van olyan lánc, s ez mutatja az ágazat több részre szakadását, amelyik ugyanezekben a munkakörökben, például árufeltöltőknek, pénztárosoknak már átlagosan bruttó 300 ezer forintos bruttó bért ajánl. Az átlag bruttó bérek 2016-ben még csak 154 ezer forint volt, tavaly pedig már elérte a 183 ezer forintot.

Az átlag azonban jelentős különbségeket takar. A legmagasabb havi bruttó 230 ezer forint, míg a középmezőny a 190-220 ezer forint közötti sávban mozog. A bérkülönbségek pedig megmaradtak, így a minimálbér emelések ezt a fajta különbséget nem mérsékelték, mivel a munkaerőhiány a kötelező béremelések fölötti szinten is tovább tornázták fölfelé a béreket.

A folyamatos béremelések ellenére a szakemberhiány mégsem csökkent érdemben, mert más ágazatokban is emelkedtek a jövedelmek. Bár pontos adatok nincsenek, tízeres létszámhiányról beszélnek szakmai körökben.

Uniós gond a kiskereskedelem
Egy sor kiskereskedelmi bevált gyakorlatot tesz közzé az Európai Bizottság (EB), amelyekkel segíteni kívánja a tagállamokat. A kiskereskedelem az uniós gazdaság egyik legnagyobb ágazata, csaknem minden tizedik ember a több mint 3,6 millió kiskereskedelmi vállalat valamelyikénél dolgozik és az uniós háztartások költségvetésük mintegy egyharmadát kiskereskedelmi üzletekben költik el.
A bizottság arra ösztönzi a nemzeti, regionális és helyi hatóságokat, hogy a kiskereskedelmi egységek létrehozásának megkönnyítése, az üzletek napi működését érintő korlátozások enyhítése, valamint a városközpontok vitalitásának ösztönzésére kidolgozott és bemutatott jó gyakorlatokat tekintsék át, hogy egy nyitottabb, integráltabb és versenyképesebb kiskereskedelmi ágazat jöhessen létre.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara (MKIK) elnöke a héten egyebek mellett kijelentette, fel kell gyorsítani a béremeléseket, akár annak árán is, hogy a munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői által 2016- őszén kötött megállapodást újratárgyalják. A kormányzat már jelezte, elképzelhető, hogy jövőre további kötelező béremelésekre kerül sor. Ágazati szakértők szerint azonban a kereskedelemben már most is feszített a bérhelyzet, főleg a kisboltokban jelenleg is csak rendkívül nehezen képesek kigazdálkodni a kötelező béremelések miatt megnövekedett terheket. Az elmúlt 5 évben nagyjából 50 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelemben a bérek, de a forgalombővülés ettől jócskán elmarad. Nem lesz honnan előteremteni a többlet bérekre a forrásokat - panaszolják a kisboltok tulajdonosai. Főleg a kistelepülések kisboltjainak egy részében kénytelenek leépíteni még a szakemberhiány közepette is alkalmazotti létszámot, ugyanis ezeken a helyeken már eddig is csak a minimálbért fizették a dolgozóknak, s ennek emelése is stagnáló forgalom és bevétel mellett történt. Egy újabb kötelező emelés, érdemi szociális hozzájárulási adó csökkentése nélkül, sok üzlet végét is jelentheti, vagy az ügyeskedés, a feketén foglalkoztatás, a zsebbe fizetés felé terelhet jó néhány kereskedőt.

A kiskereskedelem gondjai nem most kezdődtek, de az utóbbi időben nem is enyhültek. Az elmúlt 10 évben a 165 ezerről mintegy 35 ezerrel esett vissza a kiskereskedelmi üzletek száma – nyilatkozta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi kamara (OKSZ) főtitkára. Ez a folyamat jelenleg is tart. Igaz, nem magyar jelenség, mert Európában is megfigyelhető, hogy egy bizonyos lélekszám alatt a településeken nem lehet fenntartani szolgáltatást, vagy kiskereskedelmi boltot.

Tízből kilenc hibázott
Munkavédelem A közelmúltban a kiszemelt kiskereskedelmi egységeket járták végig a munkavédelmi felügyelők és valamilyen módon a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében. Az ellenőrzött 12 836 munkavállaló közül 4730 dolgozónál találtak szabálytalanságot. A legtöbb hiányosság a raktározás, a kézi- és gépi anyagmozgatás területén, illetve a daraboló, keverő- és dagasztógépek használata során adódott. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a zárható ajtóval ellátott hűtőkamrákat továbbra sem lehet belülről kinyitni, miközben a hűtőkamrába nem szereltek vészcsengőt vagy a meghibásodott vészcsengőket nem javították.

2018.04.23 07:22

Szuperadósok: Mészáros bizalmi embere, könyvesek meg zenészek

Publikálás dátuma
2018.08.21 10:05
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Érdekes nevek bukkantak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyeket felsoroló listáján.
A NAV célkeresztjébe kerül Bachar Najari és az egyik Urbán nápolyis cég, de az adótartozók céghálójában feltűnik egy miniszter és egy Mészáros Lőrincnek is dolgozó jogász neve is – írja a napi.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyeket felsoroló listája alapján. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. svájci állampolgárságú főrészvényese is Bachar Najari, a cégadatokban svájci lakcímmel szerepel. A portál megkereste a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát, hogy az adóslistára került Bachar Najari azonos-e a társaság többségi tulajdonosával, ám Cséplő Petra, a zrt. igazgatóságának tagja azt közölte, hogy tudomásuk szerint nincs adótartozása a tulajdonosnak, és mielőbb felveszik a kapcsolatot az adóhatósággal, hogy ezt tisztázzák. De az Urbán nápolyikat is gyártó cégcsoport egyik vállalkozása, az Urbán és Urbán Édesipari Kft. szintén felkerült a NAV 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégeket felsoroló listájára.

Techóriások és zenészek a listán

A Google és a Facebook technológiai óriásvállalatok írországi cégeit is nagyadósként listázza már egy jó ideje a NAV, a vállalkozások ugyanis nem regisztráltak reklámadó-alanyként hazánkban, ezért az adóhivatal mulasztási bírságot szabott ki rájuk. A 10 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó magánszemélyek listáján továbbra is olvashatók többek között olyan ismert nevek, mint Hertelendy Klára, az egykori Baby Sisters együttes egyik tagja, a Kozso néven ismertté vált Kocsor Zsolt, Zuschlag János, Dobrai Sándorné (Marcsika), Seffer István plasztikai sebész, Portik Tamás, Saskőy Szabolcs és Schreiber István, az egykori Magyar Szerencsejáték Szövetség volt elnöke. A NAV szerint tízmillió forintnál több adóval tartozik Szerbin Éva és Szerbin Judit is, akik olyan cégben voltak érdekeltek, amelyben korábban, Szerbinék előtt, Bártfai-Mager Andrea jelenlegi nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is. A 2010-ben megszüntetett Dobraverő Média Kft. jogelődjét dr. Mager és Lánya Tanácsadó Kft. néven alapították 1997-ben, és tulajdonos volt benne Mager Andrea is. Később Mager volt férje, Balogh Sándor és Szerbin Éva is feltűntek tulajdonosként a vállalkozásban, míg Szerbin Judit közel három évig ügyvezetője volt a társaságnak.

Mészáros „bizalmi embere”

A portál azt írja, adótartozása van a budapesti lakóhelyű Bolyóczki Zsoltnak is, aki a NAV 2016 negyedik negyedévi, jelentős összegű adóhiánnyal rendelkező adózókat felsoroló listájára 360 milliós adótartozással és 369 milliós jogkövetkezménnyel került. A cégadatok szerint Bolyóczki egy tucat cégben megfordult már, közük film-, video- és rádióműsor-gyártó cégekben is, és két olyan vállalkozásban is – az ingatlanos Vincent Properties Kft.-ben ügyvezetőként és a felszámolással megszűnt Budapest Business Média Kommunikációs és Számítástechnikai Kft.-ben tagként –, amelyekben rövid ideig résztulajdonos volt Antal Kadosa Adorján közbeszerzési jogász is, aki az elmúlt években Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó egyik „bizalmi embere” lett az Index cikke szerint (Antal Kadosa igazgatósági tag volt a Mátrai Erőművet tulajdonló társaságban, felügyelőbizottsági tag volt az Opus Global Nyrt.-ben, és jelenleg is igazgatósági tag Andy Vajna TV2 Zrt.-jében).

Új nevek is feltűnnek

A NAV idei második negyedéves nagyadós listájára 81 adózó (49 magánszemély és 32 cég) neve került fel, akiknél összesen 10 milliárd 769 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, az átlagos adótartozás 133 millió forint volt. A tevékenységi köröket tekintve több nagykereskedelmi, ingatlanos, építőipari, tanácsadó, munkaerő-közvetítői, húsipari, fuvarozó és takarító céget találni a nagyadósok között, de több őrző-védő és vagyonvédelmi vállalkozás is feltűnik. A legnagyobb összegű adóhiányt a második negyedévben a sümegi Temesvári Zoltánnál tárta fel az adóhivatal, 831 millió forintot, amit még megfejelt 1,7 milliárd forintnyi bírság és kamattartozás. De nehéz lehet a végrehajtás a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező Dombóvári Gáborral szemben, aki több mint félmilliárd forint adótartozást és egymilliárdot meghaladó bírságot és kamattartozást halmozott fel az adóhivatal nyilvántartása szerint. A tavaly még 1,2 milliárd forint nettó árbevételt elért Aurum Real Security Kft.-től a NAV 427 millió forint adót és 858 millió forint jogkövetkezményt hajtana be. A budapesti székhelyű, 2011-ben alapított cégnek 2015-ig nem, vagy alig pár százezres éves forgalma volt, majd 2016-ban 166 millióra, 2017-ben pedig 1,229 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétele, az eredménye az elmúlt két évben 167 ezer, illetve 510 ezer forint volt. A cég vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtott, az adószámát már tavaly augusztusban felfüggesztette az adóhivatal, az ügyvezetője és tulajdonosa április óta egy romániai lakcímű magánszemély. Személybiztonsági tevékenységgel foglalkozott a második legnagyobb adóhiánnyal rendelkező B&B Biztonságtechnikai Kft. is. A jelenleg törlés alatt lévő, székhely-szolgáltatós címre és egy ukrajnai magánszemély nevére írt cég összes tartozása megközelíti az egymilliárd forintot. A vállalkozás 2015 óta nem adott le mérleget, az évben és a megelőző évben nem volt árbevétele, 2015-öt 1,2 milliós veszteséggel zárta. A csődbe ment Alexandra könyves hálózat cégei is nagyadósok: a korábbi központi cég, a Pécsi Direkt Kft., a később a nagykereskedelmi tevékenységet átvett Könyvbazár Kft., az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft. – ezek mindegyike felszámolási eljárás alatt áll. A tulajdonosokhoz köthető, csődeljárás alatt lévő D+T Vagyonhasznosító Kft. szintén listán van. Az alapító Matyi Dezső családtagjainak érdekeltségébe tartozó Matias-Borászat Kft.-nél is 100 milliót meghaladó adótartozást tart nyilván a NAV, ez a cég jelenleg nem áll felszámolás alatt, a kötelezettségállománya az elérhető 2016-os beszámolója szerint az év végén 923 millió forint volt, a saját tőkéje 268 milliós mínuszt mutatott, az évet 164 milliós adózott eredménnyel zárta.
2018.08.21 10:05
Frissítve: 2018.08.21 10:05

Építkezésbe fullad a balatoni nyár

Publikálás dátuma
2018.08.21 09:02
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Több mint 20 kilométeren újítják fel az M7-est Siófoknál, a munkálatok várhatóan 210 napig tartanak majd.
Több mint 20 kilométeren újul meg az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldala, a 90-es és a 111-es kilométerszelvény között – közölte Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel. A Balatonvilágos és Zamárdi közötti munkálatok a közlemény szerint szerdán kezdődnek és várhatóan 210 napig tartanak.        A beruházás első ütemében a 102-es és 111-es kilométerszelvények között kezdődnek el a munkálatok, illetve a 92-es, 94-es, 100-as és 102-es kilométerszelvényeknél lévő hidaknál végeznek javítási munkát. A munkaterület mellett 60, illetve 80 kilométer per órás sebességkorlátozás lesz érvényben – tették hozzá. A közlemény szerint a felújítási munkák során a kivitelezők a teljes, Letenye felé vezető pályaoldalt felújítják, a külső sávon modern, innovatív és környezetbarát technológiát, úgynevezett hideg REMIX eljárást alkalmaznak, mellyel az elbontott útalap jó részét újrahasznosítva építik ki az új alaprétegeket, majd ezt követően új kopóréteget terítenek a szakemberek.
Szerző
Témák
M7-es
2018.08.21 09:02
Frissítve: 2018.08.21 09:02