Előfizetés

Mit jelent a "megfelelő mennyiség" a folyadékfogyasztásnál?

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.04.25. 17:15
Illusztráció: Shutterstock
Sokat hallani, hogy elegendő folyadékot kell fogyasztanunk, de az mindig kérdés, hogy mennyi az annyi, azaz a megfelelő mennyiség.

Minden élő szervezetnek van egy meghatározott folyadékigénye, ami a tökéletes működéséhez szükséges – mondta a Népszavának  Barcza Zsuzsanna dietetikus. Mivel nem vagyunk egyformák, ez sem mindenkinek ugyanannyi. Ráadásul eltérőek a szomjúság érzését befolyásoló szokásaink is: van, aki sosem szomjas, így aztán nagyon kevés - 0,5-1 liter – folyadékot iszik csak egy nap, más viszont folyton inna, és több folyadékot is vesz magához. Ha hosszú időn keresztül nem megfelelően elégítjük ki a szervezet folyadékigényét, azaz nem iszunk, amikor szomjasak vagyunk, a testünk feladja, hogy jelezzen és a bevitt mennyiséggel igyekszik gazdálkodni. Lehet kevés folyadékkal élni, de számos folyamat – az anyagcsere és a vese, a bőr, az öregedés – működését javítja a megfelelő mennyiségű elfogyasztása.

De mennyi a megfelelő?

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Mindenkinek más – hangsúlyozta Barcza Zsuzsanna. A napi energiabevitelhez hasonlóan a folyadékfogyasztás mennyiségét is egyénre szabottan kell meghatározni. A hivatalos ajánlás szerint az ideális, tehát nem a valós (!) testtömeg 4 százalékának megfelelő mennyiségű folyadékot kell egy nap elfogyasztani. Ha ezt a feladványt elvégezzük, viszonylag magas számot kapunk. Ennek az az oka, hogy bele van kalkulálva az ételekkel elfogyasztott folyadék mennyisége is. Ha tehát valaki helyesen táplálkozik, azaz sok gyümölcsöt, zöldséget, megfelelő arányban fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot fogyaszt, fedezi a napi folyadékszükségletének 30 százalékát, tehát ivással az ideális testsúly 4 százalékának 70 százalékát kell bevinnie. Ha többet izzadunk, nyáron, sportolás, illetve fizikai munka esetén, az elvesztett folyadékot is pótolni kell.

Gyerekeknek a testtömegükhöz képest is magasabb a folyadékszükségletük, mint a felnőtteknek. Fontos is, hogy folyamatosan kínáljuk őket - lehetőleg nem cukrozott italokkal -, mert játék közben simán elfelejthetnek inni. És jó lenne, ha gyerekkorban még nem alakulna az „elveszett szomjúságérzés” - tette hozzá a dietetikus.

Nem mindegy, mikor

Nem jó, ha naponta kétszer - reggel és este - iszunk meg egy-egy liter vizet, fontos, hogy folyamatos legyen a folyadékfogyasztás, mert a vese úgynevezett küszöbértéke korlátozott. Nőknél 3-4, férfiaknál 4-5 deciliter az a mennyiség, amit nagyjából háromnegyed óra alatt hasznosítani tud. Ha ennél egyszerre többet iszunk, rosszat teszünk: túlterheljük a vesénket. Gyakran járunk mosdóba, hogy a hasznosulni képtelen mennyiség kiürüljön. Az ideális az, ha óránként 2-3 deciliter folyadékot iszunk – mondta a dietetikus.

Az sem mindegy, mit

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Vannak olyan italok, amelyek csak negatív előjellel számítanak a napi folyadékmennyiségbe. Ilyenek a magas koffeintartalmú italok; a kávé és az energiaitalok is. A koffein ugyanis vizet hajt ki a szervezetből, amit célszerű pótolni. Ez a helyzet az alkoholos italokkal is, a legrosszabbak a tömények, amelyek kis volumenük ellenére magas alkoholtartalommal bírnak. A sör, annak ellenére, hogy alacsony alkohol- és magasabb víztartalmú, szintén nem alkalmas a hidratálásra, mert több vizet von el, mint amennyit bejuttat a szervezetbe – mondta Barcza Zsuzsanna.

Az egészséges táplálkozás egyik alapeleme a rostban gazdag táplálkozás, a dietetikus azonban felhívta a figyelmet, hogy egy gramm rost fél deci vizet köt meg a bélrendszerben, ezért magas rosttartalmú ételek fogyasztása esetén több folyadékot kell fogyasztani. Ha ugyanis nem tud a távozni a belekből a megkötött salakanyag, a rost többet árt, mint használ.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Folyadéknak minősülnek ugyan a cukros üdítőitalok, a gyümölcslevek is, de fontos tudni, hogy mivel van kalóriatartalmuk, ételnek számítanak, nem is akármilyennek, ha ugyanis a kétliteres napi folyadékigényünket ilyenekkel elégítjük ki, akkor több mint ezer kalóriát veszünk magunkhoz, ami egy átlagos nő napi energiaszükségletének szinte pont a fele – mondta Barcza Zsuzsanna. Az energiát tartalmazó italokkal tehát bánjunk csínján, például desszertként igyunk – ha muszáj - egy pohárral, a nap többi részében inkább vízzel, üres teával elégítsük ki a folyadékigényünket.

Tarantino szerint "Ponyvaregényszerű" lesz az új filmje

Publikálás dátuma
2018.04.25. 13:13
Illusztráció: AFP/MIRAMAX/COLLECTION CHRISTOPHEL
Tarantino szerint új filmje a Ponyvaregénnyel vetekszik majd, a DiCaprio-Brad Pitt páros pedig a filmvilág következő legendás duója lesz - számolt be róla az MTI a The Hollywood Reporter alapján.

Az Oscar-díjas amerikai rendező a Las Vegas-i CinemaCon eseményen beszélt új produkciójáról, az 1960-as években játszódó, a Manson-szekta gyilkosságairól szóló Once Upon a Time in Hollywoodról. Valószínűleg ez áll minden filmem közül a legközelebb a Ponyvaregényhez - mondta 1994-es sikerére utalva.

Illusztráció: AFP/MIRAMAX/COLLECTION CHRISTOPHEL

Illusztráció: AFP/MIRAMAX/COLLECTION CHRISTOPHEL

Az új filmben Tarantino a 2012-es Django elszabadul után ismét együtt dolgozik Leonardo DiCaprióval, valamint Brad Pittel is, aki a 2009-es Becstelen Brigantyk sztárja volt. A Sony és jómagam a legizgalmasabb dinamikájú párost hozzuk a mozikba Paul Newman és Robert Redford óta. Elmondta, hogy az új film Hollywoodban játszódik 1969-ben, a hippivilág ellenkulturális forradalma és a filmes álomvilág sikereinek tetőpontján. Utcáról utcára, házról házra alakítjuk át Los Angelest a hatvanas évek Hollywoodjává.

DiCaprio egy tévés westernsorozat egykori sztárját, Pitt pedig veterán kaszkadőrt alakít. A két filmsztár első alkalommal szerepel együtt egy filmben.

Tarantino kilencedik filmjét 2019. augusztus 9-én mutatják be az észak-amerikai mozikban, pontosan 50 évvel azután, hogy Manson bűntársai meggyilkolták otthonában Sharon Tate-et és a házban tartózkodó négy barátját. A rendező elmondta: öt éve dolgozik a forgatókönyvön, és élete nagy részét Los Angelesnek azon a részén töltötte, ahol a gyilkosságok történtek. Már 1969-ben is ott élt, hétéves volt a bűntény idején.

Budapestre jön Nick Cave

Publikálás dátuma
2018.04.25. 12:29
AFP fotó
Nick Cave és együttese, a The Bad Seeds június 21-én fellép a Papp László Budapest Arénában. Minden idők egyik legfontosabb dalszerző-énekese legfrissebb lemezét és pályafutása legjavát hozza Budapestre - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint Nick Cave pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult, aztán a Birthday Partyban folytatódott a 80-as évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után az énekes-dalszerző 1983-1984 fordulóján alakította meg a Bad Seedst, amely 1984-ben jelentette meg From Her to Eternity című bemutatkozó nagylemezét.

Az ausztrál dalszerző-énekes és zenekara a blues, a gospel és a country sajátos újraértelmezésével és egységes, sötét hangulatú keretbe foglalásával hozott újat a könnyűzenébe. A számos tagcserén átesett zenekar a 80-as években hosszú ideig Londonban, aztán Berlinben működött - ekkor bukkant fel Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjében -, és ez alatt öt sorlemezt adott ki.

A 90-es évek elején az egyre népszerűbb dalszerző - aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével - Sao Paolóba tette át székhelyét, ott készült a Bad Seeds addigi legfinomabb lemeze, a The Good Son, amelyet a 90-es években további négy album követett.

A 90-es évek közepe óta Angliában - Londonban, majd Brightonban - élő Nick Cave a 2000-es és a 2010-es éveket is nagyszerű lemezekkel abszolválta, emellett Grinderman néven karcos-garázsrockos mellékzenekart alakított, filmzenéket szerzett, valamint az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát című 1989-es regénye után újabb könyvet írt Bunny Munro halála címmel.

Legutóbbi sorlemeze, a 2016-os Skeleton Tree pályafutása egyik csúcsteljesítménye, amelynek tragikus aurát kölcsönöz Arthur nevű egyik ikerfiának 2015-ben bekövetkezett halála. A kultlegenda és zenekara legutóbbi megjelenése a 2017-es Lovely Creatures: The Best Of Nick Cave and The Bad Seeds című válogatáslemez - olvasható a közleményben.