"Hétvégi börtönnel" tehermentesítenék a zsúfolt román intézményeket

Publikálás dátuma
2018.04.25 15:41
Szavazás a román parlament alsóházában. Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
A túlzsúfolt börtönöket tehermentesítendő, alternatív büntetés-végrehajtási formákról fogadott el törvényt szerdán a román képviselőház - írja az MTI. A kormánynak egy hónapon belül ki kell dolgoznia az alkalmazási rendeletet. Közben az ellenzéki képviselők alkotmányossági óvást emelnek a jogszabály ellen, ami szerintük a "bűnözők paradicsomává" tenné az országot.

A hétvégi börtönnel vagy közmunkával kombinálható házi felügyeletet a büntetés-végrehajtást felügyelő bíró rendelheti el az öt évet nem meghaladó szabadságvesztésre ítélt, jó magaviseletű rabok estében a minimális büntetési tétel felének letöltése után, ha a terhelt nem visszaeső, és nem valamilyen erőszakos bűncselekményért szabták ki büntetését.

Az elítéltek így büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik belügyi alkalmazottak felügyelete alatt. Egy másik változat szerint büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap pedig külön erre a célra létesített központokban vagy a börtönben töltenék, egy harmadik változat szerint pedig részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

Miután az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy ez csak egy újabb kísérlet a korrupt politikusok felelősségre vonásának elkerülésére, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára egyes korrupciós bűncselekmények - a megvesztegetés és befolyással üzérkedés - elkövetőit is törölték azok közül, akik esetében alkalmazhatóak lesznek az alternatív büntetés-végrehajtás formái. A hivatali visszaélésért vagy hanyagságért elmarasztalt elítélteknél azonban nem lenne akadálya a sajtóban "hétvégi börtönként" emlegetett módszer alkalmazásának.

A tervezetet egyébként eredetileg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette a törvényhozás elé, de később kihátrált mögüle, a PSD szerint azért, mert Ludovic Orban PNL-elnöknek "már nem volt szüksége rá", hiszen jogerősen felmentették a korrupcióvád alól. A jobbközép ellenzék azt hangoztatta: a PSD fokról fokra enyhít a büntetőjog szigorán, azon van, hogy a "bűnözők paradicsomává" tegye Romániát. Az ellenzéki képviselők közölték: alkotmányossági óvást emelnek a jogszabály ellen.

Szerző
2018.04.25 15:41

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21