Botrányt kavart a koreai-csúcs díszvacsorájának desszertje

Publikálás dátuma
2018.04.25 16:45
A botrányos desszert. Fotó: handout / AFP / The Blue House
Fotó: /
Nem egyszerű megszervezni a két Korea április 27-ei csúcstalálkozóját - írja az Euronews -, a két nap múlva kezdődő eseményen ugyanis még a díszvacsora desszertje is diplomáciai perpatvart okoz. Az édesség miatt Japán szerdán diplomáciai úton tiltakozott a szöuli kormánynál.

A probléma forrása, hogy a dél-koreaiak kedden nyilvánosságra hozták, mit szolgálnak majd fel a díszvacsorán. A desszert pedig egy olyan édesség lesz, melyen az egységes Korea térképe szerepel majd ehető formában, és ezen egy olyan sziget is szerepel, amelyet Japán magáénak követel.

A japán sajtó arról számolt be, hogy a Koreában Tokto néven ismert, Japánban Takesimának nevezett sziget ábrázolása miatt a tokiói külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős főigazgatója fejezte ki tiltakozását a dél-koreai nagykövetségnél. Tokto - amely gyakorlatilag egy nagyobbacska szikla a Japán-tenger déli részén, Japán és Dél-Korea között - évtizedek óta területi vita tárgya a két ország között. Szöul néhány fős rendőri jelenlétet tart fenn a szigeten, amely a saját megítélése szerint 1945-ben Koreával együtt felszabadult a japán uralom alól.

Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető egyébként pénteken, a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban találkozik majd. Sokan felfokozott várakozásokkal élnek: Phenjan a közelmúltban ugyanis váratlan engedményeket tett: egyebek mellett a nukleáris kísérletek és rakétatesztek felfüggesztését is bejelentették és közölték: bezárják az ország északi részén lévő nukleáris kísérleti telepet.

Szerző
2018.04.25 16:45

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25