Beírók;ellenőrzés;NÉBIH;tejföl;termékteszt;

2018-04-26 12:26:00

Több tejfölnél sem minden fenékig tejfel

A 20 százalékos tejfölök majdnem felét találta élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztje, de minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült - írta az MTI.

A 29 magyar és 2 külföldi tejfölt vizsgáló tesztben azt is ellenőrizték, hogy termékek megfelelnek-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak - olvasható a hivatal honlapján.

A Nébih a vizsgálatot követően 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárást. Többségük csupán figyelmeztetésben részesült, 3 gyártóval szemben viszont összesen 700 ezer forint élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki. A tájékoztatás szerint a vizsgált tejfölöket nem hamisították növényi zsírral és más adalékanyaggal, állományjavító vagy sűrítőanyagként használt lisztet sem találtak bennük.

Egy tejföl penészes volt, romlott árunak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, ráadásul a csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Jelölési hibának minősítették a gluténmentes megjelölést is, hiszen minden tejföl természetes módon gluténmentes, ezért a Nébih szerint a kifogásolt termék nem létező értéktöbbletet sugallt. A leggyakoribb hiba az alacsony zsírtartalom volt, ennek értéke 13 tejfölnél nem érte el a csomagoláson feltüntetett értéket. Az egyik külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalék volt, a többinél csak kis mértékű különbséget találtak.