Előfizetés

"Halál Amerikára" emojival hódítana az iráni állami levelező app

Publikálás dátuma
2018.04.26. 18:55
Illusztráció: PLANCHENAULT-ANA
Állami levelező applikációval veszi fel a versenyt Irán a Telegrammal. A Soroush nevű telefonos üzenetküldő programnak olyan sajátosságai vannak, mint a "halál Amerikára" hangulatjel - tudósít a BBC.

Iránban közel 50 millió felhasználója van a Telegramnak. Ez az az üzenetküldő applikáció, amit újabban blokkol Oroszország, ugyanis az nem volt hajlandó kiszolgáltatni a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a titkosszolgálatoknak. Irán problémái is hasonlóak, a vezetés úgy véli, a titkosított kommunikáció az ellenzékiség melegágya. Megoldási kísérletük azonban merőben eltér az orosztól: egy állami levelező programmal hódítanák el a Telegram felhasználóit.

Ha valakit mindig is foglalkoztatott, milyen lehet, mikor egy vallásos autokrácia fiatalos és XXI. századi akar lenni, most megnézheti. A Soroush amellett, hogy átvette vetélytársai funkcióit, olyan exkluzív elemekkel is fel van szerelve, mint a legfőbb vezér képét áhítatosan tartó, csadoros nő emoji-ja. Ugyanennek a figurának más verziói táblákat tartanak, olyan feliratokkal, mint hogy "halál Amerikára", vagy épp Izraelre, illetve a szabadkőművesekre is. A felhasználók küldhetnek továbbá "gyerünk imádkozni" felszólításokat is egymásnak.

"Halál a szabadkőművesekre", "Gyerünk imádkozni" és hasonló feliratok az iráni állami applikációban. Forrás: Twitter

"Halál a szabadkőművesekre", "Gyerünk imádkozni" és hasonló feliratok az iráni állami applikációban. Forrás: Twitter

Ali Hámenei legfelső vezető múlt héten már nagy felhajtással megszüntette Telegram-csatornáját, és átköltözött az állami applikáció felületére. Az iráni legfelsőbb kiberbiztonsági bizottság pedig megtiltotta a közintézmények számára a külföldi programok használatát; ezzel egy időben felhívták a figyelmet arra is, hogy tulajdonképp bármikor betilthatnák a Telegramot.

Eddig csupán 5 millió regisztrálttal büszkélkedhet a Soroush - ez nem nagy szám egy 80 milliós országban. Nem csoda, hogy az iráni állami tisztviselők még mindig igen aktívak többek közt a Twitteren is. Az egyébként mér betiltott közösségi oldalon csak a legfőbb vezérnek hét oldala van.

Macron: Trump kiléphet az iráni atomalkuból

Publikálás dátuma
2018.04.26. 18:13
Macron egy szerdai washingtoni sajtótájékoztatón. Fotó: Ludovic MARIN / AFP
A francai államfő szinte biztos abban, hogy Donald Trump amerikai elnök kihátrál az Iránnal kötött nukleáris szerződésből - írja az Euronews. Erről Emmanuel Macron washingtoni látogatásának utolsó napján beszélt.

Macron már többször kijelentette, nem akarja, hogy Teherán atomfegyvert fejlesszen, és ennek ellenőrzésére szerinte a jelenlegi szerződés alkalmas. Ugyanakkor az amerikai elnök már több ízben fenyegetőzött annak felmondásával, és az egyezményt több ízben „borzalmasnak” nevezte Trump.

Sajtótájékoztatóján Macron hangsúlyozta, ugyan nem tudja, Donald Trump hogyan dönt a május 12-i határidő lejártával, de az eddigiek alapján nem túl derűlátó az Iránnal kötött nukleáris szerződést illetően.

A francia elnök látogatása végén az amerikai kongresszus képviselői és szenátorai előtt is tartott beszédet - ezt elemzők úgy értékeltek, hogy finoman bírálta vendéglátójának politikáját.

Olasz kormányfő-jelölt: ha most nincs megállapodás, új választás kell

Publikálás dátuma
2018.04.26. 17:21
Luigi Di Maio, az M5S kormányfő-jelöltje. Fotó: Silvia Lore / NurPhoto
A balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője szerint "jelentős előrelépést" sikerült elérni az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) folytatott tárgyalásaikon az olaszországi kormányalakítás újabb fordulójában, amelynek eredményeiről Roberto Fico, a képviselőház elnöke csütörtökön számol be az államfőnek - írja az MTI. Ugyanakkor a PD bele is roppanhat a közeledésbe. Ha nem sikerül megállapodniuk, új választás kiírására lehet szükség a kormányfő-jelölt, Luigi Di Maio szerint.

Az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségeinek felmérésével megbízott Roberto Fico először kedden, majd csütörtök délelőtt is egyeztetett a két párt vezetőivel.

Maurizio Martina, a PD ügyvivője a sajtónak azt mondta, hogy az Öt Csillag Mozgalom több kérésükre is nyitott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két párt között vannak "különbségek és nehézségek" is. A PD május 3-ra hívta össze vezetőségi ülését az M5S-szel közös kormányzás lehetőségének megvitatására.

Az M5S miniszterelnök-jelöltje közölte, szerződést ajánlottak, ez alkothatja a közös kormányprogramot. Luigi Di Maio hozzátette: vagy sikerül megállapodni a PD-vel, vagy új választásokat kell kiírni.

Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az M5S politikusát hétfőn bízta meg Sergio Mattarella államfő, hogy felmérje az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségét. Az eredményekről csütörtök délután számol be neki. Roberto Fico további időt kérhet az államfőtől az M5S és a PD közötti egyeztetések folytatására.

A március 4-i választásokon több mint 32 százalékkal a legnagyobb pártként végző M5S kezdettől hangsúlyozta, hogy a kormányzás érdekében a Ligával és a PD-vel is kész közös program alapján együttműködni. Miután ez a Matteo Salvini vezette Ligával nem sikerült, az M5S a PD felé fordult.

A választásokon 18 százalékkal harmadikként befutó PD-t megosztja az M5S ajánlata. A PD egy része szerint a kormányalakítás lehetősége előnyösebb az ellenzékbe vonulásnál. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányt, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

A PD Matteo Renzi volt főtitkár vezette szárnya azonban határozottan ellenzi az M5S-szel való egyezkedést. Elemzők szerint a belső viták miatt a PD akár szét is szakadhat. Az M5S-nek viszont a PD egész szenátusi és képviselőházi frakciójára szüksége van a kormányzáshoz.