Ónodi-Szűcs lelépett a színről

Publikálás dátuma
2018.04.27. 13:24
Fotó: Molnár Ádám
Vastapssal köszönt el a hallgatóság Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkártól, miután nyilvánosan is elköszönt az ágazattól. A politikus lényegében megerősítette, hogy Balog Zoltánt Kásler Miklós  váltja az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén.

A Kórházszövetség kongresszusának zárónapjára időzített politikai fórumon értékelte az államtitkár az elmúlt két és félévet, s egyben bejelentette: miután se kormányprogram, se felhatalmazása a jövőről nem, csak a múltról beszélhet. Összességében sikeresnek ítélte államtitkársága idejét.

Javították az ellátásokat, rövidítettek a várólistákon, azok hossza alapján Magyarország immár a 2-3. helyen áll Európában. Hozzátette: ma már sokkal több orvos marad itthon. Mind több rezidens lép be az állami ösztöndíj-programokba, és mind kevesebben mennek el az országból.

Az államtitkárság tevékenységének visszhangját „magánszorgalomból” a közösségi médiában is elemezték. Az elmúlt 13 hónapban 558 ezer komment született a különböző portálokon e témában. Ezen vélemények túlnyomó többsége (75 százalék) negatív bejegyzés volt. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a negatív bejegyzéseket írók fele nem volt közvetlen, saját élményt osztott meg az ellátórendszerről, hanem politikailag fűtött véleményt formált. Szerinte ez azért érdekes, mert egy ilyen véleményt nem lehet megszüntetni se kórházfejlesztéssel, se bármi mással. „Ezért – szerinte – az a kérdés, hogy szabad-e hagyni, hogy elharapóddzon a közösségi médiatérben az, ami most ott folyik.”

Szavai szerint a bejegyzéseket írók számára a műhiba, a félrekezelés, a hálapénz kérdése a legkevésbé volt fontos, a leginkább feldobott téma, az orvoshiány volt. Azaz a hozzáférést érzékelték rossznak, a várakozási idő hosszát kifogásolták.

– Mindebből az derül ki, hogy az ellátórendszer teljesítménye és annak lakossági megítélése között nincsen semmilyen összefüggés – mondta. – A következő négy évben sok százmilliárddal nő majd az egészségügyi büdzsé, de állíthatom – jegyezte meg –, a több pénz nem jár együtt nagyobb lakossági elégedettséggel.

A lakosság öregszik, az egy lakosra költött források összege 45 éves kor felett jelentősen megugrik, - az államtitkár szerint - ez azt jelenti, minél többen lesznek ebben a korosztályban annál nehezebb lesz számukra egészségügyi ellátást nyújtani. Ami tavaly elég volt, az már az idén sem lesz elegendő. Az egészségügyi magánbiztosításokhoz fűzött reményekkel kapcsolatban felidézte: a lakosság négy százaléka használja el az egészségügyre jutó források 55 százalékát. Vagy még durvábban: a lakosság egy százaléka használja el az E-Alap 31 százalékát. Az államtitkár szerint ebből az következik, hogy a kockázat-közösséget meg kell őrizni, mert ha ezt megbontja, megpróbálja „lefölözni” valaki, azzal a költségvetést nagyon könnyen térdre lehet kényszeríteni.

Mint mondta: az új kormány, új ágazatvezető jó helyzetben van, hiszen míg ő egy ciklus közepén került hivatalába, amikor már a pénz el volt költve, az őt váltó szakemberek viszont az első pillanattól van lehetőségük érvényesíteni a források megszerzésében az ágazat érdekeit. Szerinte a következő 11 hónap nehézsége, hogy ismét permanens kampány lesz, ezért a média és az ellenzék csatatérként használja majd az egészségügyet.

„A kormányfőnek van egy orvos jelöltje, az EMMI élére” - mondta. Hozzátette: volt aki a döntést már neki is úgy kommentálta, hogy lesz nagy egészségügyi minisztérium néhány nem egészségügyi államtitkársággal. Szerinte Kásler Miklós személyében most egy gyakorló orvos lesz a miniszter, aki egy olyan intézményt vezetett, amelyben minden folyamata szabályozott, márpedig Ónodi-Szűcs szerint ha valamire szükség van az egészségügyben, az most a szabályozás.

Az államtitkár nyilvánosan is megköszönte Balog Zoltánnak, hogy akkor is kiállt mellette, amikor már senki más.

„Engedjék meg, hogy az elmúlt négy évet lezárhassam, mert ez a feladatom: a munkát tisztességgel elvégeztük.”

A teremben hosszan tapsolták Ónodit. Beszéde végén pedig a terem előtt még hosszabban ölelgették. (Nem árt felidézni, hogy a legnagyobb csatákat az államtitkár éppen a Kórházszövetséggel vívta amikor öt programpontjának egyikét az úgynevezett kancellária-rendszert akarta megvalósítani.)

Pénteken a Magyar Idők számolt be arról, hogy Kásler Miklós mellett Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója válthatja Ónodi-Szűcs Zoltánt az egészségügyi államtitkári székben. Nagy Anikó a közönség soraiban hallgatta végig, a búcsúzó Ónodit, a fórum után azonban nem nyilatkozott. Mint mondta: meg kell várnia a hivatalos bejelentést, addig nem szeretné kommentálja a vele kapcsolatos híreket.

Szerző
Frissítve: 2018.04.27. 19:15

Ab: mulasztott az Országgyűlés a kárpótlási szabályok módosításakor

Publikálás dátuma
2018.04.27. 12:19
Illusztráció: Németh András Péter
Az Országgyűlés mulasztott a termőföldekre vonatkozó kárpótlási szabályok módosítása ügyében, és alkotmányellenes volt az egyes kárpótlással összefüggő törvények módosításáról szóló 2016-os törvény néhány rendelkezése - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozatában, számol be az MTI.

A módosításáról szóló törvényjavaslat - amit egyszer még Áder János is visszaküldött az Országgyűlésnek - célja a kárpótlási folyamat lezárása és egyben a kárpótlás során visszamaradt termőföldeknek a "Földet a gazdáknak" program keretében történő értékesítési lehetőségének megteremtése volt.

Az Ab szerint a mulasztást azzal követte el a törvényalkotó, hogy egyes esetekben lehetetlenné tette a kárpótlásra jogosultak számára vételi joguk megfelelő gyakorlását. A vizsgált törvény időközben hatályát vesztette.

Az ügyben egy kárpótlásra jogosult nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz azért, mert részt vett volna egy árverésen, amely azonban a támadott jogszabály hatályba lépése folytán elmaradt. Az indítványozó sérelmezte, hogy a jogosultak kárpótlási jegyeikkel - árverés hiányában - nem tudnak elvett földjeikhez hozzájutni. Álláspontja szerint vételi joga elvonásával sérült a tulajdonhoz való joga, továbbá a jogbiztonság követelménye is megkívánja az utolsó, még le nem zajlott földárverés megtartását.

Az Ab a panaszt tartalmilag megalapozottnak találta. Határozatában kimondta: az állam köteles megteremteni azt az intézményi garanciarendszert, amely a tulajdonhoz való jogot működőképessé teszi.

A támadott jogszabály úgy szüntette meg a termőföld árverésére vonatkozó szabályokat, hogy a kárpótlási igények érvényesítését szolgáló vételi jog a jogosultakat továbbra is megilleti. Az Ab kiemelte: a jogalkotó egy rendelkezés hatályon kívül helyezésekor úgy jár el kellő gondossággal, ha nem hagy hátra le nem zárt jogviszonyokat, és nem lehetetleníti el azon törvényben biztosított jogosultságok érvényesítését, amelyek alaptörvényi oltalom alatt állnak.

Az Ab mindezek alapján felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2018. december 31-éig tegyen eleget.

Szerző

"Viktátor" is megérzi - Új pénzügyi fegyvert vet be jövő héten az EU

Publikálás dátuma
2018.04.27. 11:09
Brüsszelben is tüntettek a választások után Orbán ellen - AFP fotó
Az Európai Unió jövő héten új pénzügyi fegyvert vet be annak érdekében, hogy megpróbálja útját állni a pusztító folyamatnak, a blokk keleti részén növekvő, illiberális nacionalizmusnak, ami Brüsszel szerint veszélybe sodorja az Unió demokratikus alapjait - írja a Reuters.

A cikk kiemeli, hogy az EU vezetői körében is időnként Viktátornak nevezett magyar kormányfő jelentős választási győzelme, valamint a lengyelországi bíróságok függetlenségének megvédésére irányuló harc, illetve  Nagy-Britannia kilépése megkongatta a vészharangot. (Az előbbi kettőt, illetve az "illiberális demokrácia" terjedését a Brexitnél is lényegesen veszélyesebbnek minősítve) 

Az Európai Bizottság szerint nincs szó tehetetlenségről, számos eszköz áll rendelkezésükre a pusztító jelenségekkel szemben, az újabb javaslatok szerint a brüsszeli pénzügyi a forrásokat meg lehet tagadni azoktól az országoktól, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságra vonatkozó szerződéses kötelezettségeiket, például független bíróságokkal.

Ennek némiképp ellentmond Jávor Benedek véleménye, a Párbeszéd EP- képviselője szerint a Bizottság "túl puha", legalábbis ezidáig az volt. Pedig lenne ok bőven a keménykedésre:

Jávor Benedek
április 25., 21:34 ·
A Költségvetési ellenőrző bizottságban ma elfogadott dokumentumunk egyértelműen megállapítja, hogy a magyarországi korrupció és az uniós pénzekkel való trükközés olyan magas szintet ér el, amely az unió pénzügyi érdekein túlmenően már a jogállamiságot is veszélyezteti Magyarországon, ezért az EU alapszerződés 7. cikkely szerinti jogállamisági eljárás megindítása javasolja. De ezen túl elárulnék még néhány fontos dolgot a bizottság véleménye kapcsán, amelyek nem feltétlenül egyértelműek, és a sajtó sem számolt be róluk:
1. Azon túl, hogy a jelentést a Fidesz pártcsaládjába tartozó Ingeborg Graessle ( a CONT Bizottság elnökének) a neve fémjelzi, a jelentést a szavazáson az Európai Néppárt is támogatt. Még érdekesebb, hogy Deutsch Tamás helyetteseként Bochkor Andrea is részt vett a szavazáson, ahol végül senki(!) nem szavazott a jelentés ellen. (13 igen és 2 tartózkodás mellett 0 ellenszavattal fogadták el)
2. Még a néppárti szerző, Graessle szerint is a magyar kormány a legkevésbé hatékony kormányzat Európában, amelynek eredménye az alacsony gazdasági növekedés is. Ez az egyik olyan pont, amit legutóbb az Európai Bizottsággal folytatott eszmecserénk során is kiemeltem, hogy Magyarország látványosan rosszabb teljesítményt nyújt több mint egy évtizede a többi térségbeli országnál, miközben a beérkező uniós források mennyisége az egyik legmagasabb, tehát azok felhasználásával vannak súlyos gondok. Örülök, hogy ez is bekerült a dokumentumba.
3. A vélemény kiemeli, hogy gazdaságilag hazánk nemcsak az uniós átlag alatt teljesít, hanem még az visegrádi országokhoz képest is lényegesen elmaradunk a feljődésben, mindezt annak ellenére, hogy egy dologban mi vagyunk az elsők: a pénzek lehívásában. Nem kell szakértőnek lenni annak belátására, ha mi kapjuk a legtöbb pénzt, és közben a mi gazdaságunk ennyire kis mértékben fejlődik, akkor ott valami nagyon bűzlik.Ez az egyik olyan pont, amit legutóbb az Európai Bizottsággal folytatott eszmecserénk során is kiemeltem. Örülök, hogy ez is bekerült a dokumentumba.
4. Végül de nem utolsó sorban: A vélemény különösen kiemeli az oknyomozó újságírók jelentős szerepét a kormánnyal kapcsolatos korrupciós ügyek megvilágításában. Én személyesen is külön megköszönöm azt a sok munkát, amelyet oknyomozó újságírók, egyre nagyobb ellenszélben végeznek! Csak biztatni tudom őket, hogy a jövőben is tegyenek így, és ígérni tudom, hogy a magam részéről én mindent megteszek a védelmük érdekében az EP-ben.

lásd még: Szijjártónál elszakadt a cérna

Szerző