Családfakutató rokonok buktatták le a sorozatgyilkost

Publikálás dátuma
2018.04.27. 18:02
Illusztráció: WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library
Családfakutató rokonai vezették a sorozatgyilkos, korábbi rendőr, Joseph James De Angelo nyomára a rendőrséget. A 72 éves, az amerikai sajtóban "Golden State Killer" néven emlegetett férfi a 70-es és 80-as években legalább tizenkét gyilkosságot követett el és 45 nőt erőszakolt meg Sacramentóban és a város környékén.

A Stern című hetilap cikke szerint az amerikai rendőrségnek volt DNS-mintája a gyilkostól, amit nem tudott azonban konkrét személyhez kötni. A nyomozás során a rendőrök több amerikai családfakutató oldalon is regisztráltak, és bíztak abban, hogy valahol felbukkan a tettes családjából valaki. A rokonokat keresők többsége a DNS-mintáját is feltölti, ezzel is növelve az esélyét a távoli családtagok megtalálásának. De Angelót egy rokona "kutatta fel" és tette hozzá a családfához.

Anne Marie Schubert államügyész elmondta, az egyik internetes oldalon megjelent az ismeretlen tettes DNS-éhez nagyon hasonló minta.

"Utána már sokkal könnyebb dolgunk volt, ez ugyanis leszűkítette a lehetséges elkövetők körét, akiket egyenként ellenőriztünk, így jutottunk el a gyilkoshoz - mondta Schubert.

De Angelo az életkora mellett azért lett gyanús a nyomozók számára, mert közel lakott a gyilkosságok helyszínéhez. A rendőrök megfigyelték, és úgy szereztek tőle aktuális DNS-mintát, hogy bevittek vizsgálatra egy tárgyat, amit az utcán eldobott. Mivel ez egyezett az ismeretlen tettestől évtizedek óta őrzött mintával, előállították a 72 éves férfit.

Szerző

Sztrájkot jelentett be egy lengyel légitársaság is

Publikálás dátuma
2018.04.27. 15:48
Illusztráció: Artur Widak / NurPhoto
A LOT mintegy 800 alkalmazottja úgy döntött, hogy május 1-jén általános sztrájkot hirdetnek, írja az MTI. A munkabeszüntetést a lengyel légitársaság pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői pénteki sajtóértekezletükön jelentették be, egyúttal bocsánatot kérve az utasoktól az esetleges nehézségekért.

A sztrájkot azzal indokolják, hogy már három éve eredménytelenül tárgyalnak a LOT vezetésével a bérkifizetési feltételekről.

A kedden hajnalban kezdődő tiltakozás a varsói Chopin repülőteret, és az onnan induló járatokat érinti majd. Az aznap érkező LOT-járatokat viszont fogadnák. A sztrájkot  határozatlan időre hirdetik meg.

Az akciót jóváhagyó csütörtöki szakszervezeti szavazáson az erre jogosult alkalmazottak fele vett részt, közülük több mint 90 százalék a tiltakozás mellett voksolt.

A LOT vezetése viszont csütörtökön törvénytelennek minősítette a sztrájkot, azzal érvelve, hogy ezt a légitársaság dolgozóit tömörítő hat szakszervezet közül csak kettő hagyta jóvá.

A sztrájk turisztikai szempontból egy várhatóan élénk időszakot érint: állami ünnepek miatt ugyanis jövő kedd, május 1-je és jövő csütörtök, május 3-a is szabadnap.

Kedden tartja a menetrendet a LOT
A LOT pénteken közleményt adott ki, amely szerint a május 1-jére tervezett járatok menetrend szerint közlekednek, az esetleges változásokról tájékoztatják az utasokat.
A légitársaság mindazonáltal válságstábot állított fel, amely a keddi járatokat biztosító személyzetről gondoskodik.

Szerző
Frissítve: 2018.04.27. 18:20

Nem kell kitüntetés a katalán elnök elfogóinak

Spanyolország ki szeretné tüntetni azokat a német rendőröket, akik közreműködtek volt katalán elnök, Carles Puigdemont elfogásában. Németország nem támogatja ezt az elképzelést. A Der Spiegel című hetilap cikke szerint európai elfogatóparancs alapján Schleswig-Holstein tartományban, egy autópálya pihenőjében március 25-én csaptak le a rendőrök a katalán politikusra, akit Spanyolországban hűtlen kezelés és lázadás gyanúja miatt köröztek. "Nem áll szándékunkban nyilvánosságra hozni az akcióban résztvevő rendőrök nevét, hiszen nem csináltak mást, mint végezték a munkájukat, elkaptak egy körözés alatt álló személyt" - mondta Peter Höver, tartományi kormányszóvivő.

Puigdemontot április 6-án óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de továbbra is Németországban tartózkodik. Még nem született döntés arról, hogy a németek kiadják-e az 55 éves politikust Spanyolországnak.

Szerző