Randiapp a Facebooktól

Publikálás dátuma
2018.05.03. 07:40
Több mint ezer alkalmazás - Az appok a hó végén válnak elérhetővé
Hamarosan a teljes Facebook-múltunkat, tevékenységünk történetét letörölhetjük. Társkereső funkcióval bővül a mobilos alkalmazás.

„200 millió olyan felhasználója van a Facebooknak, aki szinglinek vallja magát, és ha elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy jelentőségteli kapcsolatokat építsünk, a társkeresés a legjelentősebb lehet mind közül” – mondta Mark Zuckerberg a kaliforniai San José-ban tartott F8 elnevezésű fejlesztői konferencián. Mivel a cég nem engedhet meg magának egy újabb adatvisszaélési botrányt, a vezér azt ígérte, a hamarosan elinduló új szolgáltatás szem előtt fogja tartani a személyiségi kérdéseket. A bejelentésre a világ egyik legismertebb randiappjét, a Tindert fejlesztő Match Group részvényei 22 százalékot vesztettek értékükből. A társkereső mobilapplikáció az adatokat a Facebookról szerzi. A nemsokára hozzáférhető új kapcsolatteremtő program a hosszú távú viszonyokra fog fókuszálni, nem csak alkalmi találkákra, és a létező ismerősöket kizárja a lehetséges párosításokból. Az jövőben az Instagram fotómegosztó videó chat lehetőséget is fog kínálni és kiterjeszetett valóságfelismerő szűrőt kap.

Hamarosan előállnak egy olyan megoldással (Clear History), amivel teljes Facebook-múltunkat letörölhetjük. Az újítás azt jelenti, hogy a böngészők sütiürítésének mintájára a jövőben mi is megszabaulhatunk a facebookos tevékenységünk minden lábnyomától. A szóbanforgó nyomok azok, melyeket felhasználva a különböző cégek az érdeklődési körünknek megfelelő üzenetekkel bombázhatnak minket a Facebookon. Az IT Café elemzése szerint ez adatvédelmi szempontból nagyon problémás – különösen az, hogy akkor is tudnak a beágyazott linkek alapján követni egy embert, ha nem tagja a Facebook-közösségnek –, így a mostani bejelentést is kétségekkel kell fogadni: kizárt, hogy a Facebook elzárja saját maga pénzcsapját. Ezt erősíti Erin Egan, a Facebook adatvédelmi felelőse is, aki közölte, hogy az adatgyűjtés nem fog leállni.

Ezt támasztja alá Zuckerberg magyarázata is: nem arról van szó, hogy megszűnik a tevékenységek naplózása, hanem feljön egy új funkció, és magának a felhasználónak kell törölni azokat az információkat, melyek arra utalnak, hogy hol, mely webhelyeken járt, milyen alkalmazásokat használt. Zuckerberg megjegyezi, a takarítás azzal jár, hogy kevésbé lesz komfortos a tevékenység a közösségi oldalon, mivel a böngészőknél ez azzal jár, hogy újra és újra be kell jelentkezni adott weboldalakra, újra és újra testre kell szabni a beállításokat.

Megjött a csodaszemüveg
Sem számítógép, sem telefon nem kell hozzá, hogy a virtuális valóságban legyünk. Zuckerberg fél éve mutatta be az Oculus Rift továbbfejlesztett változatát, az Oculus Gót, mostantól pedig már 23 országban kapható is az eszköz. Magyarországon még nem elérhető. A fejlesztők szerint több mint ezer alkalmazáson, játékon lehet kipróbálni. Az Oculus Venue nevű alkalmazással pedig élő koncerteket, előadásokat nézhet meg a felhasználó úgy, mintha a helyszínen lenne. Mindegyik app a hónap végén válik elérhetővé.

Szerző

Elárverezik a pápa autóját

Publikálás dátuma
2018.05.03. 07:39
Az autó egyik legfontosabb kiegészítője Ferenc pápa aláírása Fotó: AFP/Cortesía Notimex

Május 12-én, a Sotheby’s aukcióján kerül kalapács alá a pápa hófehér, arany csíkokkal díszített egyedi Lamborghini Huracánja - írja a vezess.hu. 2017 novemberében adta hírül a vatikáni L’Osservatore Romano, hogy a Lamborghini jóvoltából bővült a pápa gépjárműparkja. Természetesen az egyházfő nem tartja meg a sportkocsit, hanem felajánlotta aukcióra, hogy több jótékonysági szervezetet támogasson. Nehéz megtippelni a végösszeget, hiszen nem csak az autó ritkasága, hanem a korábbi tulajdonos személye és a jótékonyság is alaposan megdobja a végösszeget. Az autó egyik legfontosabb kiegészítője Ferenc pápa aláírása.

Az előzetes becslések szerint az autó árának csaknem dupláját érheti a vatikáni verzió, így az aukció végén 120 millió forintnak megfelelő összegért kelhet el. Az összeg 70 százalékával az ISIS által megostromlott iraki Ninive keresztényeit segítik (a cél az, hogy a keresztény közösség visszatérjen), támogatják belőle a 23. János Pápa Közösséget, amely az üzérkedés és más bűncselekmények női áldozatait segíti, továbbá két olasz szövetséget (GICAM és Amici per il Centrafrica), amelyek Afrikában segítik a nőket és gyerekeket.

Szerző

Perlik az álmokat

Publikálás dátuma
2018.05.03. 07:34
Donald Trump falakról álmodik Fotó: AFP/Ron Sachs

Pert indított az Egyesült Államok hét állama annak érdekében, hogy töröljék el azt a szövetségi programot, amely átmeneti haladékot biztosít a kitoloncolással szemben annak a mintegy 800 ezer fiatalnak, akiket gyermekkorukban a szüleik illegális bevándorlóként hoztak az országba.

Ezek a fiatalok amerikai oktatásban részesültek, legtöbbjük ma dolgozik vagy egyetemre jár, és – az „amerikai álom” megvalósulásának a reményére utalva – „álmodóknak” nevezik őket.

Barack Obama, az előző, demokrata párti elnök 2012-ben a kongresszus megkerülésével, elnöki rendelettel vezette be az úgynevezett Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) programot.

A tavaly januárban hivatalba lépett Donald Trump republikánus elnök igazságügyi minisztériuma jogellenesnek minősítette Obama eljárását. Trump ez év márciusig adott határidőt a törvényhozásnak, hogy jusson kétpárti megállapodásra, és dolgozzon ki olyan bevándorlási törvényjavaslatot, amely rendezi az „álmodók” helyzetét is, lehetővé téve számukra az Egyesült Államokban maradást, az amerikai állampolgárság megszerzését. A megállapodás azonban nem született meg: az ellenzéki demokraták elutasították egyebek közt annak a fehér házi követelésnek a teljesítését, hogy szavazzák meg a mexikói határ mentén az illegális bevándorlók távoltartását célzó fal építési költségeit.

A határidő lejártával három liberális szemléletű szövetségi kerületi bíróság – San Franciscóban, New Yorkban, illetve Washingtonban – úgy rendelkezett, hogy a DACA program alapján továbbra is be kell fogadni a kedvezményigényléseket.

A többségében hagyományosan konzervatív Texas, Alabama, Arkansas, Dél-Karolina, Louisiana, Nebraska és Nyugat-Virginia együttesen nyújtotta be most a keresetet, amely a DACA program azonnali eltörlését kéri, arra hivatkozva, hogy Obama elnök a rendelettel hatásköri túllépést követett el.

Az amerikai jogrendet jól ismerő kommentátorok azt valószínűsítik, hogy az ügyet az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága fogja végérvényesen eldönteni.

Szerző