Gulyás Gergely a technológiában is a keresztényt szereti

Publikálás dátuma
2018.05.11 14:02
Gulyás Gergely a Republikon Intézet 2018. február 18-i rendezvényén Forrás: Népszava
Keményen centralizált rendszert épít a kormány, amit a jövőben tetszése szerint alakíthat, még törvényt sem kell módosítania hozzá. A kritikák pedig továbbra sem hatják meg a kabinetet: például az Emmivel kapcsolatos botrányok után is ragaszkodik az emberminisztérium egyben tartásához is.

Terjedelmes parlamenti beszédben állt ki az új kormánystruktúra mellett Gulyás Gergely fideszes képviselő, a Miniszterelnökség várományos új vezetője: a szervezetátalakítás törvényjavaslat formájában is bemutató Gulyás több pontban ismételte a már lapunkban is megjelenteket, előadásában vannak azonban új elemek – például a vallásosság ismételt, hangsúlyozott szerepe.

Meglepő például, hogy a politikus célkitűzésként a családvédelmet, a teljes foglalkoztatottságot, és a keresztyén kultúra megőrzését említette – a régies kifejezést a protestáns, konkrétabban a református közösségek használják, így önmagában is szűkített kört jelöl, miközben Magyarországon a katolikus vallásúak vannak többségben.

Gulyás Gergely az új tárcaként induló Innovációs és Technológiai Minisztérium kapcsán is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ide szervezik azokat a feladatokat, amik egy modern, 21. századi kereszténydemokrata politika megvalósításához kellenek.

A sor folytatódik: a fideszes politikus kiállt a sokat kritizált Emmi mellett, és állította, hogy a „egyáltalán nem baj, ha egy tárcán belül az emberi erőforrásokkal foglalkozó valamennyi terület megjelenik". Emlékezetes, a minisztériumot korábban vezető egykori református lelkésznek, Balog Zoltánnak is voltak erős mondatai: viccnek nevezte a pedagógushiányt, romaügyben eldöntetlennek tartotta, hogy a határon túli magyar ajkú cigányok tehertételt vagy erőforrást jelentenek a magyar közösség számára. Egy belvárosi, mentősöknek szervezett reggelin pedig a meghívottak alacsony fizetésével viccelődött.

Utódja, az onkológus Kasler Miklós minderre képes volt rátromfolni, de legalább szintén megbízható keresztény:a halálos betegségek 80 százaléka megelőzhető lenne szerinte a Tízparancsolat  betartásával.

Érdekes momentum volt továbbá Gulyás felszólalásában, hogy azt ígérte: a következő években a fővárosban jöhetnek nagyobb volumenű egészségügyi fejlesztések – a felsőoktatás felügyeletében, irányításában pedig komolyabb változásokat jósolt. Szintén elgondolkodtató, hogy vitára érdemesnek nevezte a felvetést: a kormány rendeletben élhetne szervezetalakítási szabadságával, ami az eddiginél is nagyobb mozgásteret jelentene a belső építkezéshez.

A kormány a jelenleg ismertetett tervek szerint tíz minisztériumból állna: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium.

A pénzügy összedolgozna a innovációs tárcával, a külügy pedig visszakapná a Miniszterelnökségtől a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalt, amit 2012-ben vettek el a szervezettől. Orbán Viktor felügyeletével feláll a tárcáktól függetlenül működő, kormányzati igazgatással foglalkozó Miniszterelnöki Kormányiroda is – a hivatal létrehozása jelezheti, hogy a miniszterelnök az eddigiektől eltérően irányítani és nem vezetni szeretné a kabinetet, tehát kormánytagok bevonása nélkül is átvinne döntéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.05.11 16:18

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.