„Fejedelmi” Macron, ismeretlen miniszterek

Publikálás dátuma
2018.05.16 07:36
A „KAROLINGOK ÁLMA” - Az elnökre vetül minden fény FOTÓ: AFP/INA FASSBENDER
Fotó: /
Rég nem volt Franciaországnak olyan reflektorfényben fürdő államfője, mint Emmanuel Macron, miközben a miniszterei teljesen ismeretlenek.

A Le Figaro közvélemény-kutatása azt állapította meg, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs arról, kit tiszteljen egy-egy szaktárca élén. Hírét se hallotta például annak, hogy ki a kultuszminiszter, illetve a szóban forgó hölgyről kivételesen azért rebesgetnek valamit – azt, hogy „baloldali radikális” hírében áll. Arra a kérdésre, hogy ki foglalkozik a gazdasággal, az egészségüggyel, a megkérdezettek csak legyintenek, a közömbösség okára pedig azt a magyarázatot adják, hogy a kormánytagok lélektelen funkcionáriusok, technokraták.

Összességében tíz francia közül hat elégedetlen a kormánnyal. A személyes biztonság hiánya miatt 53, a közoktatás állapotáért 54, az igazságtalan gazdasági és szociális viszonyok miatt pedig 64 százalék.

Macron elnök a jelek szerint magányosan néz szembe a közhangulattal, nincs kormányzati „védőpajzsa”. Az embereit szubjektív megfontolások alapján választja ki, miután az igazgatás már az elődje, Francois Hollande idején „szétfoszlott”. A jelenlegi szakértők a minisztériumok folyosóin suttogásokból gyűjtögetik tapasztalataikat. Az egyik államtitkár névtelenül úgy jellemezte a helyzetet, hogy úgy másfél évtizede a kormányzat olyanokból áll össze, akik undorodnak egymástól.

A kabinetnek e fölfogás szerint mindössze egyetlen olyan tagja van, akinek a neve valamennyire közismert: Édouard Philippe kormányfőé, ( a képen ) akinek egy éve még a hírét se hallották, mostanra legalább a lakosság 20 százaléka sejt róla valamit.

Miközben a vezető párizsi lapok a kormány tagjainak a „szürkeségéről” cikkeznek, a Le Monde két történész tolmácsolásában csokorba szedte az államfő eddigi egy esztendejének a jellegzetességeit. A „királyi utat” bemutató írás szerint Macron estélyeket rendez válogatott személyiségekkel, és régi korok hangulatát, az ország múltjának a monarchikus vonatkozásait eleveníti föl. Egyes politikai eseményeket kastélyokban, várakban, hajdani erődítményekben rendeznek meg. A tanulmány történész szerzői szerint Macron a legszívesebben fejedelmi környezetbe helyezné egész saját tevékenységét, és rangjának, hírnevének emelésére nem annyira tapasztalt, találékony politikusokra van szüksége, hanem éppenséggel szürke figurákra, akik az ő közelében sápadtak, jelentéktelenek.

Szerző
2018.05.16 07:36

Legkevesebb 8 túrázó fulladt egy megáradt folyóba Dél-Olaszországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.20 22:06

Fotó: Shutterstock/
Megáradt folyóba fúlt nyolc túrázó a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek - közölte az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak között négy férfi és négy nő van.
A szerencsétlenség olasz sajtójelentések szerint a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. A La Repubblica című olasz napilap internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. Az ANSA olasz hírügynökség egy másik 12 fős csoportról is említést tett, akiket hegyimentők és tűzoltók találtak meg és mentettek ki. Összességében azonban nem világos hány túrázó tartózkodott hétfőn a szurdokban, illetve hányan tűnhettek el. Értesülések szerint túrázók három csoportja volt úton a szurdokban.
"A gond az, hogy nem tudjuk hány embert sodort magával az ár" - mondta Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője a Sky TG24 hírportálnak. "Ez egy nagyon mély és szűk hasadék a földben. Képzeljék el, hogy majdnem egy kilométer mély, és mindössze néhány méter széles. Képzeljék el az embereket, akik ebben a lyukban voltak" - tette hozzá Tansi, aki szerint órákig eltarthat, míg összesíteni tudják az áldozatok számát. A hegyimentők a Twitteren közölték, hogy egy gyermeket kihűlési tünetekkel szállítottak kórházba helikopteren. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében.
Szerző
2018.08.20 22:06
Frissítve: 2018.08.20 22:16

Gázháború: Lengyelország Trump oldalára állt

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:02
Heiko Maas német (balra) ésJacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, augusztus 20-i találkozójukon
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Ártalmasnak tartja a tervezett német-orosz gázhálózatot Lengyelország, szerintük ez csak eszköz arra, hogy az oroszok tovább fejleszthessék hadseregüket.
Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték projektje ártalmas, ez ügyben Lengyelország az Egyesült Államok oldalán áll - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecim közelében, a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal tartott közös sajtóértekezletén. A két miniszter az egyik auschwitzi altábor, a Harmense helyén létesített ferences központban tartott hétfőn kétoldalú megbeszélést, írja az MTI.
A találkozó elején rendezett sajtókonferencián Czaputowicz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a gázvezetékre vonatkozóan eltér a lengyel és a német álláspont, Varsó ártalmasnak, Ukrajnát „nagyon nehéz helyzetbe hozónak" tartja a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 csővezetéket.Rámutatott: Donald Trump amerikai elnök szerint a projekt "újabb eszköz lesz arra, hogy Oroszország a hadsereg korszerűsítésére, a fegyverkezésre fordítható pénzforrásokhoz jusson".  „Ebben az amerikai-német vitában mi az Egyesült Államok oldalán állunk” - húzta alá Czaputowicz. Tény ugyanakkor, hogy a tervezett gázvezeték elkerüli Lengyelországot, annak építését nem is akadályozhatják meg a lengyelek. 
Heiko Maas megismételte a német álláspontot, miszerint a gázvezeték nem eredményezi majd Európában az orosz gáztól való függőséget. „Ismerjük a lengyel kormány aggályait, de nem osztjuk" - jegyezte meg.
Hétvégi amerikai sajtóértesülések szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az orosz külügyi tárca hétfői állásfoglalása szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek.

Német felelősségvállalás Auschwitzban

A lengyelországi sajtóértekezleten Maas beszámolt arról is, hogy aznap délelőtt - elődje, Klaus Kinkel 1992-es látogatása óta a német diplomácia vezetői közül elsőként - az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott.  A megsemmisítő táborok "a német történelem legsötétebb fejezeteit képviselik" - jelentette ki, hozzáfűzve: "vállaljuk a felelősséget a zsidókon, a lengyeleken itt elkövetett kegyetlenségekért". Újságírói kérdésre válaszolva a lengyel külügyminiszter megerősítette Varsó szándékát, hogy a második világháborús veszteségekért járó kártérítésekről tárgyaljon Berlinnel. Felidézte: a két fél januárban megállapodott a témát elemző szakértői csoportok felállításáról. 
2018.08.20 20:02