„Fejedelmi” Macron, ismeretlen miniszterek

Publikálás dátuma
2018.05.16 07:36
A „KAROLINGOK ÁLMA” - Az elnökre vetül minden fény FOTÓ: AFP/INA FASSBENDER
Fotó: /
Rég nem volt Franciaországnak olyan reflektorfényben fürdő államfője, mint Emmanuel Macron, miközben a miniszterei teljesen ismeretlenek.

A Le Figaro közvélemény-kutatása azt állapította meg, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs arról, kit tiszteljen egy-egy szaktárca élén. Hírét se hallotta például annak, hogy ki a kultuszminiszter, illetve a szóban forgó hölgyről kivételesen azért rebesgetnek valamit – azt, hogy „baloldali radikális” hírében áll. Arra a kérdésre, hogy ki foglalkozik a gazdasággal, az egészségüggyel, a megkérdezettek csak legyintenek, a közömbösség okára pedig azt a magyarázatot adják, hogy a kormánytagok lélektelen funkcionáriusok, technokraták.

Összességében tíz francia közül hat elégedetlen a kormánnyal. A személyes biztonság hiánya miatt 53, a közoktatás állapotáért 54, az igazságtalan gazdasági és szociális viszonyok miatt pedig 64 százalék.

Macron elnök a jelek szerint magányosan néz szembe a közhangulattal, nincs kormányzati „védőpajzsa”. Az embereit szubjektív megfontolások alapján választja ki, miután az igazgatás már az elődje, Francois Hollande idején „szétfoszlott”. A jelenlegi szakértők a minisztériumok folyosóin suttogásokból gyűjtögetik tapasztalataikat. Az egyik államtitkár névtelenül úgy jellemezte a helyzetet, hogy úgy másfél évtizede a kormányzat olyanokból áll össze, akik undorodnak egymástól.

A kabinetnek e fölfogás szerint mindössze egyetlen olyan tagja van, akinek a neve valamennyire közismert: Édouard Philippe kormányfőé, ( a képen ) akinek egy éve még a hírét se hallották, mostanra legalább a lakosság 20 százaléka sejt róla valamit.

Miközben a vezető párizsi lapok a kormány tagjainak a „szürkeségéről” cikkeznek, a Le Monde két történész tolmácsolásában csokorba szedte az államfő eddigi egy esztendejének a jellegzetességeit. A „királyi utat” bemutató írás szerint Macron estélyeket rendez válogatott személyiségekkel, és régi korok hangulatát, az ország múltjának a monarchikus vonatkozásait eleveníti föl. Egyes politikai eseményeket kastélyokban, várakban, hajdani erődítményekben rendeznek meg. A tanulmány történész szerzői szerint Macron a legszívesebben fejedelmi környezetbe helyezné egész saját tevékenységét, és rangjának, hírnevének emelésére nem annyira tapasztalt, találékony politikusokra van szüksége, hanem éppenséggel szürke figurákra, akik az ő közelében sápadtak, jelentéktelenek.

Szerző
2018.05.16 07:36

Visszaengedte az idősebb lengyel bírákat a pulpitusra az elnök

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:03

Fotó: NurPhoto/ Mateusz Wlodarczyk
Igaz, mérsékelt mozgástere volt: az EU világossá tette, hogy Lengyelország nem tehet meg mindent az "ítélkező tanácsokkal".
Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyta a parlament által korábban megszavazott törvénymódosítást, amely értelmében visszatérhetnek munkahelyükre a legfelsőbb bíróság korábban nyugalmazott tagjai. A törvény eredeti változatát hétfőn az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága felfüggesztette. Az uniós jogállamisági kifogások már korábban is ismertek voltak, és a varsói törvényhozás november végén elfogadta a Duda által most aláírt módosított változatot. A jogszabály korábbi változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták volna szolgálatukat. A módosítás hatályba lépésével a júliusban nyugdíjazott 22 bíró államfői jóváhagyás nélkül  visszatérhet munkahelyére, és a módosítás értelmében meg nem szakítottnak tekintik az összes visszatérő bíró, köztük Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök megbízatását. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges. Az államfő által most aláírt módosítás nem érinti az úgynevezett igazságügyi reform többi előírását, így például azt, hogy a legfelsőbb bíróságnál létrejött az igazságügyi dolgozók által elkövetett kihágásokkal foglalkozó fegyelmi kamara, valamint az úgynevezett rendkívüli panaszokat intéző kamara. Az utóbbi testület akár 20 évre visszamenőleg is felülvizsgálhatja az alacsonyabb szintű törvényszékek ítéleteit. 
2018.12.18 21:03
Frissítve: 2018.12.18 21:26

Koszovót nem érdeklik a szerb és orosz dörgedelmek, önálló hadsereget akar

Publikálás dátuma
2018.12.18 20:55

Fotó: AFP/
És az EU sem képes pacifikálni a kis balkáni országot.
Sem a nyugat-balkáni régió vezetőinek keddi brüsszeli találkozója, sem az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülése nem tudott változtatni azon a patthelyzeten, amely a Szerbia-Koszovó párbeszédben előállt. A pristinai parlament pénteki döntése, a koszovói hadsereg létrehozásának egyhangú megszavazása (a voksolást a szerb kisebbség képviselői bojkottálták) veszélyesen elmérgesítette a két balkáni ország viszonyát. A helyzetet súlyosbítja, hogy miközben az Európai Unió és az azon kívüli európai államok is elítélik a pristinai lépést, sőt a NATO is aggodalmát fejezte ki azonnal a szavazás után, addig Washington támogatja és ösztönzi a koszovói hadsereg felállítását, történelmileg szükségszerű lépésnek nevezve azt. Mindez egyben azt is előrevetíti, hogy az EU-s és amerikai támogatásokból élő ország nem fog visszalépni mindaddig, míg az Egyesült Államokat maga mögött tudhatja. Hogy miért üdvözlendő Washingtonnak a koszovói hadsereg felállítása, leginkább csak az amerikai-orosz mindenre kiterjedő hatalmi versengéssel magyarázható, ugyanis a Szerbia stratégiai partnerének, egyik legfőbb támogatójának számító Oroszország is hevesen ellenzi az pristinaiak egyoldalú döntését. A washingtoni vezetés a szerb árukra kivetett száz százalékos különvámot sem bírálta, nem szorgalmazta annak eltörlését, így az Európai Unió kérése és figyelmeztetése e téren is süket fülekre talált Koszovóban, teljesen kilátástalan helyzetbe sodorva az uniós védnökség alatt zajló, megrekedt szerb-koszovói párbeszédet. Belgrád és Aleksandar Vucic szerb államfő az egyeztetések folytatásának feltételéül a különvámok eltörlését nevezte meg. A koszovói hadsereg kapcsán Belgrád annak a jogi dokumentumnak a felmutatását követeli, amely jogalapot nyújt erre, ugyanis még a Szerbia által el nem ismert ország alkotmánya is úgy rendelkezik, hogy önálló hadsereg létrehozásához kérnie kell és meg kell kapnia a szerbek jóváhagyását. Nos, Pristina nem is kérte azt, Hashim Thaci koszovói elnök pedig leszögezte az ENSZ BT ülésén: a folyamat visszafordíthatatlan, a saját hadsereg megalakítása teljesen normális döntés, már öt éve meg kellett volna hozni. A koszovói elnök szerint a késlekedés annak tudható be, hogy „olyanok jóakaratát várták, akik erre nem mutattak hajlandóságot”. 

Mogherini a célpont

Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem mondható a koszovói nagyközönség kedvencének. Vasárnap, az ENSZ BT és a tegnapi brüsszeli tárgyalások előtti véghajrában több ezer koszovói albán hivatalos Facebook oldalán bírálta a főképviselőt, amiért a koszovói állampolgárok az egyedüliek a Balkánon, akik számára fenntartják az uniós vízumkötelezettséget. Mogherinit rasszistának és szerbpártinak nevezték az elégedetlen koszovóiak.

Témák
Koszovó
2018.12.18 20:55
Frissítve: 2018.12.18 20:56