Különleges ízű az év fagylaltja

Publikálás dátuma
2018.05.16 12:54
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A gyenesdiási Bringatanya – Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnáját választották az év fagylaltjának - írta az MTI.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett verseny eredményét Szegeden, a Virág Cukrászdában  hirdették ki. A megmérettetésen a negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri négy kategóriában pontozták.

A versenyen Somogyi Renáta tarolt, ugyanis a tizenkét éve működő családi cukrászdában szüleivel dolgozó cukrász elnyerte a kézműves nívódíjat, és a gesztenye vörösboros áfonyával elnevezésű fagylaltjának ítélték oda az I Love Szeged díjat is.

Az év fagylaltja, amelyet az olyan kézműves termékek közül választottak ki, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek és bemutatják a cukrász tudását és kreativitását, a bazsalikomos málna lett. A Somogyi Renáta által készített kreációt a maracuja mandularopogóssal nevű, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda remekműve, majd a komáromi Jánoska Cukrászda szakembere, Sztaracsek Ádám által megalkotott ribizlis-málnás csokisorbet követte a dobogón.

A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Az aranyérmet Balatonmárafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának, Pálfi Attilának kesudió datolyalekvárral fagylaltja érdemelte. A második Jóri-Hegedűs Szilvia, a budapesti Diamante Fagyizó cukrászának sós vanília ropogós tökmag pralinével nevű, a harmadik pedig a szintén Somogyi Renáta által megálmodott rebarbarás-epres philadelphia lett.

Az alapanyaggyártók és -forgalmazók versenyében a budaörsi Andok Tamás (Aromitalia – NECTAR Kft.) homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral nevű kreációja nyert. Az ezüstérmet Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft.) málnás-csokoládés muffinja, a bronzot pedig a Mec3 Hungária Kft. gyömbéres-citromos keksze nyerte.

Megválasztották az év "M", azaz hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylaltját is. A kategória győztese Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft.) narancsos mandula fagylaltja lett, második helyezett Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő) feketeribizlis forraltbor nevű fagyija lett. Bronzérmet nyert Rétfalvi Attila (König-Units Kft.) málnája. A zsűri szerint ezek a termékek egyre jobb minőségűek, már csak a szakavatott kóstolók tudják megmondani, hogy cukorpótlóval készültek.

A közönségdíjat Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom) Hunyadi gesztenyés fantázianevű alkotása nyerte. 

Szerző
Témák
fagylalt
2018.05.16 12:54

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14