Különleges ízű az év fagylaltja

Publikálás dátuma
2018.05.16 12:54
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A gyenesdiási Bringatanya – Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnáját választották az év fagylaltjának - írta az MTI.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett verseny eredményét Szegeden, a Virág Cukrászdában  hirdették ki. A megmérettetésen a negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri négy kategóriában pontozták.

A versenyen Somogyi Renáta tarolt, ugyanis a tizenkét éve működő családi cukrászdában szüleivel dolgozó cukrász elnyerte a kézműves nívódíjat, és a gesztenye vörösboros áfonyával elnevezésű fagylaltjának ítélték oda az I Love Szeged díjat is.

Az év fagylaltja, amelyet az olyan kézműves termékek közül választottak ki, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek és bemutatják a cukrász tudását és kreativitását, a bazsalikomos málna lett. A Somogyi Renáta által készített kreációt a maracuja mandularopogóssal nevű, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda remekműve, majd a komáromi Jánoska Cukrászda szakembere, Sztaracsek Ádám által megalkotott ribizlis-málnás csokisorbet követte a dobogón.

A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Az aranyérmet Balatonmárafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának, Pálfi Attilának kesudió datolyalekvárral fagylaltja érdemelte. A második Jóri-Hegedűs Szilvia, a budapesti Diamante Fagyizó cukrászának sós vanília ropogós tökmag pralinével nevű, a harmadik pedig a szintén Somogyi Renáta által megálmodott rebarbarás-epres philadelphia lett.

Az alapanyaggyártók és -forgalmazók versenyében a budaörsi Andok Tamás (Aromitalia – NECTAR Kft.) homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral nevű kreációja nyert. Az ezüstérmet Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft.) málnás-csokoládés muffinja, a bronzot pedig a Mec3 Hungária Kft. gyömbéres-citromos keksze nyerte.

Megválasztották az év "M", azaz hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylaltját is. A kategória győztese Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft.) narancsos mandula fagylaltja lett, második helyezett Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő) feketeribizlis forraltbor nevű fagyija lett. Bronzérmet nyert Rétfalvi Attila (König-Units Kft.) málnája. A zsűri szerint ezek a termékek egyre jobb minőségűek, már csak a szakavatott kóstolók tudják megmondani, hogy cukorpótlóval készültek.

A közönségdíjat Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom) Hunyadi gesztenyés fantázianevű alkotása nyerte. 

Szerző
Témák
fagylalt
2018.05.16 12:54

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48