Ártanak a német válogatottnak az Erdogan-fotók

Publikálás dátuma
2018.05.17 07:53
Özil örült, mégsem mindenki volt boldog az Erdogannal készült kép miatt Fotó: AFP/Kayhan Ozer
Fotó: /

A szurkolók többsége szerint árt a német válogatott megítélésének, hogy a Nationalelf két török származású játékosa, Ilkay Gündogan és Mesut Özil is közös fotón szerepelt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel. Az Európában nagyon vegyes megítélésű politikus ezekben a napokban Londonban tárgyal, itt találkozott a szigetországban légióskodó futballistákkal. Özil az Arsenalt, Gündogan a Manchester Cityt erősíti. A drukkerek 66,2 százaléka szerint Özilék súlyosan ártottak a válogatottnak, 16,7 százalék finomabban fogalmazott, de nem értett egyet a játékosokkal. A szurkolók 8,1 százaléka nem tudta vagy akarta véleményezni ezt a találkozást, mindössze 4,7 százalék válaszolta azt, hogy nincs semmi gond az Erdogannal közös fotókkal.

Gündogan csapata világoskék nyolcas számú mezét ajándékozta a politikusnak, amelyen törökül ez volt olvasható: "nagy tisztelettel az elnökömnek". A két játékos Németországban, Gelsenkirchenben született és tagja a címvédő világbajnoki keretének. A szintén török származású és Angliában, a Liverpoolban játszó, frankfurti születésű Emre Cant szintén meghívták erre az eseményre, de ő visszautasította az invitálást.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) élesen bírálta a fotózáson résztvevő futballistákat.

"A két játékos hozzájárult ahhoz, hogy felhasználják őket a török választási kampányban - írta közleményében Reinhard Grindel,a DFB elnöke. - Rengeteget fáradozunk azért, hogy integráljuk a német futballba a bevándorló családok gyermekeit. Egy ilyen esemény a játékosaink részvételével nem könnyíti meg a munkánkat."

Gündogan saját közösségi oldalán reagált a DFB kritikájára: "udvariatlanul kellett volna viselkednünk annak az országnak a miniszterelnökével, ahol a családtagjaink, rokonaink születtek és élnek? A kritikát megértjük, de szerintünk annyi történt, hogy német állampolgárként kifejeztük tiszteletünket az anyaországunk és a török miniszterelnöki pozíció iránt, kaptunk egy udvarias meghívást, amit elfogadtunk."

Szerző
2018.05.17 07:53

Német Kupa: kiesett a címvédő

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:06

Fotó: DPA/ Jürgen Froome
Az első fordulót sem élte túl a címvédő Eintracht Frankfurt a labdarúgó Német Kupában. Adolf Hütter vezetőedző csapata a negyedosztályú Ulm otthonában szenvedett 2-1-es vereséget. Ezt megelőzően 1996-ban a Kaiserslautern esett ki az első körben, miután előtte megnyerte a sorozatot.
„Nincs magyarázat a kiesésünkre, az Ulm harcosabb volt, a bajnoki rajt előtt talán időben jött ez a pofon, hogy mindenki megértse, minden meccset az elsőtől az utolsó percig komolyan kell venni”
– mondta a lefújás után Adolf Hütter, a frankfurtiak vezetőedzője.
Az Eintracht augusztus 12-én a Szuperkupáért rendezett találkozón hazai pályán kapott ki 5-0-ra a Bayern Münchentől.
A másik élvonalbeli búcsúzó a VfB Stuttgart, amely a harmadik osztályban szereplő Hansa Rostock otthonában kapott ki 2-0-ra.
Szenvedett a Bayern München, amely a 81. percben szerezte meg Robert Lewandowski révén az 1-0-s győzelmet érő gólt a negyedik vonalban játszó Drochtersen/Assel ellen. A bajorok az első félidőben egyszer sem lőttek kapura.
„Amíg ellenfelünk bírta erővel, nagyon szervezetten és jól játszott" – értékelt Niko Kovac, a müncheniek szakvezetője. 
– Nem aggódtam, biztos voltam benne, hogy nyerünk, de az első 45 perccel nem voltam elégedett. Többet kellett volna tennünk a gólszerzésért. A kupában azonban a lényeg a továbbjutás, és az megvan.
A magyarokat foglalkoztató klubok közül a Hoffenheim 6-1-re nyert a harmadik vonalban szereplő Kaiserslautern vendégeként, Szalai Ádám végig a pályán volt. Gulácsi Péter védte az RB Leipzig kapuját, a lipcseiek 0-1-ről fordítva 3-1-re múlták felül a negyedik ligás Viktoria Kölnt. 
Szerző
2018.08.20 19:06

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30