Államtitkárságot kap Budapest

Publikálás dátuma
2018.05.19 07:02
VITÁK LEZÁRVA Ők hárman egyeztetnek majd FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Szorosabbra fonódik a jövőben a kormány és Budapest kapcsolata – jelentette ki pénteken Gulyás Gergely frissen beiktatott miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester egy közös sajtótájékoztatón, ugyanakkor kérdésünkre mindketten leszögezték, nem csorbul a fővárosi önkormányzat vezetőinek jogköre, ellenkezőleg: a jövőben Tarlós Istvánnak kibővül a mozgástere a kormánnyal szemben.

A Miniszterelnökségen Fürjes Balázs vezetésével megalakul a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság, amelynek az egyik fő feladata egy 2030-ig tartó fejlesztési program megalkotása lesz. Ettől kezdve a kormányban Gulyás Gergely lesz felelőse minden fővárost érintő fejlesztésnek. Ugyanakkor aláhúzták: a feladatmegosztás részleteit a készülő kormányrendelet szabályozza , de biztos, hogy minden fejlesztést csak a főpolgármesterrel egyeztetve lehet megvalósítani. Arra a kérdésünkre, hogy Tarlósnak lehet-e vétójoga a kormánnyal szemben, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: nem tud ilyenről. Ám szerinte sokkal fontosabb, hogy a jövőben az ő és Fürjes Balázs államtitkár feladata lesz a viták elsimítása, bár a legfontosabb kérdések továbbra is Orbán és Tarlós között fognak eldőlni.

A várhatóan egy éven belül megszülető fővárosi fejlesztési programból Fürjes Balázs néhány példát említett. Szerinte önálló fejezet lesz benne Budapest, mint diákváros fejlesztésének, a Dunával való kapcsolat javításának, kiemelt kérdés lesz a közlekedés, beleértve az agglomerációs Hév-vonalak és elővárosi vasutak felújítását, az új déli Duna-híd megépítését, a reptéri kötött pályás és közúti kapcsolat fejlesztését, valamint az árvízvédelem további kiépítését.

Mint arról korábban írtunk: ellenzéki berkekben él a gyanú, hogy az újabb kétharmad birtokában az Orbán kormány átírhatja a fővárosi önkormányzati rendszer szabályait, különösen, mert a választásokon a fővárosban gyengébben szerepelt a Fidesz, mint országosan, így egy ellenzéki összefogás esetén 2019-ben Budapest akár ellenzéki fellegvárrá változhat. Kérdésünkre, hogy felülírja-e a Fidesz a jelenlegi önkormányzati rendszert, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: nincs ilyen törvényjavaslat az Országgyűlés előtt. Korábban megírtuk: egyes találgatások szerint Orbánék Tarlós István újabb indulásához kötik, hogy hozzányúlnak-e az önkormányzati rendszerhez. A főpolgármester viszont korábban leszögezte, csak akkor indul 2019-ben, ha a miniszterelnök elfogadja az ő feltételeit. A főpolgármester korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, az egyik legfontosabb feltétele az, hogy közvetlen maradjon a főpolgármester-választás. Emellett lapunknak Tarlós István most annyit árult el, hogy további 5-10 pontból áll az ő kívánságlistája, ám további részleteket nem árult el.

2018.05.19 07:02

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17