"A kormányban is legyen következménye a forintgyengülésnek!"

Botrányos mérföldkőnek tartaná a DK szóvivője, ha az euró árfolyama elérné a 320 forintot. Rónai Sándor keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja elvárja, hogy ne csak a magyarok pénztárcájában, hanem a kormányban is legyen következménye annak, hogy gyengül a hazai valuta. A politikus rámutatott: a forint értékének csökkenése drágítja a pénzváltást, áremelkedéseket okoz és magas törlesztőrészleteket eredményez. Emlékeztetett arra, amikor Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök még 2008 áprilisában az akkori kormányfő lemondását követelte arra az esetre, ha az uniós fizetőeszköz ára átlépi a 300 forintot. Orbán Viktor lemond-e most? - tette fel a kérdést Rónai Sándor. (MTI)Szerző

Az Indexet sem engedik be a kormányzati konferenciára

Publikálás dátuma
2018.05.22. 15:20
Orbán Viktor a Várkert Bazár 2014-es avatóünnepségén Fotó: Kertész Gábor
A Guardian után egy sor magyar portál regisztrációját is helyhiányra hivatkozva utasították vissza. Mindez az Európa jövője című rendezvény előtt történik.

Varázslatos módon össze tud szűkülni a Várkert Bazár rendezvényterme: bár a helyiségben elvileg 500-an férnek el, a Guardian tudósítója után az Index regisztrációját is helyhiányra hivatkozva utasították el az "Európa jövője" konferencia szervezői.

A portál úgy tudja, hogy a HVG és a Zoom is hasonló választ kapott, a lista pedig tovább bővülhet. "Európa jövője"-rendezvényt egyébként a Visegrádi Négyek égisze alatt szervezte a Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, méghozzá a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve a kormány fő think-tankje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány közreműködésével. Ezek az intézmények mind közpénzből működnek. Az esemény "sztárvendége" a Trump-kampányt is segítő altright- újságíró, Steve Bannon lesz.

Az elsőként visszautasított Guardian-tudósító, Shaun Walker Twitter-üzenetben számolt be a fejleményekről, mint írta, még Oroszországban sem fordult elő vele, hogy ilyen indokkal hárítsák regisztrációs kérelmét.

A mondvacsinált vissza - sőt kiutasítások valósággal divattá váltak: nemrég a Kisvárda közpénzből épített stadionjából vezették ki biztonságiak az Index munkatársait, Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter érkezése után. A portál tudósítói korábban szabályosan akkreditáltak, de a szekuritiseket ez nem hatotta meg, és azt sem engedték, hogy a kidobott újságírók jegyet vásároljanak a helyi focicsapat meccsére.

Szerző
Frissítve: 2018.05.22. 15:36

Sokkoló adatok a világnapra - Tovább nőtt az eltűnt gyerekek száma

Publikálás dátuma
2018.05.22. 14:52
Shutterstock illusztráció
Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben; ez a szám háromszázzal haladja meg az előző évit - közölte az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány kedden az MTI-vel.

A hatóságnál 15 907 fiatalkorú és 3117 gyermekkorú (!) eltűnését jelentették be a hatóságnál, ez a szám majdnem annyi, mint Keszthely lakossága. Az eltűnés miatt regisztrált hatályos körözések száma a 2018. április 10-i állapot szerint a fiatalkorúaknál 1726, a 14 év alattiaknál pedig 649.

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot, amelyről itt részletes információ található.

Szerző