Korrupció, ügynök-múlt, tüntetések? Ismét Babis alakíthat kormányt

Publikálás dátuma
2018.05.23 17:57
"Tagja voltál a kommunista titkosrendőrségnek?" - olvasható a kérdés a Babis ellen szervezett keddi néma tüntetés egyik transzpa
Andrej Babis első kormánya hónapok alatt megbukott, lemondását és az ellene hozott korrupciós vádak tisztázását pedig rendszeresen tüntető tömegek követelik. Milos Zeman cseh államfő szerdán mégis megerősítette, hogy másodszor is Babis ügyvezető kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással.

Az államfő ismét az előrehozott parlamenti választás ellen foglalt állást. Úgy vélte, egy új választás a "választók megsértése" és a politikusok alkalmatlanságának a bizonyítéka lenne. Az előrehozott választást, amennyiben nem sikerül a tervezett ANO-CSSD kormánykoalíció létrehozása, néhány hete Andrej Babis is lehetségesnek minősítette.

Zeman azt is kijelentette, hogy Babis újabb kinevezése független attól, hogyan végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) belső szavazása a tervezett ANO-CSSD kormánykoalícióról - írja az MTI. Az ANO, illetve a CSSD együttesen csak 93 mandátummal rendelkezik a 200 fős törvényhozásban - az abszolút többséghez szükséges további nyolc képviselői támogatást a cseh kommunista párt ajánlotta fel számukra. Ugyanakkor Babis ellen az ügyészség korábban eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, uniós pénzek szabálytalan felhasználása vádjával, így a CSSD komoly fenntartásokkal áll a koalíció lehetőségéhez.

Milos Zeman azonban megvan győződve arról, hogy a nyár kezdetéig sikerül megalakítani az új cseh kormányt, és a CSSD elnöksége is egyetértett azzal, hogy a párt kormánykoalíciót kössön az ANO mozgalommal. A végső szót a párt mintegy 19 ezer tagja mondhatja ki belső pártszavazáson, amelyet május 21-e és június 14-e között tartanak meg. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a tagság legalább 25 százaléka véleményt mond.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott. A cseh kormányfőt hivatalba lépése óta botrányos ügyek veszik körül - többek közt személye miatt is áll a kormányalakítás. Rendszeresek a lemondását követelő több tízezres demonstrációk. Legutóbb május 22-én tüntettek ellene: a keddi néma demonstráció apropóját az adta, hogy Babis nem volt hajlandó újságírók jelenlétében feltett kérdésekre válaszolni - írja a Radio Praha. A megmozdulás résztvevői a kormányfő ügynök-múltjának, illetve az ellene felhozott korrupciós vádaknak tisztázását követelték; illetve a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, hogy egyáltalán indulhasson ellene vizsgálat.

Milos Zeman köztársasági elnök mindezek ellenére már többször kijelentette, ragaszkodik Babishoz, történjék bármi is. A Putyinnal rokonszenvező Zeman minden követ megmozgat, hogy unióellenes kormány alakuljon Csehországban.

Szerző

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.