Lila mámor a Groupamában

Publikálás dátuma
2018.05.23 23:49
Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
Története során tizedszer az Újpest nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután büntetőrúgásokat követően legyőzte a Puskás Akadémia együttesét az Üllői úti stadionban tegnap lejátszott fináléban.

Lila-fehérbe borult a Groupama Aréna.

Ha már birtokba vette az egyik kapu mögötti részt és az oldallelátó egy szeletét is az ősi rivális FTC otthonában, az egységesen a korábbi kilencszeres győztes Újpest FC színeit magán viselő újpesti tábor látványos koreográfiával köszöntötte a 78. hazai kupadöntő résztvevőit: a lila és fehér kartonokból kirakott élőképen a győztesnek járó serleg elevenedett meg. Az alacsonyabb osztályú Öttevény, a Gödöllő, a Vecsés, az élvonalbeli Paks, az NB I-be a nyártól visszatérő MTK Budapest majd a Balmazújváros búcsúztatása után egyetlen lépés, az előzetes kalkulációk szerint 90 perc hiányzott az idény eleje óta többször hangoztatott cél eléréséhez, illetve hát a legfontosabb feladat, az ötödik csapatával ötödször finalista Pintér Attila vezette felcsúti együttes legyőzése.

A Puskás tábora egyébként jellemzően a klub korosztályos csapataiból verődött össze, a „vendégeknek” fenntartott lelátórész pedig a várakozásoknak megfelelően erősen foghíjas maradt. Természetesen az 1800 lelket számláló község leghíresebb szülötte jelen volt, Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen tekintette meg az összecsapást.

A mérkőzés egy vitatható szituációval kezdődött. A 2. percben Szakály Péter és az Újpest csapatkapitánya, Litauszki Róbert ütközött egymással a büntetőterületen belül. Szöglet lett belőle, bár van, aki szerint ez tizenegyest ért volna. Később az újpesti Branko Pauljevic találta el a kapufát, majd egyre inkább átvette az irányítást a Puskás. A meddő mezőnyfölény végül a 38. minutumban érett góllá, akkor Josip Knezevic passzolt 12 méterről a jobb alsóba. „Mindenkit megvesz a FIDESZ...” – kántálták az egyszerre paprikás hangulatúvá váló újpestiek, miután a rivális szurkolói közül többen „integettek” feléjük.

Hogy a félidei 1-0-s hátránynak, vagy a kazahok és a skótok elleni csúfos bemutatkozásnak szólt-e a füttyszó, amikor az OTP Bozsik Bajnokok-program díjátadója miatt a gyepre szólították Georges Leekens szövetségi kapitányt is, jó kérdés, a lilák haragja azonban hamarosan tovaszállt: az 54. minutumban Zsótér Donát egy kegyetlen erővel eleresztett lövés után egalizált, nyolccal később Mijusko Bojovic révén pedig máris 2-1-re vezetett az Újpest! A lelátón örömtüzek gyúltak, a pirotechnikai bemutató láttán pedig valószínűleg maga Orbán Viktor is elismerően csettintett, aki korábban arról beszélt, hogy a tüzes látványnak igenis helye van a magyar stadionokban.

Csakhogy Bojovic góljával még nem dőlt el semmi, korainak bizonyult az öröm, hiszen a 66. percben egy újabb idegenlégiós, Antonio Perosevic is beköszönt, 2-2-re alakítva az állást. Utóbb kiderült, ez volt a rendes játékidő utolsó találata, a Ferencváros és a Vasas tavalyi aranycsatájához hasonlóan ezúttal is hosszabbítás következett.

A ráadás első 15 percében nem sok érdemi történt, a második felvonás helyenként feszült hangulata pedig már a büntetőrúgásokat vetítette előre. Végül 2018-ban is tizenegyesek döntöttek, ebben a műfajban a kétszer hibázó Puskás Akadémia húzta a rövidebbet – 2014 után ismét Nebojsa Vignjevic és az Újpest örülhetett.

2018.05.23 23:49
Frissítve: 2018.05.24 01:04

Előfordulhat, hogy Elios-ügyben mégis lesz további rendőrségi kutakodás

Publikálás dátuma
2018.11.17 09:19

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Bár az Országos Rendőr-főkapitányság nemrég azt közölte, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a korábban Orbán Viktor veje érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt.-vel szemben, a közvilágítási tendereken egykor taroló céget érintő eljárásról leválasztottak egy azzal korábban egyesített feljelentést, írja a 24.hu. Méghozzá azt, amelyiket a váci közvilágítás korszerűsítése miatt hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt tett egy helyi ellenzéki képviselő. A szintén az Eliost érintő feljelentés ügyében könnyen lehet, hogy tovább nyomoz a rendőrség. A Pest megyei településsel kapcsolatos ügyet ugyanis még azelőtt elkülönítették a költségvetési csalás miatt zajlott alapügytől, mielőtt a rendőrség megszüntette volna az utóbbit. Februárban derült ki, hogy Vác is szerepelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében, ami a gyanús közvilágítási projekteket sorolta. Vácra 3 ezer új lámpát telepített az Elios 2015-ben, ám az akkor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég olyan lámpákat is lecserélt, amiket nem lehetett volna. Öt évvel korábban ugyanis egy másik uniós programban már 441 lámpát lecseréltek a településen, azonban ezek közül a fideszes Fördős Attila vezette önkormányzat 211 lámpát cseréltetett le vagy módosíttatott az Eliosszal. Miközben ezeket a lámpákat uniós támogatásból építették ki, és még fenntartási időszakban voltak. Ezért tavaly 20 millió forintra büntette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a váci önkormányzatot, amit azóta részletekben ki is fizetett. Az ügy azért meglepő, mert ahogy arról korábban írtunk, a nyomozó hatóságok nem vitték túlzásba a bizonyítékgyűjtést.
2018.11.17 09:19

Trump volt főtanácsadója sok időt tölt majd Budapesten, de állítja, Orbánnak nincs szüksége a segítségére

Publikálás dátuma
2018.11.17 09:02
Az európai szélsőjobb köreiben turnézó Bannon beszédet mond Le Pen pártjának egy rendezvényén. Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Fotó: /
Az utca embereként, igazi populistaként magasztalta Orbán Viktort Steve Bannon, akinek álma, hogy szövetségbe kovácsolja a radikális jobboldali pártokat.
Steve Bannon egy Edinborough-i nemzetközi híradós konferencián beszélt arról, hogy tiszteli és hősnek tartja Orbán Viktort, és szerinte Magyarországon szabad a sajtó. Donald Trump korábbi főtanácsadója, a konferencia után exkluzív interjút adott az RTL Híradónak. Bannon többek között arról beszélt, hogy ismeri Orbán Viktort,  vannak közös aktivitások, beszéltem is az embereivel. Továbbá a Trump-kampányában dolgozó közvéleménykutató, John McLaughlin dolgozik majd a Fidesznek (értsd: az EP-választáson). Úgyhogy a volt főtanácsadó szerint "sok időt fogunk mostantól Magyarországon tölteni a választásokig". Trump egykori embere úgy látja, a Fidesz rendkívüli módon ért ahhoz, amit csinál, nincsen semmilyen segítségre szüksége ezen a téren. Például azért, mert Orbán "is az utca embere volt. Zsigerből érzi, miről van szó, valódi populista. Ráérez, hogy az emberek mit akarnak. Olyan ő is, mint Trump, született tehetség".

Egy zártkörű konferencia

Bannont is meghívták a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet rendezvényére májusban, a közpénzből megszervezett előadására – állítólagos helyhiány miatt – az ellenzéki sajtó be sem juthatott, bár a programon sok hely maradt üresen; később pedig élő videóközvetítését is lekapcsolták.

2018.11.17 09:02
Frissítve: 2018.11.17 09:06