Kupagyőzelem után jöhet a bronzérem

Publikálás dátuma
2018.05.24 20:42
Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
A Magyar Kupát szerda este négy év elteltével elhódító Újpest labdarúgója a sikert követően sem kényelmesedne el, a bajnokságban még szeretné megszerezni a harmadik helyet.

Azzal, hogy a 2-2-re végződő rendes játékidőt követően végül büntetőrúgások után 5-4-re legyőzte a Puskás Akadémiát az Újpest, teljesült a klubvezetés által az idény elején megfogalmazott cél, a nyáron újra nemzetközi kupasorozat selejtezőjében próbálhat szerencsét az együttes. A lila-fehérben játszó futballisták megdolgoztak a sikerért – és az ezért járó 100 millió forintos pénzdíjért –, hiszen a fináléban hátrányból fordítva győztek, s hódították el a klub történetének 10. Magyar Kupa-serlegét.

„Amikor a félidőben 1-0-ra vezetett a Puskás, komoly fejmosást kaptunk, az edzőnk arról beszélt az öltözőben, hogy szedjük össze magunkat, arra kért minket, hogy nézzük meg, mennyien kijöttek kizárólag miattunk. Szerencsére sikerült is elég hamar fordítanunk. Később egyenlített az ellenfél, a végén viszont a büntetőknél velünk volt a Jóisten. Sokat tettünk a győzelemért, egész évben erre készültünk, így most nagyon boldogok vagyunk, hogy végre sikerült elérni az európai kupaszereplést” – nyilatkozta lapunknak a lefújást követően a tizenegyespárbajban büntetőt hibázó Balázs Benjámin, aki érdeklődésünkre megjegyezte: ahhoz, hogy együttese az Európa-liga kvalifikációs szakaszában is megállja a helyét, biztosan erősítésekre lesz szükség. „Természetesen jó volna minél tovább jutni, de nem fogunk elérhetetlen célokat kitűzni magunk elé, mindig a következő lépcsőfokot szeretnénk majd megugrani” – mondta ezzel kapcsolatban a hátvéd.

A csapattal 2014 után a második kupagyőzelmét ünneplő szerb edző, Nebojsa Vignjevic szünetben elmondott szavai célba találtak, hiszen a siker kulcsa – noha mint írtuk, a felcsútiak később még egálra, azaz hosszabbításra mentették a mérkőzést – a második játékrész eleje volt. Az 55. percben Zsótér Donát, héttel később pedig Mijusko Bojovic gólja után borult fényárba a lelátó lila része – Zsótér 27 méterről szerzett bombagólja ráadásul látványnak sem volt utolsó.

Zsótér Donát

Zsótér Donát

„Az edzéseken rendszeresen gyakorlom a hasonló szituációkat, mivel úgy gondolom, ez az erősségem, így folyamatosan fejlesztenem kell magam. Jókor voltam jó helyen, jó labdát kaptam, amit már csak el kellett rúgnom, szerencsém volt”– mondta lapunknak szerényen az első újpesti gól szerzője, aki a drukkerek szerepét is kiemelte. „A szurkolóink nélkül nem sikerült volna elérni a célunkat. Nagy szó lenne kupagyőzelemmel és bronzéremmel zárni a szezont, ezért a hátralévő két fordulóban mindenféleképpen szeretnénk megszerezni a bajnokságban a dobogós helyet.”

A kupagyőzelem éjszakáján a Groupama Arénában, majd a Szusza Ferenc Stadionnál is ünneplő újpestiek csütörtökön szabadnapot kaptak, péntektől viszont már a következő feladatra készülnek: az OTP Bank Liga 32. játéknapján a Mezőkövesd vendégei lesznek.

Tovább tart a külföldiek sorozata
Noha a felcsúti csapatot felkészítő Pintér Attila révén az idén volt esély a széria megszakítására, továbbra is igaz, hogy hazai edző által felkészített együttes legutóbb 2013-ban nyerte meg a Magyar Kupát – akkor a jelenlegi idényben a Kisvárdával NB I-be jutó Kondás Elemér vezette Debrecen ünnepelhetett. Azóta Nebojsa Vignjevic kétszer (2014, 2018) a Ferencváros trénere, Thomas Doll pedig háromszor (2015, 2016, 2017) volt győztes hadvezér.

2018.05.24 20:42

Hétszázezer besült hitel miatt zajlik végrehajtás

Publikálás dátuma
2018.11.19 11:09

Fotó: /
Jó, ha a bedőlt hitelek negyedénél-harmadánál sikerül egyezséget kötni a követeléskezelő cégekkel.
Megugrott ősz elején az újonnan bedőlő jelzáloghitelek száma, hivatkozik a Központi Hitelinformációs Rendszer adataira a portfolio.hu. A régi nevén BAR-listán lévők kétharmada ma már nem a bankoknak, hanem a hitelüket megvásárló követeléskezelőknek tartozik. A teljes pénzügyi rendszerben még mindig 18 százalék a nem teljesítő hitelek aránya, és 700 ezer végrehajtás mellett 300 ezer fizetési meghagyás van folyamatban. Ezekkel szemben 200 ezer egyezség áll, ami aktív kommunikáció esetén 60 százalékban sikeres.  A magyar lakossági kölcsönök 13 százalékát teszik ki a jelzáloghitelek, a kihelyezett összegnek azonban a kétharmada jelzáloghitel. Ráadásul egyre több új jelzáloghitel nem teljesít, míg az idei első félév mélypontja a június volt 814 "behalt" kölcsönnel, augusztusban már 1269, szeptemberben pedig 2487 jelzáloghitel után nem fizették a törlesztést - lesz tehát teendőjük a jövőben is a követeléskezelőknek - fogalmazott az előadó. 
2018.11.19 11:09

Előre lejátszották a jelek szerint, hogy ki kapja meg a kukaholding bizniszét

Publikálás dátuma
2018.11.19 10:38

Fotó: / Molnár Ádám
Azelőtt, hogy az NHKV kihirdette volna, hogy – konzorciumban – a cég a tender nyertese, elkezdte kiépíteni a díjbeszedők országos alvállalkozói hálózatát.
Nagyon bátran vagy nagyon jó információk birtokában vágott bele a nyírségi Nagykálló egyik kocsmaépületében székelő Pepp and Cars Kft. az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. szemétdíjbizniszébe – írja a 24.hu. A portál szerint a Pepp and Cars 2016-ban nagyjából egy falusi vegyesbolt forgalmához mérhető 19 millió forintos bevétellel rendelkezett, tartozásai miatt pedig 2017 elején a NAV végrehajtás indított ellene – ilyen kondíciók mellett pedig már az is meglepő, hogy a négyfős cég egyáltalán elindulhatott a kukaholding közbeszerzési pályázatán, amellyel a befizetetlen szemétdíjak egész országra kiterjedő behajtására kerestek megfelelő vállalkozást. Még meglepőbb, hogy a Pepp and Cars óriási pénzügyi kockázatokat vállalt be,
ugyanis jóval azelőtt, hogy az NHKV kihirdette volna, hogy – konzorciumban – ez a cég lett a tender nyertese, elkezdte kiépíteni a díjbeszedők országos alvállalkozói hálózatát.
A portál úgy tudja, a kisvállalkozás 2017 közepén keresni kezdete, majd le is szerződtette azokat az embereket, akiket az ország különböző megyéiben koordinátorként alkalmazhatott a projektben. 2017 júliusában tette közzé a kukaholding a közbeszerzési kiírást a be nem fizetett szemétdíjak behajtására, és az ügyféllisták pontosítására 7,6 milliárd forintos kerettel. A 24.hu-nak több korábbi alkalmazott is megerősítette, hogy a Pepp and Cars néhány hozzá szorosan kapcsolódó céggel együtt már a nyáron, szinte a kiírással egy időben elkezdte keresni a munkára alkalmazható embereket. A birtokukba került dokumentumok bizonyítják, hogy
októberben már szerződéseket is kötöttek alvállalkozókkal az NHKV közbeszerzésére hivatkozva. Pedig azt csak 2018. január 4-én hirdették ki, hogy a Díjbeszedő Holding Zrt. és a Pepp and Cars konzorciuma lett a pályázat győztese.
A közbeszerzés idején a politikai pályáját Kisvárdán kezdő, a parlamentbe is a kisvárdai körzetből bekerülő Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelete alá tartoztak a kukaholding ügyei. A fejlesztési tárca adott engedélyt az NHKV-nak arra, hogy kiszervezze az alaptevékenységéhez tartozó pénzbeszedést. A portál kiemeli, hogy szintén Kisvárdán lakik a Pepp and Cars operatív igazgatója. Lizák Anita volt a behajtóhálózat felállításának kulcsfigurája. A nyírségi cég Lizák irányításával 2017 utolsó heteiben annyira felpörgette a szervezést, hogy karácsonykor már el is kezdhették volna a munkát, a szemétdíjtartozások beszedését azonban csak hónapokkal később indították el. A portál úgy tudja, a több száz beszervezett embert hetekig-hónapokig váratták, a kezdési dátum folyamatosan csúszott, ezért sokan ki is léptek. Márciusban végül kiküldték az első címlistaadagot a koordinátoroknak, de azzal együtt ment az az utasítás is, hogy addig nem mehet senki sem pénzt beszedni, amíg az országgyűlési választás le nem zajlott. A cikk szerint az NHKV-tól érkezett listán szereplők végiglátogatása csak nagyon kis százalékban végződött sikeres behajtással. A díjbeszedőknek nemcsak azt kellett kiszűrniük, hogy az adott helyen befizették-e sárga csekken a szemétpénzt, hanem azt is, hogy jó-e a megadott cím, illetve hogy az ügyfél nem halt-e meg esetleg időközben. Ráadásul a rezsicsökkentés idején megszabott kukadíjak sokszor a behajtás költségeit is alig fedezték. A portál azt írja, az igazi nyertes a nyírségi vállalkozás lett, amely forrásaik szerint 500 forintot számlázott minden egyes ügyfélért a kukaholdingnak. A pénz töredék részét csorgatták tovább a három-, négyszintes alvállalkozói hálózatnak. A közreműködő cégek is levették a maguk sápját, ezért mire a pénz a díjbeszedőkhöz ért, szinte teljesen elfogyott. Száz forintot, sőt néha ennél is kisebb összeget kaptak egy-egy sikeres behajtás után, ahol pedig valamilyen okból nem volt bevétel, ott feleződött a díjazás. A szervezők spóroltak a közterheken is, a díjbeszedőket, ahol tehették, szövetkezetekbe léptették be. Egyik forrásuk például tésztagyári munkásként alkalmazva járta a számára kijelölt településeket. A szövetkezetnek pedig, amelybe alkalmazása elején azonnal beléptették, szintén kisvárdai illetőségű vezetője volt.

Betiltás szélén az állami kukaholding

Mint megírtuk, még mindig zajlik a vita a hulladékpénzek visszatartásával vádolt kukaholding és könyvvizsgálója között, így ma már a cég betiltása a tét. Lapunk úgy értesült, hogy évi 120 milliárdos becsült bevétele mintegy harmada, nagyjából 40 milliárd forint tavalyi elszámolásán kaphatott össze az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és könyvvizsgálója, a Moore Stephens K-E-S Audit Kft. Az állami társaság ezért még mindig adós május végi leadású tavalyi mérlegbeszámolójával. A lépés elodázásával ennyi idő után a cégek már adószámuk bevonását, vagyis megszüntetésüket kockáztatják.

2018.11.19 10:38