A melegebb test erősebben harcol a fertőzések ellen

Publikálás dátuma
2018.05.28. 12:10
Illusztráció: AFP
Minél magasabb a test hőmérséklete, annál jobban fel tudja gyorsítani a szervezet a védekező rendszert, hogy harcba induljon a daganatok, a sebek és a fertőzések ellen - írta az MTI egy új kutatás alapján.

A Warwicki Egyetem és a Manchesteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy a testhőmérséklet kisebb emelkedése felgyorsítja a sejten belüli "órát", amely a fertőzésre adott immunválaszt irányítja - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A felfedezés hatékonyabb, gyorsabban ható gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé, amelyek a folyamatban fő szerepet játszó fehérjére irányulnak. A gyulladást jelző anyagok működésbe hozzák az úgynevezett NF-kB fehérjéket, ezzel a sejtóra "ketyegni" kezd, a fehérjék a sejt és a sejtmag között ide-oda mozogva ki és be kapcsolnak egyes géneket. Ha a testhőmérséklet eléri a 34 Celsius-fokot, az "óra" lelassul. Az átlagos 37-nél magasabb testhőmérsékleten az óra felgyorsul.

A Warwicki Egyetem tudósai szerint az A20 jelű fehérje játszhat kulcsszerepet a folyamatban. Ezt úgy bizonyították, hogy kísérletekben kivonták az A20-at a sejtekből és arra lettek figyelmesek, hogy a "sejtóra" ilyenkor elveszíti érzékenységét a hőmérsékletre. Sok olyan gént, amelyet az NF-kB fehérjék irányítanak, nem befolyásol a hőmérséklet, egy fontos csoport azonban megváltozott a különböző hőfokokon. Köztük voltak a gyulladások szabályzói és a sejtkommunikáció irányítói, amelyek módosíthatják a sejt reakcióját.

Mike White, a Manchesteri Egyetem vezető biológusa szerint a tanulmány magyarázattal szolgálhat arra is, hogyan hat egészségünkre a környezet és a test hőmérséklete. "Jó ideje tudjuk, hogy télen terjed erősen az influenza és a nátha, amikor hideg az idő. Az is ismert, hogy a melegebb helyen élő egerek között ritkább a gyulladás és a daganat. Ezeket a jelenségeket magyarázhatja, hogy a hő változása kihat az immunválaszra" - magyarázta White.

Szerző

Meghalt Szokolay Ottó

Publikálás dátuma
2018.05.28. 11:36
Fotó: Shutterstock
Meghalt Szokolay Ottó Jászai Mari-díjas színművész - jelentette be  közösségi oldalán a magyarszinkron.hu. Az ország egyik legismertebb szinkronszínésze hosszan tartó betegség után hunyt el.

Szokolay Ottó Kispesten született 1937-ben. 1953-ban a Rákosi Mátyás Művek MTH (Munkaerő Tartalékok Hivatala) Intézetének diákja lett esztergályos szakon. 1957-1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1961-1963 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. 1963-1964 között a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1964-1965 között a Vígszínház tagja volt, ahová Várkonyi Zoltán által került. 1965 óta a Nemzeti Színház tagja volt. Drámai karakterszerepekben nyújtott kitűnő alakításokat. Munkáját Jászai Mari-díjjal (1984), a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével (1998) és érdemes művész (2014) kitüntetéssel ismerték el. 

Szerző

Barna Imre olasz kitüntetést kapott

Publikálás dátuma
2018.05.28. 07:47
Fotó: Vajda József

Barna Imre műfordító és kultúrdiplomata az Olasz Köztársaság Érdemrendjének tisztikeresztjét kapta meg az olasz irodalom műveinek magyarra fordítása érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért. Nevéhez fűződik Umberto Eco teljes életművének magyar fordítása. Barna 1995–1998 között a római Magyar Akadémia igazgatója volt. A nagyrészt a Magyar Narancsban publikált, műfordításról szóló tárcáiból Pont fordítva címmel önálló kötete jelenik meg a Könyvhétre, melyet most csütörtökön este a Café Smúzban (Budapest, Kossuth Lajos tér 18.) mutat be Nádasdy Ádám költő. Lukácsi Margit az Olasz Csillagrend lovagkeresztjét vehette át főként 20. századi olasz szerzők – többek között Luigi Pirandello, Pier Paolo Pasolini, Andrea Camilleri, Maria Bellonci, Bernardo Bertolucci, Cesare Pavese, Mario Soldati, Tommaso Landolfi és Antonio Tabucchi - alkotásainak magyarra fordításáért. Sass Sylvia operaénekesnek szintén az Olasz Csillagrend lovagkeresztjét adta át Massimo Rustico. Az indoklás szerint a világhírű énekesnő a hetvenes évek óta a világ számos operaszínpadán keltette életre Giuseppe Verdi operáinak hősnőit, de több más olasz zeneszerző, így Puccini, Bellini vagy Monteverdi műveit is tolmácsolta, mindemellett pedig a Római Magyar Akadémián 2013 és 2015 között mesterkurzusokat is tartott. 

Szerző
Témák
Barna Imre