Mikor kell vércukrot mérni?

Publikálás dátuma
2018.05.26 16:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Cukorbetegség esetén rendszeresen mérni kell a vércukorértékeket, hiszen így egyrészt ellenőrizhető az alkalmazott terápia sikeressége, másrészt hipo- esetleg a hiperglikémiára is fény derülhet – mondta Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cukorbetegek rendszeres és helyes vércukorméréssel egyrészt nyomon követhetik az állapotuk alakulását, tisztába kerülhetnek az éhomi vércukorszintjükkel, és arról, hogy az mennyivel emelkedik meg az étkezések után. Erre nemcsak a megfelelő gyógyszer/inzulin dózis beállításához szükséges, de lehetőséget ad az étrend, az életvitel és a terápia ellenőrzésére is. A vércukormérés azonnali információt ad a pillanatnyi glükózszintről, és hogy az normál tartományon belül van-e, vagy hipo- illetve hiperglikémia áll fenn. 

Az alacsony és magas vércukorszinteknek nem mindig és nem mindenkinél vannak egyértelmű tünetei, ezért már a legkisebb közérzetromlás esetén érdemes megmérni a vércukorszintet.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A rendszeres vércukormérésnek köszönhetően kideríthető, mi áll a nem megfelelő HbA1c érték hátterében. Ez olyan laboratóriumi adat, amely 6-8 hétre visszamenőleg jelzi az átlagos vércukorszintet. Cukorbetegség esetén 7 százalék alatt elfogadható a célértéke. Ha valaki csak ritkán mér glükózszintet, előfordulhat, hogy az eredmény nincs összhangban a kapott magas HbA1c értékkel. A gyakoribb vércukormérés segíthet kideríteni, hogy például diétahiba, nem megfelelő gyógyszer vagy inzulinadag okozza a kóros értékeket.

Mikor kell megmérni a vércukrot?
A vércukrot, bár a nap bármely időszakában lehet mérni, vannak olyan időpontok, amikor mindenképp meg kell tenni, és az eredményét fel is kell jegyezni. „Nagyon fontos, hogy nemcsak az „inzulinos” betegeknek, hanem az életmódterápiával és a gyógyszerrel kezelt pácienseknek is elengedhetetlen a rendszeres önellenőrzés” - mondta Dr. Bibok György.

Életmódterápiával, azaz diétával és mozgással kezelt betegeknek havonta 1-2 alkalommal érdemes ellenőrizni az éhgyomri vércukrot, vagy párban megmérni a reggeli előtti és a reggeli utáni 90 perces értéket.

Nem hipoglikémizáló, azaz minimális kórosan alacsony vércukorérték (hipoglikémia) kialakulását kockáztató gyógyszert szedő betegeknek hetente két alkalommal érdemes ellenőrizni az éhgyomri vércukrot és havonta egy-két alkalommal az étkezés utáni 90 perces értéket is.

A hipoglikémizáló tabletták az inzulinelválasztás fokozása miatt kórosan alacsony vércukorszintet okozhatnak, ezért az ilyen gyógyszert szedő betegeknél érdemes gyakrabban, és néha éjjel is vércukorszintet mérni.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Azoknak, akik esténként inzulint adnak maguknak, napi egy-két mérés és heti egy-két reggeli utáni vércukorszint ellenőrzés is ajánlott. Szorgalmasak havonta egyszer az ebéd vagy vacsora előtti és utáni páros mérést is elvégezhetik.

Napi kétszer kevert inzulin adása esetén napi két mérés javasolt. Az inzulin beadások előtt meg kell mérni a vércukorszintet, és érdemes időnként a reggeli előtti és utáni páros mérést, illetve az ebéd, valamint vacsora előtti és utáni páros mérést is megtenni heti egy alkalommal. Amennyiben fennáll az éjjeli hipoglikémia gyanúja, akkor időnként éjjel 2-3 óra körül is meg kell mérni a vércukrot.

Napi 3 inzulin adása esetén az inzulin beadását megelőzően érdemes vércukrot mérni, de hasznos lehet az étkezés utáni ellenőrzések beiktatása páros mérések formájában, például egyszer reggeli előtt és után, másnap ebéd előtt és után, aztán vacsora előtt és után, majd lefekvés előtt. Utána a sorozat elölről kezdődik.
Intenzív inzulinkezelés esetén napi 5-6 mérésre is szükség van.

Mikor van szükség gyakoribb mérésre?

  • panaszok 

  • rossz HbA1c érték 

  • betegség 

  • plusz testmozgás, stressz, megerőltetés 

  • ingadozó vércukor

  • külföldi utazás esetén.
Szerző
2018.05.26 16:14

Ételallergiásan is lehet grillezni - Ezekre figyeljen!

Publikálás dátuma
2018.08.20 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: /
Még nincs vége a grillszezonnak, viszont egyre több embert ételallergiás vagy ételintoleranciás, ezért könnyen előfordulhat, hogy vendégként vagy házigazdaként a „mentes étkezésre” is ügyelni kell.

Nem mindegy, milyen a diéta

A tejfehérje és tejcukormentes diéta fogalma például gyakran keveredik, pedig az érintetteknek nagyon kellemetlen tüneteket okoz, ha – akár kis mennyiségben is – fogyasztanak a számukra problémás összetevőtől. Ha valaki a tejcukorra érzékeny, laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat, aki azonban tejfehérjementes diétán van, semmilyen tejterméket nem ehet. Ilyenkor, ha biztosra akarunk menni, növényi tejeket érdemes használnunk. Salátára inkább olívaolaj alapú öntetet, turmix helyett pedig víz vagy jég alapú smoothie-t készítsünk. Fontos tudni, hogy a késztermékek – pékáruk, kekszek, ropik, csokoládék és felvágottak – is tartalmazhatnak tejszármazékot, ezért vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevőket - hívta fel a figyelmet Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa.

Mentes köret

Ha saláta mellé vagy helyett valami mást is készítenénk, ne kizárólag a rizsre vagy krumplira gondoljunk. Gluténmentes és magas rosttartalmú, lassan felszívódó köretet quinoából, kölesből, hajdinából és amarántból is készíthetünk. 

A fűszer is árthat

Cöliákia vagy gluténérzékenység esetén nem szabad gluténtartalmú élelmiszereket fogyasztani. Glutén a búzában, árpában és rozsban található, de sok termék szennyeződhet, ha az előállítás vagy csomagolás olyan üzemben történik, ahol gluténtartalmú élelmiszerekkel is dolgoznak. Kevesen tudják, hogy ez akár a fűszerekkel is megeshet.
A füstölt, szárított húsféleségek kerülendők, de a pácolt húsok remekül illenek a hisztamin intoleranciások étrendjébe. Arra kell azonban figyelni, hogy mindig friss húst használjunk az ételekhez. Vásárlás után azonnal tegyük be a hűtőbe, és érdemes hamar be is pácolni, mert az olaj megakadályozza, hogy a hús felszíne levegővel érintkezzen, ami szintén megnövelné a hisztamintartalmát.

A tálalás is veszélyeket rejt

Ha végig odafigyeltünk: allergénmentes alapanyagokat vásároltunk, amelyek a főzés során sem érintkeztek a többi étellel, akkor a tálalásnál se kövessük el azt a hibát, hogy egymás mellé téve szervírozzuk a mentes és a hagyományos összetevőket tartalmazó ételeket, mert akkor is allergén kerülhet rá, és ez is épp olyan tüneteket okozhat, mintha a másik alapanyagokkal készített ételből fogyasztana az allergiás - mondta Rajcsik Enikő.
2018.08.20 14:14
Frissítve: 2018.08.20 14:14

Az extrém hideg és meleg is hozzájárul az egészséges életmódhoz

Publikálás dátuma
2018.08.18 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
A fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a szaunázás és a hideg fürdő, a jégkamra is jelentősen hozzájárul a gyógyuláshoz, az egészség fenntartásához.

Miért jó a meleg?

A  szaunázás nem csak a pihenés és relaxálás eszköze - derült ki a Mayo Klinika tanulmányából. A rendszeresen szaunázóknál ugyanis alacsonyabb a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek előfordulása, valamint kisebb arányban küzdenek tüdőbetegségekkel, kognitív- és mentális zavarokkal. Korábbi tanulmányok azt is bizonyították, hogy csökken a gyulladások előfordulása és az immunrendszer is megerősödik az extrém meleg hatására, japán szakemberek enyhe depresszió kezelésében is használják a szaunát. 
A kutatók szerint a pozitív hatások egyik fő oka, hogy ha rendszeresen - hetente egyszer - 5-20 percig 80-100 Celsius fok közti hőmérsékleten tartózkodunk, a szívverés felgyorsul, akár a percenkénti 120-150 ütést is elérheti, ami egy edzéshez hasonló, miközben izmok nem aktiválódnak. Ugyanakkor érdemes mértékletesnek lenni: akik jelentősen túllépik a heti egyszeri alkalmat, egyes tanulmányok szerint megnövelik a magas vérnyomás és a szívinfarktus rizikóját. Érbetegeknek, szívbetegeknek pedig ajánlott kezelőorvosukkal konzultálniuk a szaunázásról - mondta Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

Miért jó a hideg?

A hidegterápia – amely jelenthet hideg zuhanyt, merülő medencét, jeges vízbe mártózást, úszást vagy akár úgynevezett krioterápiát – szintén számos előnnyel kecsegtet. Serkenti az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő és ráadásként a fogyást is elősegítheti. Egy, a Nature magazinban publikált tanulmány szerint az extrém hideg hatására a szervezet a zsírt egészségesebb típusúra képes alakítani, így a fagy közvetve megkönnyíti a testsúly csökkentését. Más tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is szerepe lehet a hideg terápiának
„Az extrém meleggel és a hideggel való megküzdés a fitnesz ismert módszere, környezeti kondicionálásnak is hívhatjuk. Ezzel növelhető a test rezilienciája, vagyis az a rugalmas ellenállási képessége, amellyel akár egy sokkszerű külső hatáshoz is képes sikeresen alkalmazkodni. Ezért ezt az elemet érdemes beépíteni az alapok, vagyis a mozgás és a táplálkozás mellé.”
- fogalmazott Dvorák Márton.
2018.08.18 14:14
Frissítve: 2018.08.18 14:14