Leselejtezett traffipaxokkal járhatnak a rendőrség kémautói

Publikálás dátuma
2018.05.28. 14:12
60-as táblánál lefülelt gyorshajtó Forrás: Youtube/ PoliceHungary
Nincs hitelesítési engedély azokra az eszközökre, amikkel a rendőrség jelöletlen kocsijai mérik a gyorshajtókat - írja a 24.hu. A rendőrség szerint ez egyszerűen nem igaz.

Már nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban.

A sebességmérőket valójában már évekkel ezelőtt leselejtezték, mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket - írja a 24.hu.

A zárt adathálózatot azért fejlesztettek ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe –

Az Országos Rendőr-főkapitányság a múlt héten elismerte, hogy a kapitányságok újabban hatósági jelzések nélküli autókat is bevetnek forgalomellenőrzési feladatokra, majd néhány nappal később egy videoösszeállítást is közzétett a civil gépkocsik gyorshajtókról készült felvételeiből.

A rendőrök azt állítják, hogy a fix helyekre telepített radarokkal és a hagyományos rendőrautókkal végzett ellenőrzések sokszor nem érik el a kívánt célt, mert az autósok egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg a traffipaxok látókörében van. A gyorsforgalmi utakon a hagyományos rendőrautók jelenléte ráadásul balesetveszélyes is, mert a vezetők rendszeresen beletaposnak a fékbe, hogy elkerüljék a büntetést.

A civilnek álcázott szolgálati autókat olyan készülékekkel szerelték fel, amelyek menet közben is képesek bemérni a gépkocsik sebességét. A police.hu oldalon meg is jelölték: a FámaLézer típusú eszközökről van szó, amelyeket április közepére „felújítottak és hitelesítettek”.

Csakhogy a 2000-es évek elején kifejlesztett FámaLézer nem is szerepel a kormányhivatal adatbázisában a hitelesítési engedéllyel rendelkező sebességmérő készüléktípusok között.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályánál, amely 2017-ben átvette Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal feladatait, jelenleg öt engedélyes típust tartanak nyilván, amelyek az ARH Informatikai Zrt. és a Jenoptik Gmbh. termékei közül kerületek ki. A FámaLézer legmodernebb, III. generációs VHT-507 típusának hitelesítési engedélye a portál szerint két éve lejárt.

Lapunk érdeklődött az ORFK-nál, hogyan lehetnek szerintük hitelesítettek a Fáma-eszközök, ha azok nem szerepelnek a hivatalos lajstromban, és hogy április 26. óta hány szabálytalankodó autóst buktattak le a traffipaxtípus felvételei alapján, mekkora összegű büntetést szabtak ki rájuk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e egyáltalán szabályosan büntetni egy autóst, ha traffipax valójában nincs hitelesítve. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A rendőrség később közleményben reagált a portál állításaira: mint írják,  A a FámaLézereket a rendőrség soha nem selejtezte, használatukat a VÉDA rendszer üzembe állításakor felfüggesztette. Az eszközöket még 2018. április 16-ai felszerelésüket megelőzően felújították és hitelesítették.

Az ORFK azt is hangsúlyozza, hogy a hitelesítést nem a neten elérhető lajstrom, hanem a készüléken található tanúsítvány  bizonyítja, és a szabályszerű mérésnek nem feltétele, hogy a készülék adatai elérhetőek legyenek egy hivatal honlapján.

Szerző

Plagizáló bírónő a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke

Publikálás dátuma
2018.05.28. 13:50
Fővárosi Törvényszék. Illusztráció: Molnár Ádám
Egy évre Polgárné dr. Vida Juditot nevezte ki a Fővárosi Törvényszék elnökének Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke - értesült a hvg.hu. Történt mindez öt évvel azután, hogy a mások írásait sajátjaként jegyző Polgárné távozott a bíróságról.

Polgárné Vida Judit lett a Fővárosi Törvényszék (FT)  megbízott elnöke - jelentette be Handó Tünde a bíróság összbírói értekezletén, értesült a hvg.hu. A kinevezés előzménye, hogy másodszor is eredménytelen lett a Fővárosi Törvényszék elnöki pályázata. Korábban hiába szavazott bizalmat az érintett fővárosi bírák háromnegyede a Fővárosi Törvényszék jelenlegi elnöke, Fazekas Sándor pályázatának, őt Handó nem volt hajlandó kinevezni. Így mostanra az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke előtt megnyílt az út, hogy valakit megbízhasson egy évre az elnöki feladatokkal.

A Handó által választott Vida volt az, aki 2013-ban plágiumügy miatt kényszerült lemondani éppen a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettesi posztjáról. A bíróság Kisbíró című házi magazinjában - melyet az akkori elnökhelyettes szerkesztőként is jegyzett - saját neve alatt közölte mások, például Paulo Coelho, illetve a Reader's Digest egy szerzőjének írásait. A szerzőijog-sértések miatt nem indult eljárás.

Korábban közokirat-hamisítás miatt is folyt ellene büntető eljárás, mivel - mint a lap írja - egy polgári ügyben eljárva két alkalommal is azt írta, hogy két ülnökkel tárgyalt, amikor nem voltak társai a törvénykezésben. Az eljárás felmentéssel zárult.

Vida mostanáig az OBH elnöki biztosaként dolgozott, többek között a bíróságok arculatváltásán. Például ő volt a gazdája egy házon belüli, nyolcmillió forintért készíttetett arculati kézikönyvnek, mely azt is meghatározza, milyen színű bugyit viseljenek a bírósági alkalmazottak.

Szerző

Reagált cikkünkre a hatvani kórház

Nemrégiben írtunk arról, hogy a hatvani kórház traumatológiájáról elbocsátottak két ápolónőt, valamint egy orvost, s jeleztük azt is: az itt dolgozók fáradtak, állításuk szerint nem tudják kivenni a szabadnapjaikat. Úgy tudjuk, van, aki azt fontolgatja, hogy emiatt a TASZ-hoz fordul jogorvoslatért.

A kórház helyreigazítást kért, az intézmény vezetése szerint ugyanis valótlanul állítottuk, hogy 30-40 ágyra jut két nővér, mert a valóságban 22 telepített ágy mellett dolgoznak ketten, s a szabadnapokat is rendben kiadják. Azt a valós tényt pedig, hogy sürgősségi szakápolót keresnének, valótlanul úgy tüntettük fel, mintha ez a traumatológiai osztályra vonatkozna, miközben eltérő végzettség mellett a sürgősségi osztályra keresnek munkatársat – írta a kórház.

Cikkünk megjelenése előtt levélben kértünk információt a kórháztól, amelyben az is szerepelt: „Lapunkat azzal az információval keresték meg, hogy a hatvani kórházban a traumatológiáról két szakápolót és egy orvost elküldtek nemrégiben. Az egyik szakápolónak 4 éve volt hátra a nyugdíjig. Emiatt most két ápolóra naponta 30-40 beteg ellátása jut, túlterheltek, fáradtak.” Ezt az állítást érdemben akkor nem cáfolta a kórház, mindössze azt válaszolták, hogy nincs nővérhiány a kórházban, a minimumfeltételeknek megfelelő létszámot folyamatosan biztosítani tudják, a biztonságos betegellátás feltételei az intézményben adottak. Tény, hogy az álláshirdetések között nincs olyan, amelyben kifejezetten a traumatológiára keresnének ápolónőt. Ugyanakkor – miközben állításuk szerint nincs nővérhiány – „OKJ ápoló”, „diplomás ápoló” és „sürgősségi szakápoló” munkakörre keresnek jelentkezőket.

Szerző