Az olasz kormány újra akarja tárgyalni a migrációs dossziét

Szicília nem válhat Európa menekülttáborává, európai válasz kell a migrációs helyzet megoldására - mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a szicíliai Pozzallóban működő regisztrációs központban vasárnap, ahol bejelentette, hogy az új római kormány újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét.

Matteo Salvini szicíliai látogatásának első állomása Catania városa volt, ahol megismételte, hogy Olaszországnak az eddig a bevándorlók befogadására költött költségvetési forrásokat inkább ugyanezek kiutasítására kell fordítani. Több kiutasítási központ kell az illegális bevándorlók eltávolítására - mondta. Emlékeztetett, hogy jelenleg Olaszországban kerül a legtöbbe a migránsok ellátása, és itt tart a leghosszabb ideig a menedékkérelmek elbírálása is.

Ha az olasz állam csökkenti a támogatás mértékét, meglátjuk, hányan akarják továbbra is ellátni ezeket az embereket - jelentette ki mindenekelőtt a bevándorlókat segítő szervezetekre utalva.

A Liga politikusa hangsúlyozta, hogy nem "keményvonalas politikát, hanem a józan észt" kívánja követni az olaszországi migrációs helyzet megoldásában. Hozzátette, nem fogja tétlenül nézni, hogy "egymás után kössenek ki" az olaszországi partokon. Megjegyezte, hogy a Földközi-tenger valóban az itt átkelők temetőjévé vált, de az "egyetlen módja az emberéletek mentésének az, hogy kevesebben induljanak, és többeket szállítsunk vissza a hazájukba".

Matteo Salvini a Pozzallóban található regisztrációs központban az ott dolgozó hatósági személyekkel és önkéntesekkel találkozott. Újságírók nem léphettek be. A hot spot kijáratánál rögtönzött sajtótájékoztatón Salvini kijelentette: csökkenteni kell az érkezéseket, növelni a kiutasításokat. A nyugat-szicíliai Pozzallót terheli jelenleg a legnagyobb migrációs nyomás: a lampedusai központ márciusi bezárása óta Szicília két hot spotja teljesen megtelt.

Salvini elismerte, hogy a helyzetet nem lehet "negyedóra alatt megoldani, de jelzéseket máris lehet adni" eltávolítva azokat, akik olyan országokból érkeznek, ahol nincsen "háború, pestis vagy éhínség". Példaként Tunéziát említette, amelynek Olaszországgal kétoldalú megállapodása van az olasz hatóságoktól kiutasított tunéziai állampolgárok visszafogadására, mégsem tesz ennek eleget. Megjegyezte, hogy Tunézia bűnözőket "exportál" Olaszországba.

"A bevándorlóknak el sem kell indulniuk, azon fogok dolgozni az afrikai országokkal, hogy korlátozzam az indulásokat (...) ezeket az embereket a hazájukban kell marasztalni" - mondta Matteo Salvini.

Matteo Salvini kijelentette, a migrációs helyzet megoldására európai válasz kell, "Merkelnek a szavakról át kell térnie a tettekre". Hozzátette, újra akarja tárgyalni az EU-val Olaszország migrációs "pozícióit", mivel eddig Németország és Franciaország megakadályozta, hogy Olaszország saját nemzeti érdekeit védje. Bejelentette, hogy kedden az EU belügyminiszteri csúcstalálkozóján Olaszország nemet mond a menedékkérelmeket szabályozó dublini egyezmény reformjára és az EU tervezte új menedékpolitikára. Újra kell tárgyalni az európai migrációs dossziét - mondta Matteo Salvini.

Szerző
2018.06.03 21:09

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07