Előfizetés

Mészárostól vesz veszteséges erőművet a magyar állam

Publikálás dátuma
2018.06.04. 12:49
Mátrai Erőmű - illusztráció: Molnár Ádám
Eladja Mészáros Lőrinc a történetében sosem volt veszteségeket elkönyvelő Mátrai Erőművet - a magyar állam lesz a vevő. Ezzel együtt az ország legnagyobb napelem-parkja is gazdát cserél.

Most először fordul elő, hogy egy céget Mészáros Lőrinc ad el az államnak, és így juthat tőkéhez - írja a 444.hu. A portál értesülései szerint már a bevásárlás előtti átvilágítás fázisában jár az üzlet: a magyar állam megveszi a Mátrai Erőművet az ország leggazdagabb emberétől.

A Mátrai Erőművet a német RWE nevű óriásvállalat vette meg az államtól, még a '90-es években. A németek tavaly túladtak a Paks utáni legnagyobb magyar áramtermelőn, a vevő egy cseh-magyar konzorcium volt. Magyar részről Mészáros Lőrinc volt az érdekelt a Status Power Invest nevű cégén keresztül.

Mészáros a sikeres bevásárlás után néhány hónappal megállapodott a csehekkel, hogy 2019-ig kivásárolja őket, és az erőművet bevitte az egyik tőzsdei cégébe (Opus Global), és Beatrix nevű lányát tette az erőmű felügyelő-bizottságának elnökévé. Az MVM-nek maradt egy kisebbségi tulajdona - ami már az RWE idején is megvolt -, de az erőmű egyértelműen fő tulajdonosa Mészáros Lőrinc lett.

A Mátrai Erőmű lassan elöregszik - ráadásul története legnagyobb, kilencmilliárdos veszteségével zárta a 2017-es évet. Vagy fel kellene újítani rengeteg pénzből, vagy be kell zárni egymás után a blokkjait öt-tíz éven belül. Technológiája se nem túl hatékony, se nem környezetbarát, ezért már az erőmű megvásárlásakor is az volt az iparági konszenzus, hogy elsősorban annak éri meg megszereznie, aki majd a kormánytól elegendő támogatást szerez a bezáráshoz, rekultivációhoz, vagy esetleg egy nagyon drága, de zöldebb technológia bevezetéséhez. Jelenleg a Mátrai Erőműhöz tartozó napelem-park kategóriájában az ország legnagyobbja.

"A jövőt magyar nyelven írják" - írta Orbán angolul

Publikálás dátuma
2018.06.04. 12:25
Fotó: Molnár Ádám

"The future is written in Hungarian" - olvasható Orbán Viktor Facebook-oldalán, kissé régiesen, még külföldi nyelven is. Így emlékezik meg a miniszterelnök a Nemzeti Összetartozás Napjáról; illetve, még egy dallal.

Az archaizálóan angolos nevű Anna and the Barbies az Ötöslottó és Luxor sorsolás műsorában lépett fel pár éve, Orbán az ekkor készült felvételt ítélte méltónak a mai nagy naphoz. Az előadott Márti dala szövegében olyan fordulatok fordulnak elő, mint például "kezdjetek el élni", hogy aztán "legyen mit mesélni majd az unokáknak" - feltehető, hogy a kormányzat aktuális népesedéspolitikájával való véletlen áthallások keltették fel az államfő érdeklődését a 2012-es zeneszám iránt.

Itt élünk - Letépte a kezét a tésztagép, most otthonától is megfosztják a tiszaújvárosi édesanyát

Publikálás dátuma
2018.06.04. 12:05
Illusztráció: Facebook/Magyari Beáta Piroska
Utcára tehetnek egy tiszaújvárosi édesanyát, aki egy rossz munkagép miatt elvesztette a kezét, az állását, és nem tudja fizetni a hitelét. Az asszony hiába könyörgött a banknak, pénzintézet válaszra sem méltatta, viszont a tartozását továbbadta a követeléskezelőnek. Az ügy már a végrehajtóknál van - írta a 24.hu.

A portál riportjából kiderül, Magyari Bea 2015 augusztusában munkahelyi balesetet szenvedett: a tésztakészítő gép elkapta az ujját, majd leszakította a kezét. Mentőhelikopterrel vitték a miskolci kórházba, ahol tucatnyi műtétet hajtottak végre rajta. Az igazságügyi szakértők megállapították, a tésztagép nem működött megfelelően, amit az asszony korábban jelzett is a főnökeinek, hiába. Az ügy már bíróságon van. "Júniusban lesz a hatodik tárgyalás. Tanúkat hallgatnak meg. Ez még mindig az az eljárás, amit hivatalból indítottak a baleset után. 20 millió forint kártérítést kértünk az ügyvédemmel, ők 4 milliót ajánlottak. De ezt is csak azok után, hogy az ügyvédemmel megkerestük őket, hogy a közös megegyezés lenne a legjobb mindenkinek." Magyari Bea szeretne egy műkart, de az húszmillió forintba kerülne és bár a társadalombiztosítás fizetné a nagyobb részét, neki még így is 3-4 millió forintot kellene előteremtenie. 

Az asszonynak mindent újra kellett tanulnia. A baleset utáni első hónapban egy barátnője tanítgatta a mozdulatokra. "Egy egyszerű kézmosás is gondot okoz, nem tudok kezet mosni. Szólnom kell mindig valakinek, hogy mossa meg. Rengeteg egyszerűnek tűnő dolog van, amit nagyon nehéz megcsinálnom."

Magyari Beáta 4,2 millió svájci frankos hitelt vett fel, amit nyolc évig fizetett is. A baleset után nagyon sokáig havi húszezer forintból élt, majd a baleseti járadék, a testi fogyatékkal élőknek járó támogatással kiegészítve is csak 42 ezer forint lett a havi bevétele. Ez pedig a rezsire és a mindennapi betevőre sem elég, nemhogy a hitel törlesztésére. "Volt olyan, hogy azt sem tudtam, másnap mit eszünk a gyerekkel. Írtam a banknak, hogy méltányolják a helyzetemet, de még csak nem is válaszoltak." A 6,2 milliós tartozást továbbadták a követeléskezelőnek, ahol az összeg 7 millióra nőtt. Egyezségre ők sem voltak hajlandók, az ügyet továbbadták a helyi végrehajtónak, és már nyolcmilliós a követelés összege. "Csak a jóindulatán múlik, hogy meddig maradhatok még a lakásban."

A kilátástalan helyzetbe került asszony megpróbált önkormányzati lakáshoz jutni, és munkát kérni, de egyikben sem tudtak neki segíteni. "Fogalmam sincs, mihez kezdek, ha kiraknak." Az asszony fia, akinek karjában halt meg az édesapja, és akit az asszony főnöke a Facebookon értesített a balesetről, Budapestre ment dolgozni.   

Magyari Beáta az egyik környékbeli faluban talált egy fogyatékkal élőket alkalmazó munkahelyet, ahol négy órában csinálja, amit éppen kell: takarít, vagy épp meósként ellenőrzi a kész termékeket. Negyvenöt ezer forint a fizetése, aminek a harmadát a tartozásai miatt azonnal el is veszik. De feladni nem akarja. "Azt hiszem, korábban úgy gondoltam volna, hogy soha nem élnék túl egy ilyet. De amikor az ember benne van, akkor rájön, bármennyire is nehéz az élet, akkor sem adhatja fel. Most már végig csinálom."

A teljes riport a 24.hu-n olvasható.