Előfizetés

Hasznos, de fájdalmas is lehet a sport

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.06.04. 17:15
Illusztráció: Shutterstock
Ha sportolunk – de akkor is, ha nem –, megsérülhetünk. Ilyenkor fontos azonosítani és megfelelően kezelni, hogy ne váljon krónikussá, ezáltal nehezen gyógyíthatóvá a fájdalom – tanácsolta a szakember.

Azonosítsuk!
A sportolás közbeni vagy utáni fájdalomnak több oka is lehet: akut sérülés esetén külső vagy belső mikrotrauma történik. A szöveteket ért erőbehatás miatt a folytonosságuk megsérül, és károsodnak a véredények is. Ilyen a zúzódás, a rándulás, a szakadás, a ficam, a törés, a horzsolás és a sebzés – mondta Hulényi-Gróf Orsolya manuálterapeuta, gyógytornász a Népszavának.

Túlterhelések vagy sportártalmak esetén a sportág jellegéből adódóan alakulnak ki panaszok. Rengeteg ilyen van a futók Achilles-érzékenységétől a teniszezők teniszkönyökéig. A megelőzéshez sok mindent lehet tenni, a legfontosabb a jó bemelegítés és a megfelelő nyújtás.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Krónikus sérülés akkor alakul ki, ha nem ismerik fel időben a sportsérülést vagy helytelenül kezelik, ezért állandó panasz, esetleg hegszövet is képződhet. Ilyenkor már nehezebb a gyógyítás, mint „azon melegében.”

Kezeltessük!
Az egyik legfontosabb és leghatásosabb kezelési mód a kineziotape alkalmazása, ami a sérülés után azonnal felhelyezhető. A „gyógytapaszt” használhatjuk fájdalomcsillapításra, ödéma csökkentésre, korrekciós céllal, izomlazításra vagy izomtonizálásra is. Ez sosem önálló terápia, igazán akkor hatásos, ha szintén korán megkezdett gyógytorna egészíti ki.

Az úgynevezett korai funkcionális kezelésnél az ízületet vagy a lágyrészt a funkciójának megfelelően gyakorlatoztatják. Korán elkezdhető az úgynevezett FDM-terápia is, amellyel az izmokat körülvevő kötőszöveti sérüléseket lehet kezelni. Németországban azonnal, akár már a pályán alkalmazzák.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Fontos az propriocepció helyreállítása is, ez az ízületekben lévő helyzet- és mozgásérzékelő idegvégződés, ami azért felelős, hogy egy instabil közegben is stabilan álljunk. Sportsérülésnél ez mindig sérül, a tréning instabil felszínen vagy csukott szemes gyakorlatokkal helyreállítja. Hegmasszázsra is szükség lehet, amit végezhet gyógytornász, masszőr de akár a beteg önmagának is. Sokat tud segíteni a lökéshullám terápia, és az orvosi kezelések közül az egyik leghatásosabb az ízületbe adott kollagénes injekció.

A Vasas vezetőedzője sem folytatja

Publikálás dátuma
2018.06.04. 16:49
AFP Fotó: Carmen Jaspersen

Michael Oenning 2018. június 30-án lejáró szerződését a Vasas FC nem hosszabbítja meg – olvasható a klub honlapján.

„Köszönjük Michael Oenning 2,5 éves munkáját csapatunknál, és további pályafutásához sok szerencsét kívánunk. Amint az új vezetőedző személyéről megszületik a döntés, természetesen tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – nyilatkozta Vancsa Miklós, a Vasas FC ügyvezető igazgatója.

Nem ez ma az első ilyen bejelentés: mint kiderült, közös megegyezéssel távozik a Puskás Akadémia FC vezetőedzője, Pintér Attila, valamint Szalai László, a klub utánpótlás szakmai igazgatója is.

Pintér Attila távozik a Puskás Akadémiától

Publikálás dátuma
2018.06.04. 15:34
Pintér Attila FOTÓ: Tóth Gergő

Közös megegyezéssel távozik a Puskás Akadémia FC vezetőedzője, Pintér Attila, valamint Szalai László, a klub utánpótlás szakmai igazgatója – derül ki a klub közleményéből.

Azt írták, az intézménynél szerkezeti átalakítások is történnek: az első csapat klubigazgatója továbbra is Komjáti András marad, és mellette a jövőben Tóth Balázs dolgozik sportigazgatóként. Az akadémia igazgatói posztját Takács Mihály tölti be, nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatónak pedig Papp Bencét nevezték ki.