Előfizetés

Trambulin rugói közé zuhant egy gyerek - A szülők mellé állt az ombudsman

Publikálás dátuma
2018.06.04. 18:25
Illusztráció: FRANK MAY / picture alliance / DPA
Az ombudsman szerint a jogszabályok nem garantálják megfelelően a gyermekek védelmét és biztonságát a magántáborokban. A vizsgálatát egy édesanya kérte, akinek a gyermeke egy nyári táborban a trambulinozás közben a fedetlen rugók közé csúszott, majd sebeit konyharuhákkal próbálták bekötni.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, Székely László panaszbeadvány nyomán megvizsgálta egy tábori sérülés körülményeit, és az egyedi ügyön túlmutató megállapításokat is tett. Az ombudsman az emberi erőforrásokért, valamint a fogyasztóvédelemért felelős miniszterhez fordult.

A biztos vizsgálatát egy édesanya kérte, akinek a gyermeke tavaly egy nyári táborban a védőfelszerelés nélküli trambulin használata közben a fedetlen rugók közé csúszott, és súlyos lábsérülést szenvedett, hosszú kórházi ellátásra szorult. A helyszínen nem volt egészségügyi felszerelés, a sebet konyharuhával kötözték be. A táboroztató felelősségét az anya hiába próbálta megállapíttatni a hatóságokkal, amelyek szerinte nem tették meg a szükséges intézkedéseket. A népegészségügyi hatóság később a trambulint ellenőrizte, de akkor a védőfelszerelés már megvolt.

Az ombudsman jelentéséből kiderül: az egészségügyi hatósági ellenőrzés során nem vizsgálták, hogy a táboroztató a táborozás teljes időtartama alatt biztosította-e kiképzett elsősegélynyújtó jelenlétét, és arra sem tértek ki, hogy a táborban volt-e elkülönített betegszoba. A hatóság azt pedig nem észlelte, hogy a játszótéri eszközök biztonságának vizsgálata nem az ő, hanem a fogyasztóvédelmem hatásköre.

Székely László rögzítette: a gyermekjogi egyezmény szerint az egyes szakjogági területeket úgy kell összehangolni, hogy átfogó, következetes védelmi rendszer jöhessen létre.

Az ombudsman aggályosnak tartja, hogy a magánszektor által szervezett nyári táborozás esetében hiányoznak azok a garanciák, amelyek megfelelően biztosítanák a gyermekek legjobb érdekeit. Nem elfogadható, hogy a táboroztatás alapvető, a gyermekek testi-lelki épségét garantáló feltételei teljes mértékben a profitorientált szolgáltatók mérlegelésére vannak bízva - állapította meg.

Székely László megfontolásra javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy a gyermekek biztonságát szavatoló feltételek, a kiszámíthatóság, az egyértelműség, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvének biztosítása érdekében komplex módon vizsgálja felül a magánszektor táboroztatási feltételrendszerét, szabályozását. A fogyasztóvédelemért felelős szaktárcánál pedig kezdeményezte, hogy rendeljen el a magánszektor által szervezett táborok játszótéri eszközeinek biztonságával kapcsolatos országos, átfogó vizsgálatot.

Nem tehetettek esküt a Párbeszéd és az LMP új képviselői

Publikálás dátuma
2018.06.04. 18:19
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és új parlamenti képviselője Fotó: MTI / Mónus Márton
Elmaradt a napirendben is szereplő eskütétel, Kövér László szerint elég  lesz később foglalkozni a dologgal.

Nem hívták össze a parlament mentelmi bizottságát, így nem tehette le esküjét hétfőn két új ellenzéki képviselő, tudta meg az Index.

Hohn Krisztina az LMP-be kerülne be, Gémesi György helyére, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergelyt váltaná a Párbeszédben. Az eskütétel a parlamenti napirendben is helyet kapott – a házszabály szerint az új képviselők választási iratait a mentelmi bizottságnak kellene megvizsgálnia, mielőtt beiktatják őket, a bizottságot azonban egyszerűen nem hívták össze.

Hogy miért, arra nincs magyarázat, és Kövér László házelnök sem akart foglalkozni a témával: amikor Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért, Kövér így reagált:

„majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

Kocsis-Cake-nek és Hohnnak így meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amire talán csak a jövő héten kerül majd sor. Ez alapján kétségesnek tűnt Hadházy Ákos eskütétele  is, LMP-s képviselő azonban hétfő este átesett a ceremónián. A politikust csak négy ember hallgatta végig, mivel a napirendi felszólalások után kapott időpontot – ő azonban örült a szerény érdeklődésnek. Mint lapunknak elmondta, amúgy sem akart részt venni a hivatalos nagy ceremónián, hiszen nem tartja legálisnak a választásokat és azok eredményét. 

Kényelmi okból maradt el

A Párbeszéd később magyarázatot kapott rá, miért csuklóztatták képviselőiket: a nem hivatalos magyarázat a kényelmi ok volt – a mentelmi bizottság állítólag azért nem ült össze hétfőn, mert a vidéken élő bizottsági tagok délután két óra előtt nem tudtak volna Pestre érni, hogy kiadják Kocsis- Cake hivatalos igazolását.

Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat” - írta közleményében a párt.

Meleg, de esős napok elé nézünk

Publikálás dátuma
2018.06.04. 17:22
Forrás: OMSZ
Kedden a sok napsütés mellett – főként a déli óráktól – erőteljes a gomolyfelhő-képződés lehet, és nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén alakul majd ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 27 és 32 fok között várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Kilenc megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Szerdán a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé alakul ki zápor és zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Csütörtökön hasonlóan alakul majd az időjárás. Helyenként a déli, délkeleti szél élénkülhet meg, és a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 25 és 30 fok között alakul majd.

Pénteken a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet. A déli szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok körül alakul.