Sofőrök követelik, hogy a kormány szakmaként ismerje el munkájuk

Publikálás dátuma
2018.06.05. 17:40
Illusztráció: Molnár Ádám
Petícióban fordul a kormányhoz - illetve Mosóczi Lászlóhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárához - a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ), hogy a hivatásos sofőrök bére érje el a garantált szakmunkás bérminimumot, ezzel munkájukat szakmaként ismerjék el, és többé ne kerüljenek segédmunkási besorolásba - közölte a munkavállalói érdekképviselet kedden az MTI-vel.

A szakszervezet adatai szerint a módosítás csaknem 200 ezer munkavállalóra vonatkozik.

A közlemény idézi Nemes Gábort, a KSZOSZ elnökét, aki kifejtette, a nemzetközi forgalomban is részt vevő magyar járművezetők elsősorban azért hagyják el tömegével a pályát, mert Magyarországon segédmunkási státusban, a minimálbér után kapják a jövedelmüket és a nyugdíjukat is ez alapján számolják, miközben Nyugat-Európában a magyarnál jobb jövedelem után adóznak, és onnan a magyar nyugdíj többszörösét kapják.

A szakszervezeti vezető szerint az ágazat szakmásítása az első lépés lehetne a kedvezőbb bérszerkezet átalakításához

Szerző

Szárnyal az építőipar, gyorsul a gazdasági növekvés

Publikálás dátuma
2018.06.05. 14:24
Illusztráció: AFP/Klaus Ohlenschläger
A bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2018 első negyedévében 4,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát – olvasható a KSH kimutatásában. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. Eközben az építőipar teljesítménye is 23 százalékkal emelkedett.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt. Ezzel a GDP-növekedés mértéke  a 2017-es évi szintet látszik tartani: akkor a százalékos arányszám 3,3 és 4,4 között mozgott. A válság utáni évekhez képest ez meglehetősen jónak számít - illusztrációul szolgáljon a Világbank alábbi kimutatása.

Termelési oldalt tekintve, az ipar hozzáadott értéke 2,0, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a jelentősebb súlyú ágazatok majdnem mindegyike bővült.

Az építőipar teljesítménye kiemelkedő: 23 százalékkal emelkedett. A nemzetgazdasági ágon belül az ágazatok mindegyikét jelentős növekedés jellemezte.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,9 százalékkal nőtt - legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke emelkedett (12%). Ugyanakkor a mezőgazdaság hozzáadott értéke 0,6 százalékkal csökkent.

Összesítve, elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a GDP 4,4 százalékos növekedéséhez. A szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal emelte a bruttó hazai termék növekedési ütemét.

A háztartások tényleges fogyasztása 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennek összetevői között a legnagyobb arányt a háztartások fogyasztási kiadása képviseli: ez 5,9 százalékkal bővült, ezen belül minden kiadási csoportban volumennövekedés volt mérhető.

Szerző
Témák
GDP építőipar

Csaknem hatvan milliós bírságot kapott a CIB Bank

Publikálás dátuma
2018.06.05. 13:36
FOTÓ: Népszava
Adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási hiányosságok, valamint az informatikai és vállalatirányítási területet érintő ismételt jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 59,6 millió forintra bírságolta a CIB Bankot – írja az MTI.

A jegybank közleménye szerint a vizsgálat a 2016. december 31. és 2018. május 11. közötti időszakban ellenőrizte az adatszolgáltatási előírások betartását és a szolgáltatott adatokat, valamint az analitikus alátámasztottságot. Mint írták, a feltárt problémák főként az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintették, de a szavatolótőke és a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB Banknál és az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél a 2016. december 27. és a 2018. április 16. közötti időszakra. Kiderült, hogy az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítették maradéktalanul a jogszabályi előírásokat, a hitelkockázat-kezelése körében pedig többször nem volt megfelelő a tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfél-nyilvántartási gyakorlat – áll a közleményben.

Az utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt a jegybank 11,6 millió forint bírságot állapított meg, a büntetés többi részét az adatszolgáltatási célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt szabták ki. A jegybank az utóbbiak jelentőségét kiemelve megjegyezte, hogy a felügyeleti hatóság és a hitelintézet is a megfelelő adatminőségből és a jogszabályszerű adatszolgáltatásból kaphat képet a működési kockázatokról, ezért ilyen esetekben továbbra is szigorú fellépést ígértek.

Az MNB a bírságon túl elrendelte a feltárt hiányosságok megszüntetését, amelyről a CIB Banknak a vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentéssel kell számolnia. A CIB Lízing, a CIB Ingatlanlízing Zrt., a CIB Faktor Zrt. és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. utóvizsgálatát intézkedés nélkül zárták le.

Szerző