Hatalmas cicaharc a Facebookon Lázár és Márki-Zay között

Publikálás dátuma
2018.06.07. 18:52
Lázár János, egy meghiúsult – vagy meghiúsított – találkozó helyszínén. Forrás: Facebook/ Lázár János hivatalos oldala
Találkozott volna Hódmezővásárhely régi és új polgármestere, de valaki nem jött el megbeszélésre. Lázár János Márki Zay Péterre, a városvezető a fideszes politikusra mutogat.

Csak egy biztos: csütörtökön sem jött össze Lázár János és Márki-Zay Péter találkozója. Hogy miért, arról a felek két teljesen ellentétes verzióban számoltak be, mindketten a Facebookon keresve támogatókat.

Márki-Zayt a Polgármesteri Hivatal gyorshírszolgálata nevű oldal képviselte az üzengetésben, álláspontjuk szerint a találkozót csütörtök délután két órára egyeztették a Városházára, ám Lázár a megbeszélt időpont előtt 21 perccel jelezte, hogy egy vendéglátóhelyen találkozna a hódmezővásárhelyi vezetővel.

„A protokoll szabályai szerint ugyanis egy vendéglátóipari létesítmény méltatlan helyszín egy megyei jogú város polgármesterének és országgyűlési képviselőjének rangos találkozójához” - érvelt a hírszolgálat. Lázár egy hotel éttermében, a Délmagyarországot lapozgatva számolt be a történtekről: szerinte Márki-Zay volt az, aki ígérete ellenére nem jött el a megbeszélésére.

Kérdés, hogy lesz ebből megegyezés a két fél között. Korábban ugyanis Lázár János volt az, aki békejobbot nyújtott volna a független Márki-Zaynak: május 29-én az MTI szerint még arról beszélt, hogy , széthúzás van a városban, holott az eredményekhez "békére, nem békeharcra" van szükség, a hódmezővásárhelyi képviselő-testületnek pedig dolgoznia és nem polgárháborúznia kellene a hivatalban.

Szerző

Ráérősen nyomoznak pécsi buszbeszerzés után

Publikálás dátuma
2018.06.07. 18:22
Képünk illusztráció Forrás: Facebook/ Tüke Busz -Tömegközlekedés Pécsen
A rendőrség sokadszorra is meghosszabbította a nyomozást, gyanúsítotti felelősségre vonás sem volt a túlárazottnak tűnő buszbeszerzés ügyében.

Szeptember 9-ig ismét meghosszabbította a rendőrség a Tüke Busz Zrt. közbeszerzésével kapcsolatban folytatott nyomozást - derül ki a Polt Péter legfőbb ügyész és Mellár Tamás, illetve Tóth Bertalan parlamenti képviselők között zajló levélváltásból. Így már 2016 novembere óta zajlik vizsgálat a pécsi busztársaság gyanúsan drága, 3,5 milliárdos busztenderével kapcsolatban.

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozt hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódott előbb a Baranya, majd a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság, ám az elmúlt másfél évben eddig még csak gyanúsítotti felelősségre vonás sem történt.

Mellár és Tóth úgy tudja, jelentősen túlárazták a Tüke Busz 2015-ös járműbeszerzését:  lapunk is írt róla, hogy a pécsi vállalat eredetileg 2,8 milliárd forintért akart megvásárolni 123 Volvo-buszt Hollandiában, később azonban 700 millióval drágábban vásárolták meg ugyanazt a járműparkot – egy holland  közvetítőcég beiktatásával, úgy, hogy nyolc busszal kevesebbet is vettek a korábban tervezettnél.

A nyomozásban a holland hatóságok is részt vettek, és a magyar félnek átküldött dokumentumaikban két védettséget élvező közszereplő is érintettként szerepel – állítják a Poltot kérdező politikusok.

Polt Péter cáfolta az utóbbi értesülést, szerinte nem hallgattak meg eddig védett közszereplőket a Tüke-ügyben. A politikusok szerint a nyomozásnak szerbiai és thaiföldi szálai is lehetnek, ezt a legfőbb ügyész azonban nem kommentálta – csak annyit jegyzett meg a thaiföldi kapcsolatról, hogy terrorizmus támogatásának gyanúja nem merült fel a nyomozás során.

Szerző

Beperli a Belügyminisztériumot a TASZ

Publikálás dátuma
2018.06.07. 18:01
Pintér Sándor belügyminiszter FOTÓ: Molnár Ádám

Pert indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Belügyminisztérium ellen, hogy kiderüljön, történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések a választások előtt – közölte honlapján a TASZ.

Mint írják, a Political Capital-lel közösen már 2018. április 5-én azt kérték a Belügyminisztériumtól, hogy adjon számot az elmúlt két évben létesített lakcímek számáról településenként. Szerintük ezekből a közérdekű adatokból lehetne következtetni arra, hogy vajon történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a 2018-as általános országgyűlési választást is. A Belügyminisztérium viszont megtagadta a válaszadást.

A közleményben felidézik: a választás előtt a sajtó arról számolt be, hogy egyes településeken a demográfiai változásokkal megmagyarázhatatlan tempóban bővült a lakosság. Ahhoz, hogy megbizonyosodhassanak arról, történtek-e rendszerszerű visszaélések, a Nemzeti Választási Irodához (NVI) és a Belügyminisztériumhoz fordultak, előbbi viszont nem tárolja ezeket a korábbi állapotokra vonatkozó adatokat.

A TASZ szerint a  Belügyminisztérium nem tagadta, hogy az adatok rendelkezésére állnak, de a közérdekű adatigénylést elutasította. 

„A minisztérium egyrészt azzal az átlátszó indokkal próbált kibújni az adatok továbbítása alól, hogy a lakcímnyilvántartás személyes adatokat tartalmaz, azokat pedig nem adhatja ki. Ez nyilvánvalóan szándékos félreértése az adatigénylésnek, hiszen nem beazonosítható módon, hanem számszerűen összesítve kértük a lakcímlétesítésre vonatkozó adatokat. Másfelől a minisztérium azzal próbált érvelni, hogy az adatokat nem köteles közérdekű adatként kiadni, hanem csak jelentős összegért hajlandó kigyűjteni. A kért adatok azonban közérdekű adatok, amelyek korlátozás nélkül megismerhetők és nyilvánosságra hozhatók” – fogalmaztak.

Közleményében a TASZ leszögezte, hogy egy demokráciában nyilvánosnak kell lennie azoknak az adatoknak, amelyek alapján megbizonyosodhatunk a választások tisztaságáról. „Az, hogy a Belügyminisztérium jogellenesen visszatartja ezeket az adatokat, önmagában tovább rombolja a választások tisztaságába vetett közbizalmat” – tették hozzá.

Szerző