Előfizetés

Vagyonbevallások: Orbán nem tud gyarapodni, Lázár annál inkább

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.06.08. 11:08
Tüntetés a "plebejus" miniszterelnök, Orbán Viktor házánál még akkor, amikor lehetett, 2013-ban - Fotó: Vajda József
Tavaly még 993 ezer forintnyi, feleségével közös megtakarítást vallott be a miniszterelnök, idén ez 945 ezer forintra mérséklődött. A hatalomból kikerült Lázárról viszont hirtelen kiderült, hogy nemcsak résztulajdona van a szerényen csak Nagyréti Vendégháznak mondott impozáns vadászkastélyban.

Csattanós választ kaptak azok, akik már korábban is azzal vádolták a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy strómanokon keresztül milliárdos vagyonelemek, ingatlanok, cégek sokasága felett rendelkezik, aminek az adott alapot, hogy a miniszterelnök családtagjai, apja, vője, ismerősei iszonyú ütemben, évente súlyos milliárdokkal gazdagodnak.

"A miniszterelnök vagyonnyilatkozata nyilvános, megismerhető"- volt erre a mindenkori, hivatalos válasz. És lőn: Orbán most közzétett, legújabb vagyonnyilatkozatából úgy fest, hogy ő gyakorlatilag a magyar történelem egyik legszegényebb miniszterelnöke, gyakorlatilag inkább tisztes szegénységben, mint polgári jómódban él.

Továbbra is csak a XII. kerületi családi ingatlan és a felcsúti parasztház fele az övé (mint közismert, ami mellé véletlenül egy stadiont is felhúztak 3,5 milliárd közpénzből) emellett csak némi készpénze van, ráadásul az is fogyóban. Így tavaly még 993 millió forint volt a feleségével közös számláján nehezen összekuporgatott megtakarításuk, ami idénre 945 ezerre csökkent. Igaz a háztartásába két gyereket nevelő családnak sikerült félmilliót letörlesztenie a 2002-ben közösen felvett 20 mlliós jelzáloghitelből, így már csak 4,1 millió forinttal tartozik az Orbán-házaspár a banknak. Mivel a felsoroltakon kívül nincsen más, bevallott vagyona Orbán Viktornak, így adódik a kérdés: egyáltalán miből megy az idén nyaralni Orbán Viktor, illetve tavaly hogy tudta kiszorítania horvátországi üdülését...? 

A képviselői vagyonbevallás műfajának a szépsége, hogy oda az érintettek lényegében azt írnak be, amit akarnak és ha netán kiderülne, hogy valamit kifelejtettek, annak sincs semmi következménye. Még egy kis etikai ejnye-bejnye sem.

Így Rogán Antalnak sem kellett különösebben a szőnyeg szélére állnia, amikor 2014-ben kiderült, hogy jóval kisebbnek tüntette fel a Pasa-parki és a balatonlellei ingatlanját a valóságosnál. Rogán helyzete kicsit emlékeztet a főnökére: míg az által létrehozott letelepedési kötvényes bizniszben száz milliárd feletti bevételt könyveltek el az érintett (off-shore) cégek, addig Rogán papíron úgyszólván alig-alig gazdagodott. Rogán vagyonbevallásából annyi derül ki hogy főnökével szemben neki legalább sikerült valamennyit félretennie, míg tavaly még hétszázezer forintos megtakarítása volt, az idénre már 3,8 millióra nőtt. Igaz, továbbra is fuldoklik a miniszter az adósságban, 18,2 millió forinttal tartozik magánszemélynek. Tavaly Rogánnak még volt egy Audi A3-a, ami 2011 óta van nála tartós bérletben ám az idei bevallásában ez a tétel már nem szerepelt.)

Rogán nagy ellenlábasa, a hatalom közeléből kikerült Lázár János viszont meglepő rapid vagyonosodáson ment keresztül. A korábban is tehetősnek ismert Lázár az idei bevallásában hirtelen feltüntette - amit a választási kampányában még vehemensen tagadott - hogy mégiscsak köze van a Batidai vadászkastélyhoz, így 8,1 százalékos tulajdonrésze van a kastélyt építő cégben.

Nem kispálya:

A Magyar Narancs drónvideója

Ezen túlmenően azonban hirtelen az is bekerült Lázár vagyonbevallásába, hogy 10 százalékos résztulajdonos az osztrák milliárdos, Max Turnauer cégében, a Divatcsarnok Zrt.-ben. Ugyan a cég milliárdos vagyonelemek felett rendelkezik, ám súlyos hitelei is vannak, így egyelőre kérdéses, hogy pontosan mennyit ér Lázár vagyonrészesedése.

Repülőtérzár Ferihegyen - Reggel feloldották, de járatokat töröltek

Publikálás dátuma
2018.06.08. 10:55
A gépekre várva... Illusztráció/Népszava fotó
Feloldották az éjjeli repülőtérzárat, péntek reggel újra indít és fogad járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, bár sok reggeli járatot törölni kellett - közölte a Budapest Airport az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint csütörtök éjjel fél 12-kor megsérült a 2-es futópálya, és mivel az 1-es felújítás miatt zárva van, a repülőteret a műszaki hiba elhárításáig le kellett zárni. Összesen 14 éjjeli és hajnali járat nem érkezett meg Budapestre, a járatok Bécsben, Pozsonyban, Debrecenben szálltak le. Reggelre a járatokat üzemeltető személyzet szigorú szabályok szerint előírt szolgálati ideje lejárt, ezért a repülőgépek nem tudnak Budapestre repülni, ezért több reggeli járatot törölni kellett.

Éjjel másik repülőtéren szállt le egyebek közt a Wizz Air londoni, madridi, lárnakai, Tel Aviv-i, malagai és barcelónai, valamit a Ryaniar bristoli járata is. A hajnali járatok közül a Wizz Air londoni, milánói, barcelonai, szentpétervári, valamint a Brussels Airlines brüsszeli járatát kellett törölni.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy egy induló gép okozta a futópálya felületének sérülését. Azt vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy pontosan mi és hogyan történt. A sérülés a futópálya szélén keletkezett, a szakemberek gyorsjavító aszfalttal állították helyre a hibát. A reggeli járatok közül hetet kellett törölni, délelőttre a repülőtér rendje Hardy Mihály elmondása szerint nagyobb rész helyreállt. Mivel péntek a legforgalmasabb nap a légi közlekedésben, ezért előfordulhat, hogy egyes járatok még délután is késve érkeznek vagy indulnak, mert az "áramlásszervezésért" felelős Eurocontrol a légtér zsúfoltsága miatt nem tud teret, úgynevezett slotot biztosítani a járatoknak.

Megüresedett az országos tisztifőorvos széke

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.06.08. 10:51
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ugyan a friss közlöny szerint felmentette feladatai alól, de nem engedi el a kezét Szentes Tamás egykori tisztifőorvosnak a miniszterelnök. Tegnap hivatalosan is üresenek nyilvánította a székét, de úgy tudni a tárcán belül kap új vezető feladatot Kásler Miklós miniszter főtanácsadója lesz.

Szentes Tamás orvos, plasztikai sebész közigazgatási karrierje még 2011-ben kezdődött, amikor három éven át Tarlós István főpolgármester helyettese volt, a 2014-es választások után két évig a a kórház fenntartó hivatal főigazgató-helyetteseként dolgozott. Innen nevezték ki tavaly áprilisban az Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárává.

Kásler Miklós miniszter hivatalba lépése után menesztette az összes helyettes államtitkárt. Szentes Tamás, az Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes-államtitkár posztja meg is szűnik. Bár korábban arról szóltak hírek, hogy egyetlen korábbi vezető sem kapott új feladatot, kiderült: mindenkinek ajánlottak valamit - tanácsadói illetve volt aki helyettes államtitkárságát válthatná főosztály-vezetői posztra. Mint arról korábban írtunk, a miniszter új struktúrában működtetné a tárcát. Ennek része, hogy a jövőben ismét önálló háttérintézményként működik majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), amit újra független országos tisztifőorvos irányít. A posztra a miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét jelölte. A tervezett változásokhoz szükség van jogszabály-módosításokra, hiszen az előző ciklusban éppen Lázár János számolta fel az egészségügy néhány fontos háttérintézményét.

Lapunk úgy tudja: Szentes Tamás főtanácsadóként eddig még nem kapott konkrét feladatot, s egyelőre korábbi hivatali szobáját is használhatja.