Ügynök-múlt: Babis még mindig jogosan szerepel a listán

Publikálás dátuma
2018.06.08. 13:50
Andrej Babis. Fotó: AFP/Wiktor Dabkowski
Elutasította a szlovák Legfelsőbb Bíróság Andrej Babis legújabb fellebbezését is abban a perben, amelyet a cseh kormányfő az őt ügynökként számon tartó szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) ellen indított - számol be az MTI.

A Legfelsőbb Bíróság a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Babisnak most azt a fellebbezését utasította el, amelyet márciusban nyújtott be a pozsonyi kerületi bíróság ugyanebben az ügyben hozott határozata ellen.

A döntésre - amely még május 31-én született meg, de csak most hozták nyilvánosságra - a cseh politikust képviselő ügyvédi iroda még nem reagált, mivel - mint mondták - ők hivatalos forrásból eddig még nem értesültek a fejleményekről.

Az Andrej Babis és az ÚPN között 2012-ben kezdődött peres eljárás előzménye, hogy az 1939 és 1989 közötti önkényuralmi rendszerek bűntetteinek dokumentációját és nyilvánosságra hozatalát végző intézmény közzétette az egykori csehszlovák kommunista Állambiztonság (StB) egy ügynök-listáját amelyen Andrej Babis is szerepel.

A szlovák származású cseh politikus személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az StB listáin. Először a pozsonyi járási, majd kerületi bíróság hozott döntést, majd a fellebbezések és panaszok nyomán az ügy a Legfelsőbb Bíróság, aztán az Alkotmánybírósághoz is eljutott. Az utóbbi 2017 októberében - eljárási hibákra, jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva - semmisnek mondta ki a korábbi ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz.

A kerületi bíróság idén februárban elutasította Andrej Babis panaszát. A cseh kormányfő márciusban ez ellen fellebbezett, és a Legfelsőbb Bíróság most ezt a keresetet utasította el.

Szerző

Putyin erősnek érzi országát

Publikálás dátuma
2018.06.08. 07:35
Fotó: AFP /Mikhael Klimentyev/Sputnik

Az orosz elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy továbbra is meghatározó nagyhatalomnak tekinti országát. Vlagyimir Putyin ezúttal 16. alkalommal tartott olyan interaktív televíziós fórumot, amelyen több órán át válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Ezúttal is magabiztos volt, amit erősített, hogy tavasszal - újabb hat évre - ismét megválasztották Oroszország elnökének.

Többek között megfenyegette Ukrajnát. Azt mondta, ha a jövő héten kezdődő labdarúgó-világbajnokság idején ukrán katonai "provokációk" történnek, azoknak súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára. Bejelentette, hogy a tervezett ütemben zajlik a márciusban bejelentett új orosz fegyverrendszerek hadrendbe állítása. A korszerű rakéták és nukleáris fegyverek két éven belül használhatók lesznek. Közölte azt is, hogy Moszkva egyelőre nem tervezi fegyveres erőinek teljes kivonását Szíriából, és mindaddig ott is tartja őket, amíg az érdekei megkívánják. Egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy a harmadik világháború a civilizáció végét jelentené. Kitért arra is, hogy a regionális háborúk azért nem váltak globális konfliktussá, mert hadászati paritás van és a felek tartanak egymás kölcsönös megsemmisítésétől. Ha azonban az Egyesült Államok kilép a fegyverzetkorlátozási egyezményekből, az veszélyezteti ezt az egyensúlyt.

Putyin amúgy is szigorúan nyilatkozott Amerikáról. A nemrég bevezetett importvámokról az a véleménye, hogy nem mások, mint szankciók, amelyekre az európai országok nem számítottak. Utalt rá, hogy már évekkel ezelőtt arra figyelmeztette az európai országokat: az Egyesült Államok saját szabályait akarja rákényszeríteni más országokra, de akkor senki sem hallgatott rá. Hatástalannak nevezte az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat is és úgy vélte, végük lesz, ha nyilvánvalóvá válik, mennyire kontraproduktívak.

Szerző
Témák
Putyin

Teljesen sótlan a lengyel kormánypárt

Publikálás dátuma
2018.06.08. 07:34
Klaudia Jachira nem azzal vívta ki a kormány haragját, hogy demonstrál FOTÓ: AFP/MICHAL FLUDRA
A lengyel kormány eddig sem kivételes humorérzékéről volt ismert. Most azonban már konkrét jelét is adja annak, nemkívánatosnak tartja a kormány munkáján élcelődőket.

Bár azt már régóta lehet tudni, hogy Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke nem túl önkritikus személyiség és biztosan nem kedveli a kabinet politikusait kifigurázó szatírákat, sok humoristát ez a legkevésbé sem zavarta. A kabinetet kifigurázó szatíra legkedveltebb színtere a Youtube videomegosztó portálja. Rendkívül népszerűek például Klaudia Jachira videói. A műsorban papírból építi fel stúdióját, a háttérben pedig a nem éppen a függetlenségéről, elfogulatlanságáról ismert állami televízió, a TVP logója virít.

„Önök a lengyel televízió tavaszi programját látják. 6 óra: Jó reggelt a koprrupcióellenes hatósággal. 7 óra: Reggeli kihallgatással. 9 óra: Kiüríteni az államkasszát. 10 óra: kielégíteni a hittan tanárokat – műsor a fiatal nézők számára” – hangzik egy részlet Jachira programjából. Inkább azonban tragikomédia az, hogy 14 évvel Lengyelország uniós csatlakozása után népszerű szatírát lehet készíteni arról, mennyire a kormány szócsövévé vált az állami média.

A TVP intendánsa sem mulatott jót a szatírán. Arra hivatkozva perelte be a humoristát, hogy a bejátszásban a TVP logója látható. Indoklása szerint ezzel súlyosan megsértette a védjegyjogot. Jachir azonban úgy véli, teljesen nevetséges és légből kapott az ellene felhozott vád. „Az még a lengyel jogrendszerben is megengedett, hogy a szatírákban idegen logót használjunk fel. A TVP intendánsa szerint azonban nem szatíravideót készítettem. Meglátása szerint azért, mert nem nevettem a videóban…”

Jachira felvételeit csak az interneten lehet nyomon követni, csatornájának már mintegy 5000 előfizetője van – írja a tageschau.de portálja. Sosem számított azonban arra, hogy valaha is bíróság elé idézik majd. Arra pedig végképp nem gondolt, hogy akár két éves börtönbüntetéssel is sújthatják. "Mindig azt hittem, hogy 200 év óta a legboldogabb lengyel generációhoz tartozom, amely szabad világban élhet. De jött a PiS, s megsemmisített minden olyan értéket, amely oly fontos volt számomra” – mondta.

Szerző