Kit zár be a krétakör?

Publikálás dátuma
2018.06.11 07:43
A Nagyváradi Szigligeti Színház produkciója logikus és letisztult, de nem elementáris. FOTÓ: MOHÁCSI LÁSZLÓ ÁRPÁD
Fotó: /
A Pécsi Országos Színházi Találkozó első napjait Brecht uralta, mégpedig A kaukázusi krétakör című dráma, amely három előadásban is látható volt a fesztiválon. A hatalomtól való rettegés, vagy a hűség a követendő?

A Pécsi Országos Színházi Találkozó történetében először fordul elő, hogy egy mű három adaptációban is szerepel a versenyprogramban. Ascher Tamás rendezőtől, mint felkért hozzászólótól kérdezték az egyik szakmai beszélgetésen, miért válhat ma slágerré A kaukázusi krétakör. Ascher azt válaszolta, hogy amikor a hatalom annyira erőteljesen avatkozik az emberek hétköznapjaiba, hogy dönteni kell, rettegjünk, vagy hűségesek legyünk, hogyan is éljük túl a hétköznapokat, akkor nagyon is időszerűvé válik Brecht drámája.

Szerelem, mint felhajtóerő

Mészáros Béla és Pálmai Anna a Katona József Színház előadásában. FOTÓ: NÁNÁSI PÁL

Mészáros Béla és Pálmai Anna a Katona József Színház előadásában. FOTÓ: NÁNÁSI PÁL

Brecht A kaukázusi krétakört Amerikában írta 1945-ben. Tandrámának, példázatnak szánta. A Katona József Színház előadása Székely Kriszta rendezésében megtartja ezt a formát, mégis bátran egy mai, saját értelmezéssel áll elő. Már rögtön az előadás elején egy jórészt improvizációból álló rész fogadja a nézőt, addig amíg elhelyezkedünk, Vajdai Vilmos von be bennünket, kérdezget Brechtről, Pécsen a POSZT-ról. Oldódunk. Az interaktivitás vissza-visszatérő eleme a produkciónak, de inkább jelzésszerűen, egyáltalán nem tolakodóan. Aztán a darab előjátékát felolvassák. A mű Grúziában játszódik a szovjet időkben. Kié legyen a völgy? Ez az alapkérdés. Székely Kriszta rendezése minimális díszlettel, sok zenével, nagyon magától érthetően húz bennünket, nézőket a történetbe. Szabó-Székely Ármin az előadás dramaturgja újrafordította a művet, a dalszövegek és az énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. Az énekes szerepében egy egyébként is ismert, valódi mai énekest, Péterfy Borit láthatjuk. Az ő megjelenése aztán tényleg kortárssá teszi az előadást. Frissnek, mainak érezzük a dalszövegeket, olyan mintha a koncertjébe csöppennénk. De ez épp annyi, amennyinek kell lennie, nem kerül túlsúlyba. Meghatározó a színészi játék, az egyes karakterek rendkívül pontos felmutatása. És a humor, az irónia, úgy, hogy közben egy görög drámaként is felfoghatjuk az egészet. Kocsis Gergely, mint Acdak a bíró pedig egyszerűen zseniális. Nem szívesen írom le ezt a jelzőt, de ebben az esetben nem lehet szerényebben fogalmazni. Pálmai Anna Gruseként egyszerre forradalmi, tiszta és hisz a szerelem felhajtóerejében. Egy pillanatra mi is elhisszük, amit a szakmai vitában Lengyel Anna dramaturg megfogalmazott: érdemes még naivnak lenni és kiállni az alapvető értékekért. Pálmai Anna színpadi könnyeinek érvényessége ebben csak megerősít bennünket.

Menekülés katarzisa

A nagyváradi teátrum Brecht-előadását szintén egy hölgy, a román Anca Bradu rendezte. Karakteres az adaptáció díszlete (Andra Badulescu Visniec). Egy fémelemekből álló szerkezet, felül neon virágszirmokkal, középen egy teherautó platója. Rajta rémült, egymáshoz húzódó emberek szoronganak. Menekültek. Az előadás egyik fontos, megjegyezhető és végén újra ismétlődő képe. Egyszerre hátborzongató és katartikus. Eszünkbe juttatva, hogy bármelyikünkből pillanatok alatt válhat menekült. A dráma értelmezése azonban túl az aktualitásokon tiszta, logikus és letisztult. Talán a két főszereplő Gruse (Tasnádi- Saly Noémi) és Acdak (Kardos M Róbert) figurája lehetne összetettebb, élesebb. Ez nem azt jelenti, hogy nem oldják meg a feladatukat, csak megmaradnak egy interpretálási szinten és ezen nem lépnek túl. Ez az egész előadásra igaz. Néhol épp ezért leül kissé a ritmusa, kiszámíthatóvá válik. Nem válik elementárissá.

Apokaliptikus autóabroncsok

A miskolci színház előadásában Láng Annamária jutalomjátéka Gruse szerepe. FOTÓ: ÉDER VERA

A miskolci színház előadásában Láng Annamária jutalomjátéka Gruse szerepe. FOTÓ: ÉDER VERA

A miskolci színház A kaukázusi krétaköre Brecht történetét alapnak tekinti és úgy játsszák, mint egy vérre menő mai sztorit, nagyon sok rendezői ötlettel, leleménnyel, mai áthalással és óriási színészi intenzitással. Az előjáték és végjáték is rendhagyó. Az előcsarnokban kezdünk. Bal és jobb oldali szakértőket kérdeznek, hogy kié is legyen a völgy és aztán jön a színtársulat példázata. A színpadon rengeteg gumiabroncs, ami olyan, mint egy bunker, vagy valami erődítmény (látvány: Kovács Dániel). Nagyon hatásosak már az első jelenetek is. A kormányzópár és a bizalmasai, ismerős gesztusok. A hatalmasok jellegzetes pöffeszkedése, határátlépős magabiztossága és a körülöttük lévők hazug behízelgése. Nem kell különösebb időutazást elvégezni, hogy ne azonnal a mában érezzük magunkat. Nagyon megkapó és emberi Gruse (Láng Annamária) és a katona Szimon Csacsava (Simon Zoltán) találkozása. Humoros, az esendőséget megmutató, de nagyon igaz. Láng Annamária, mint Gruse, valódi jutalomjáték. A tisztaságot és a megélt tapasztalatokat egyszerre képes belesűríteni az előadásba. És legfőképp a női szenvedélyt és az anyai odaadást. Harsányi Attila Acdakja szintén karakteres, laza macsó és érző, érzékeny férfi keveréke, aki képes váltani, túlélni, felismeri a lehetőségeket és másokat is tud afelé terelgetni. Nem utolsósorban, igen szórakoztató. Az énekes itt a parkban lévő ismeretlen katona megelevenedő szobra, aki végig kísér bennünket a krétakör történetén. A vagány lezárás pedig Darvas Ferenc trágár dalfricskája arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos és nagy kincs a naivitás, de azért jobb ha tisztában vagyunk azzal is, mi történik körülöttünk. Hiába fogjuk be időnként a fülünket, mint a kisfiút játszó fiatalember a trágár szavakat hallva.

Info:

Bertolt Brecht/Paul Dessau

A kaukázusi krétakör

Budapesti Katona József Színház

Rendező: Székely Kriszta

Bertolt Brecht/Paul Dessau

A kaukázusi krétakör

Nagyváradi Szigligeti Színház

Rendező: Anca Bradu

Bertolt Brecht/Paul Dessau

A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

Rendező: Szőcs Artúr

Mindhárom előadás szerepel a POSZT versenyprogramjában.

2018.06.11 07:43

A szecessziós paraván egy másik magyar utat rejt

Publikálás dátuma
2018.09.22 15:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Négy év zárva tartás után megnyílt az Iparművészeti Múzeum filiáléja, a Ráth György-villa. Az Iparművészeti esetében ez viharos tempónak számít.
Egyik szemünk sír, a másik nevet – lehet az első benyomása a Ráth György Múzeum látogatójának, amely szeptember közepén A mi szecessziónk című kiállítással nyitotta meg újra a kapuit. A kétszintes villába belépőnek valóban lehet egy kicsit olyan érzése, mintha látogatóba érkezett volna Ráth György otthonába, bár ebből a szemszögből az kicsit furcsa, hogy az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának két ebédlője is volt, hálója, fürdőszobája egy sem. Persze a múzeum nem egy teljes otthon rekonstrukciója – nem is csupán Ráth György hagyatékát mutatja be, aki a könyvtárát a tudományos akadémia hagyta, festményeit a Szépművészetire. A Ráth-villa a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecessziót hatszáz műtárggyal, bútorokkal, festményekkel, textilekkel, kerámiákkal hozza élő környezetbe, amelyekkel az Artista stúdió időszaki kiállítása igyekszik párbeszédbe keveredni. A Vörös ruhás nő – Rippl-Rónai József falikárpitja, amelyet felesége, Lazarin Baudrillon szőtt meg – ebben fényben igazán eleven, ahogy más tárgyak is, amelyek az Iparművészeti lelakott kiállítótereiben már nem igazán hívogattak – 2007 óta a múzeum látogatószáma állandóan 100 ezer alatt maradt.
„A magyar út: nem magyaros, nem magyarkodó, egyszerűen magyar” – olvashatjuk a Kós Károly nevével fémjelzett Fiatalok Köre bemutatószobájánál –, a kiállításon találkozhatunk egy Kós által tervezett paravánnal is. A paraván persze nem mindent takar el. A villából kilépve egy másfajta magyar út fogad: a kert fűje részben letaposott, a homlokzat párkányzatának díszei sérültek. Igazán kár, hogy egy mintegy 300 millió forintos felújításba ilyen részletekre már nem futotta: a gyűjtemény mutatós, a kurátorok szakértelme megkérdőjelezhetetlen. Ám amennyiben a szecesszión nem csak stílusirányzatként, hanem a kivonulás szinonimájaként is olvassuk: a cím telitalálat. Az Iparművészeti legalább három-öt évre a Városligeti fasorban található villában húzza meg magát.
Az Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították, a londoni South Kensington Museum (ma Victoria és Albert Múzeum) és a bécsi MAK nyomában harmadikként. Az alapítókat az a felismerés vezérelte, hogy az iparosodás nyomában megjelenő tömegtermékek minőségben és esztétikumban is elmaradnak a kézműipar remekeitől: a magyar múzeum nemcsak korai alapításában, gyűjteményében is jelentős, bár a kollekcióját az elmúlt negyven-ötven évben – „természetesen” pénzügyi okokból − nem tudta úgy gyarapítani, ahogy az kívánatos lett volna. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által megálmodott Üllői úti palotája 1893 és 1896 között épült meg, 1945 és 1956 után az utolsó jelentősebb rekonstrukción 1984-ben esett át. A millecentenárium évében az Iparművészetinek nem jutott a múzeumrekonstrukciós programra szánt pénzekből, ám mégis megújulhatott a kupolaterme, felújították a kupola acélszerkezetét, új üvegtetőt kapott a központi csarnoka. 2003-ban jutott a pince szigetelésére is, amely 1976, a hármas metró megépítése óta – a talajvíz folyásának megváltozásával − rendszeresen beázott. 2000-ben, 2006-ban is napirenden volt az épület felújítása. 2011-ben kormányzati gyorssegély kellett hozzá, hogy a kupoladíszét – a lanternát – eltávolítsák, mielőtt valaki fejére esne. Az is csak a szerencsén – és az azóta is látható állványzaton múlt −, hogy a hulló tetőcserepek nem okoztak nagyobb balesetet. 2012 júniusában a mintaadó Victoria és Albert Múzeum kiállítása nyílt meg az Iparművészetiben, a verniszázson Balog Zoltán, az akkori emberi erőforrás miniszter magabiztosan jelentette ki: „a megújuló Iparművészeti Múzeum Magyarország kincseskamrája lesz, amelyet évente százezrek fognak felkeresni.” A szerényebbre szabott álom – a Victoria és Albert Múzeum ingyenes kiállításait évente 3-4 millióan keresik fel – mégis megvalósíthatónak tűnt: egy hónappal később lezárult a múzeum megújítására kiírt tervpályázat, és az intézmény akkori főigazgatója, Takács Imre joggal hihette: 2013 tavaszán elkezdődhet a rekonstrukció, ami talán három évvel később be is fejeződhet. Tévedett.
A kormány ugyanis nem a megújulást, hanem Magyarország kincseskamráját tartotta prioritásnak az Iparművészeti esetében, legalábbis abban az értelemben, hogy a múzeum gyűjteményéből az Esterházy kincsek iparművészeti tárgyait 2014-ben Fertődre irányította – állítólag a miniszterelnök, Orbán Viktor külön kérésére −, a rekonstrukcióra pedig nem ítélt meg egy vasat sem. Takács tiltakozásul lemondott, ám utódja, Cselovszki Zoltán is idézhette volna nyugodtan a döntéshozók lassúsága kapcsán Petőfi Pató Pálját: »Roskadófélben van a ház, /Hámlik le a vakolat…„Ej, ráérünk arra még!”« 2016 júliusában született meg az első kormányhatározat az Iparművészeti nagyrekonstrukciójáról, akkor a befejezés dátuma 2019. március 31-e volt. A múzeum bezárása előtt egy hónappal, 2017 augusztusában a határidőt 2021. július 30-ra tolták ki, a felújítást 1,4 milliárd forintért újraterveztették. Jelen állás szerint a műemléki rekonstrukció mellett az épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül 25 milliárd forintból, a 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül. Jelenleg még csak a műtárgyak elszállítása zajlik. Meglehet, 2023-at fogunk írni, mire megláthatjuk, a tervekből mi valósult meg.

A szállító

Ötmillió forintra büntette az Iparművészeti Múzeumot a Közbeszerzési Döntőbíróság, amiért egy közbeszerzési pályázatot olyan szinten szabtak az azt megnyerő cégre, hogy még az irodai ajtók színét és anyagát is meghatározták benne − írta még márciusban a Magyar Nemzet. Az ismételten kiírt, 1,4 milliárd forintos tendert végül ugyanaz a cég, a Museum Complex nyerte el. A műtárgyszállító céget 2010-ben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága alapította azzal a szándékkal, hogy a műtárgyszállító cégek árait lenyomja. Ügyvezetőnek a múzeum alkalmazottját, Polgár Tibort tették meg. A cég 2012-ben került a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, 2014-ben privatizálták: az ügyvezető egymillió forintért vásárolhatta meg. A jelek szerint a Museum Complex szerencséjét a szent őrült, Csontváry Kosztka Tivadar hozta meg: 2010-ben alig féléves cégként szállíthatta az isztambuli Pera múzeum nagy Csontváry-kiállítására a festő képeit, míg 2015-ben az egykori Honvéd Főparancsnokság épülete és a pécsi Csontváry Múzeum között ingáztak a szállítói hasonló célból. A Kánaánt a Liget projekt jelentheti. Mint az azóta megszüntetett napilap is írta: a Néprajzi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az újonnan létesülő egyéb intézmények és raktárak között több százezer műtárgy fog útra kelni. A Liget projekt gazdája, a Városliget Zrt. az elmúlt három évben hat alkalommal bízta meg a társaságot szállítási munkákkal, a teljes Liget projektre 850 milliós keretszerződést kötöttek. 

Kimazsolázták

 Mintegy négyezer műtárgyra tehető gyűjteményével Európa egyik legnagyobb bútorkollekciója található az Iparművészeti Múzeum másik filiáléjában, a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Az egyik legértékesebb magyarországi barokk épületet – a Száraz-Rudnyánszky család egykori kastélyát – 1990-ben zárták be, miután életveszélyessé vált, és csak tíz évvel később nyitották meg újra. A több mint 300 millió forintos rekonstrukció akkor csak részben érintette a kastély egyik szárnyát, amelyben 2005-ig egy gyermekintézmény működött. 2014-ben Nagytétényből is kerültek a keszthelyi kastélymúzeumba Festetics-bútorok, míg az Esterházy-gyűjtemény bútorait 2016-ban szállították el Fertődre. A múzeum utóbbi tárlatai – Erzsébet királyné babái, hintaló-kiállítás – azt a látszatot keltették, mintha részben játékmúzeumi profilra hangolnák át az intézményt. A Nagytétényi Kastélymúzeum január közepe óta tart zárva, igaz, nyáron napközis tábornak adott helyet. Az újranyitás időpontja nem ismeretes. Az Iparművészeti idei közbeszerzési tervéből az olvasható ki: egy 48,7 millió forintos kiállítás fog itt megnyílni, ebből az összegből 22 milliót a világítástechnika tervezésére és kivitelezésére szánnak.

2018.09.22 15:00
Frissítve: 2018.09.22 15:00

Új helyen az ARC plakátkiállítás (fotók)

A megszokott városligeti helyszín helyett az Örs vezér útján nézhetik meg az idei, UNFAKE! című pályázat díjnyertes plakátjait. A kiállítás október 7-ig, naponta 23:30-ig látogatható.

Szerző

Megosztás
2018.09.22 08:32
A legjobb alkotásnak járó díjat Béky Patrik és Tóth Dániel Demagógia című közös alkotása kaptaARC - UNFAKE!/
Második helyezett Partigianna Verseny című képe lettARC - UNFAKE!/
Harmadik helyezést ért el Sulyok Ábel Rejtsd el a fájdalmad! címűmunkájávalARC - UNFAKE!/
A legkedélyborzolóbb alkotás díját a Borz díjat pedig Vajda Gyula A Stróman című műve kaptaARC - UNFAKE!/
A Hammer Agency különdíját Sándor Bence Ahogy én szeretlek című pályamunkája nyerte elNépszava/ Tóth Gergő
A helyszínen látható még a Közös Halmaz installációja és kísérőkiállítása isARC - UNFAKE!/