Nincs magyarázat a rejtélyes betegségekre

Publikálás dátuma
2018.06.11. 11:05
Az Egyesült Államok kubai nagykövetsége. Fotó: ARTURO TORAYA / NOTIMEX
A kubai hatóságok közlése szerint továbbra sincs magyarázat arra, milyen támadás érte az Egyesült Államok havannai nagykövetségének munkatársait.

 A kubai külügyminisztérium szerint semmiféle hiteles elméletet sem sikerült találni arra, mi történt a diplomatákkal, így semmi sem indokolja az amerikai kormány ellenlépéseit sem. Washington havannai diplomáciai testületének több mint a felét vonta ki a kubai fővárosból a megmagyarázhatatlan esetekre adott válaszként. Egyúttal 15 kubai diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból. Havanna biztosította az Egyesült Államokat arról, hogy továbbra is együttműködik hatóságaikkal a helyzet tisztázásáért.

A rejtélyes esetek 2016 végétől 2017 nyaráig történtek. A nagykövetség több munkatársa megmagyarázhatatlan zajokról számolt be. Komoly fejfájásra, hallási problémákra panaszkodtak, illetve más szimptómák is jelentkeztek náluk. A legutóbbi rejtélyes esetről május 29-én számoltak be.

Hasonló esetekről számoltak be legutóbb Kínából is. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége pénteken közölte, hogy különös megbetegedések történtek.

Szerző

Kivizsgálnák a szíriai vérontást

Publikálás dátuma
2018.06.11. 10:58
A légicsapás helyszíne. Fotó: OMAR HAJ KADOUR / AFP

António Guterres ENSZ-főtitkár azon szíriai légicsapás kivizsgálását, amelyben 44 személy vesztette életét. Azt közölte, az Idlib tartománybeli Szardana falujának szembeni akciót „mélységes aggodalommal" töltötte el. Rámutatott, ki kell vizsgálni azokat az állításokat, amelyek szerint a légicsapással tudatosan azokat sújtották, akik a bajba jutottaknak akartak segítséget nyújtani.

A támadás június 8-án történt, s a londoni Emberi Jogok Szíria Megfigyelő Központja értesült úgy, hogy 44 személy vesztette életét, köztük hat gyermek. A központ szerint az orosz légierő hajtotta végre a támadást. Idlib nagyrészt az iszlám és a dzsihadista lázadók ellenőrzése alatt áll. A milicisták az oroszokkal szövetséges kormányerők ellen harcolnak.

Szerző

Trump folytatja kirohanásait

Publikálás dátuma
2018.06.11. 10:48
Donald Trump röviddel azelőtt, hogy visszavonja a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását. Fotó: SAUL LOEB / AFP
Nem ült el a vihar, amelyet Donald Trump okozott a világ hét legfejlettebb országának csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök már elutazása után vonta vissza a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását. Az amerikai elnök azóta folyamatosan becsmérli Justin Trudeau kanadai kormányfőt, hétfőn azonban megtalálta az újabb bűnbakot Angela Merkel személyében.

Trump ezúttal ismét elővette a témát, hogy Németország milyen keveset fizet be az észak-atlanti szövetség kasszájába. „Németország a GDP egy százalékát (lassan) fizeti a NATO-nak, miközben mi négy százalékot egy sokkal nagyobb gazdaság által" – írta a Twitteren. „Gondolja bárki is, hogy ennek van értelme?" – kérdezte Trump.

Az Egyesült Államok finanszírozza a szövetség költségeinek jelentős részét, hogy biztosítsa más államok biztonságát. A többiek azonban „a költségek csak töredékét állják, és közben kiröhögnek bennünket" – írta az amerikai elnök. „Nagy anyagi áldozatot hozva védjük meg Európát, és még a kereskedelemben is igazságtalanul bánnak velünk" – írta Trump, majd mindenkit megnyugtatva hozzátette: „Most változás jön!".

Az amerikai elnök nem túlságosan diplomatikus megnyilvánulásai alapján arra lehet következtetni, hogy már szinte az egész világra megsértődött. Mindenki más hibás a G7-csúcs fiaskójáért, csak ő nem. Ez a hozzáállás nem túlságosan szerencsés a világ leghatalmasabb országának vezetőjétől. Merkelre amiatt orrolhatott meg, mert a német kancellár is élesen bírálta, hogy Trump visszavonta a G7-ek zárókommünikéjének támogatását. „A támogatás visszavonása a Twitteren természetesen kijózanító és némiképp lehangoló" – jelentette ki a kancellár vasárnap este az ARD televízió egyik talk show-jában. Hozzátette azonban, hogy a német szövetségi kormány tartja magát a dokumentumban foglaltakhoz.

Trump ismételten nekiment Trudeau kanadai kormányfőnek is, akit „szimulánsnak" nevezett. „Miért engedném meg az Egyesült Államok elnökeként más országoknak, hogy továbbra is jelentős kereskedelmi többletre tegyen szert velünk szemben, ha ennek magas és igazságtalan árát évtizedek óta a gazdáink, munkásaink, adófizetőink fizetik meg".

Trump nem kímélte az Európai Uniót sem, amely „151 milliárdos kereskedelmi többletet mondhat magáénak az Egyesült Államokkal szemben".

Szerző