Tizenhárom millióért kapta meg a Red Bull Air Race a rakpartot

Publikálás dátuma
2018.06.11. 23:55
A kép illusztráció AFP Fotó: Kisbenedek Attila

Szombattól 20 napra lezárták a Bem rakpartot a Red Bull Air Race repülős verseny miatt. Az Index arra volt kíváncsi, hogy

  1. a rakpartot miért iskolaidőben zárják le,
  2. miért tart három hétig
  3. és mennyi pénzt fizet ezért a szervező.

A portál a fővárosi önkormányzattól azt a választ kapta, hogy az első két kérdéssel kapcsolatban a Hungaroring Sport Zrt. tud felvilágosítást adni, a fizetett közterület-használati díj pedig Budapesten összesen 12 900 329 forint. A választ Láng Zsolt, a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság elnöke, valamint Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes jegyezte.

Megtudták azt is, hogy a terület teljes lezárása kizárólag a próbanapokon június 21-én 12 órától 15 óráig, június 22-én 9 órától 15 óráig, a versenynapokon június 23-án 9 óra 30 perctől 17 óra 30 percig és június 24-én 9 óra 45 perctől 16 óráig tart.

Mint írják, Tarlós István főpolgármester csak annyit közölt, hogy nem tudott a bizottság döntéséről, és első pillantásra nem tartja túl jó ötletnek a hosszú lezárást.

Szerző

Hárman akarnak MSZP-elnökök lenni

Publikálás dátuma
2018.06.11. 22:59

Hárman indulnak az MSZP elnöki posztjáért a vasárnapi tisztújító kongresszuson: Kunhalmi Ágnes volt fővárosi MSZP-elnök, Mesterházy Attila volt pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető – közölte az MTI-vel a párt jelölőbizottságának elnöke, Szabó Vilmos. Két további elnökjelölt-aspiráns visszalépett: Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő szombaton egy nem nyilvános pártfórumon, Bródy Gábor választmányi tag hétfő reggel jelezte szándékát.

A három jelölt sikeresen összegyűjtötte az induláshoz szükséges 1500 aláírást, illetve benyújtotta programját, és meghallgatta őket a jelölőbizottság is. Szabó Vilmos azt mondta: a testület azt javasolja, hogy egy elnökhelyettese és három alelnöke legyen a szocialista pártnak, az elnökség pedig a frakcióvezetővel együtt 15 tagú legyen. Az elnökhelyettesi posztra két jelölt pályázik Ujhelyi István EP-képviselő és Szakács László volt országgyűlési képviselő.

A választmányi elnöki posztra – az elnöki mellett – Kunhalmi Ágnes a jelölt, de Szabó Vilmos azt nem tudta megerősíteni, hogy ő lesz-e az egyetlen jelölt. A jelölőbizottság kedden folytatja munkáját, akkor fejezik be az alelnökjelöltek meghallgatását, illetve azt a több mint 60 jelöltet, aki a különböző párttisztségekre pályázik.

Az MSZP vasárnap tartja tisztújító kongresszusát. A párt elnöksége az áprilisi országgyűlési választás után lemondott, de ettől függetlenül is tisztújítást kellett volna tartani idén, mert legutóbb 2016-ban volt tisztújító kongresszus, és a párt vezetőinek megbízatása két évre szól. A kongresszus választja meg az elnökség tagjain kívül az MSZP választmányának elnökét, az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, a központi pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és tagjait, valamint az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa elnökét és tagjait.

Szerző

Bocuse d'Or – Bizakodó a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.06.11. 22:12
AFP Fotó: Marco Bertorello
Bizakodva várja a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny idén Torinóban megrendezett európai döntőjének keddi eredményhirdetését az első, hétfői versenynap után – írja az MTI.

A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe. A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon versenyezhetett, munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke segítette.

Hamvas Zoltán az MTI-nek hétfő este elmondta, hogy idén a vegetáriánus ételek zsűrijében vett részt, és ennek alapján megállapította: „amit elterveztünk és begyakoroltunk, ami a versenytémánk volt, azt sikerült megvalósítani”. Hangsúlyozta, hogy a mezőny második fele majd a második napon versenyez, így csak kedd este derül ki, melyik csapatoknak sikerült a 2019-es lyoni világdöntőbe jutniuk.

A Bocuse d'Or európai mezőnyében öt ország csapata mindig erős teljesítményt nyújt, öt-nyolc nemzet alkotja általában a középmezőnyt, néhány kevésbé sikeres résztvevő előtt – emlékeztetett a szakember, hozzátéve: noha nem kóstolhatta mindegyik fogást, és korai lenne még jósolni, a hétfőn látottak alapján mégis arra számít, hogy Pohner Ádámnak sikerül a továbbjutás.

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. A versenyzők egy kötelezően felhasználandó, „meglepetés” alapanyagot is kaptak, amelyről csupán a döntő előtti napon derült ki, hogy a spagetti lesz.

Hamvas Zoltán elmondása szerint voltak árulkodó jelek, hogy esetleg egy tésztaféle lesz a meglepetés alapanyag, mert már három napja kiderült, hogy lisztet nem lehet majd bevinni a versenyre. „Ekkor bennünk is felsejlett, hogy nem azért van-e így, mert lesz valamilyen tésztás dolog” – árulta el.

A magyar csapat vegetáriánus tányérján Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött „tojáshéj” szerepelt, ebbe a töltelékbe került bele a spagetti. Mellette sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté került a tálra.

A hústálat bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel, valamint petrezselymes rizottó vadspárgával és rókagombával alkotta.

A magyar csapatot szép számú, mintegy hatvan-hetven fős szurkolócsoport buzdította Torinóban, így már hétfőn igen jó volt a rendezvény hangulata, noha a hagyományosan a legnagyobb táborral rendelkező csapatok – Norvégia, Svédország és Dánia –, valamint a házigazda Olaszország csapatai csak kedden szállnak versenybe – számolt be a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Szerző