Robbanó akkuk

Publikálás dátuma
2018.06.13 07:38
A teljesen kiégett autó Detroitban
Fotó: /
Megrémültek a Samsungnál: a cég egyik telefonja okozhatta egy gépkocsi teljes megsemmisülését.
A teljesen kiégett autó Detroitban

A teljesen kiégett autó Detroitban

Az Egyesült Államokban kigyulladt egy gépkocsi, senki sem sérült meg, a volán mögött ülő nőnek sikerült időben kimenekülnie autójából. Önmagában a hír nem rengetné meg a világot, ám mint kiderült, a tüzet egy Samsung okostelefon okozta. Sokaknak déja vu érzése lehetett. A dél-koreai világcégnek ugyanis már meggyűlt a baja a túlforrósodó és lángra kapó mobilokkal, így most attól tartanak, hogy megismétlődik a világbotrány.

A nő Nissan Maxima típusú gépkocsijával a Michigan állambeli Detroitban haladt az úton, amikor a szeme sarkából felfigyelt arra, hogy tűz ütött ki az autóban. Azonnal félreállt és a saját szemével kellett végignéznie, amint a gépkocsi percek alatt porig égett. „Azt hittem, ott helyben meghalok” – mondta el később.

A WXYZ hírtelevízió beszámolója szerint a tettes egy felrobbanó mobilakku volt. A nő két telefont tartott magánál, egy tavalyi szériájú Galaxy S8-ast, valamint egy régebbi Galaxy S4-est. Mindkettőt a kesztyűtartóban helyezte el. A tűzoltók vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy a tüzet az egyik mobiltelefon idézte elő. Ez a nő beszámolójával is teljesen egybecsengett. Azt azonban nem közölték, melyik telefon okozta a bajt.

A dél-koreai világcég közleményben jelezte, hogy mindent elkövetnek az Egyesült Államokban forgalmazott Samsung-készülékek biztonságáért. Ezért teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal az eset teljes felderítése érdekében. Ugyanakkor a közleményben hozzátették, amíg nem ismernek minden részletet és bizonyítékot, lehetetlen megállapítani, mi okozta a tűzet. Hogy a Samsung jelezze, valóban komolyan veszi az ügyet, szakértői csapatot is felállított a vizsgálatra. A két mobiltelefon minden részét alaposan megnézik.

Egyelőre nem indult eljárást a dél-koreai vállalat ellen, ám lehet, hogy ez csak idő kérdése. Az anyagi kár ugyanis jelentős, a gépkocsi teljesen kiégett, egy roncs maradt belőle. A Samsungnál roppant kellemetlen emlékeket ébreszt ez a detroiti történet. Ilyen eseteknél ugyanis mindenki a Galaxy Note 7 esetére asszociál. Ez a botrány enyhén szólva nem tett jót az egyébként világszínvonalú és általában igen megbízható telefonokat piacra dobó vállalat hírnevének. Alig hogy 2016-ban a boltokba kerültek a telefonok, kiderült, a Note 7 akkuja töltés közben hajlamos egyszer csak felrobbanni. Összesen mintegy 100 ilyen esetről számoltak be, ráadásul volt olyan telefon, amelyik egy repülőgépen kapott lángra. A cég visszahívta az összes készüléket, mintegy 2,5 milliót. Mindez 26 millió dolláros veszteséget okozott számára. Azóta a Samsung kiheverte a botrányt, legújabb, az idén piacra dobott S9-es csúcstelefonja világszínvonalú.

Szakértők rámutatnak arra, nem csak a dél-koreaiak akkui robbanhatnak fel. Különösen veszélyes az akkunak, ha a telefont hosszú időre a napon hagyjuk a nyári melegben. A Samsung számára mindenesetre biztató lehet, hogy a Note 7 botránya óta nem történtek tömegesen ilyen esetek.

2018.06.13 07:38

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07