Színes vb-helyszínek

Publikálás dátuma
2018.06.13 07:51
Illusztráció/AFP fotó
Fotó: /
Tizenegy orosz városban, tizenkét stadionban rendezik a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A legtovább (tizenegy év) a szentpétervári aréna épült, a legkisebb stadion (35 212 néző) Kalinyingrádban található.

Minden meccshelyszínnek megvan a saját története, érdekessége, lapunk ezeket gyűjtötte össze.

Jekatyerinburg Aréna (befogadóképesség: 35 696 néző): 1957-ben épült, először 2011-ben újították fel. Tavaly tovább bővítették a lelátót, a hozzáépített részeket a vb után lebontják, 27 ezer lesz a befogadóképesség. A bővítés a kapuk mögött történt, a plusz lelátók nem fedettek.

Baltika Aréna, Kalinyingrád (35 212 néző): a legkisebb stadion, a város központjában, egy szigeten található, ahol a geológiai mérések után a teljes talajt ki kellett cserélni, mielőtt 2015-ben felépült a vadonatúj létesítmény. A vb után 25 ezresre bontják vissza a lelátót.

Kazany Aréna, Kazany (45 105): Nevét internetes szavazás után kapta, nem erőltették meg magukat a voksolás résztvevői... A 2013-ban épült aréna büszkélkedhet a világ legnagyobb eredményjelzőjével, amely 35 méterrel a játéktér fölött található, az összfelülete 3622 négyzetméter. Az arénában más sportágak is helyet kapnak, 2015-ben itt bonyolították le például az úszó-világbajnokságot.

Luzsnyiki Stadion, Moszkva (81 000 néző): ez a legnagyobb stadion, itt rendezik csütörtökön az Oroszország - Szaúd-Arábia nyitómeccset és majd a döntőt is. Helyszíne volt már az 1980-as moszkvai olimpia nyitó- és záróünnepségeinek is. 1997-ben befedték a lelátókat, 2014 óta nincs futópálya, ami elválasztaná a nézőket a játéktértől.

Otkrityije Stadion, Moszkva (45 360): itt játssza hazai bajnoki meccseit a Szpartak Moszkva, átlagosan 31 ezer néző előtt. A bejáratnál egy gladiátor szobra áll, aki a hazai csapat harcosságát, elszántságát szimbolizálja. A stadion jelenlegi nevét egy bankról kapta, amely megvásárolta a névhasználati jogot. A vb után lakópark épül az aréna szomszédságában, saját metróállomással, amelynek Szpartak lesz a neve.

Nyizsnyij Novgorod Stadion, Nyizsnyij Novgorod (44 899 néző): a vb-re épült az aréna, különlegessége, hogy a reflektorok világításánál nemcsak az elektromos, hanem a napenergiát is felhasználják, amivel jelentős költségeket lehet megtakarítani. Az volt a terv, hogy a vb után a Volga Nyizsnyij Novgorod használja a létesítményt, de a klub csődbe ment, ezért fiókcsapata, az Olimper Nyizsnyij Novgorod rendezi majd itt hazai találkozóit.

Rosztov Aréna, Rosztov (45 145 néző): az 1930-ban épült Olimp 2 nevű stadion helyén épült az új létesítmény, a Dontól délre, miközben a város északra található. Az egyetlen aréna, amely messze a városon kívül fekszik. A lelátót fedő tető formája a Don hullámzását szimbolizálja. A vb után a befogadóképességét 38 ezerre csökkentik, itt mutatkozik be június 17-én a brazil válogatott.

Gazprom Aréna, Szentpétervár (68 134 néző): a legtöbb botrány ennek a stadionnak az építését kísérte. A munkálatok tizenegy évig tartottak, három kivitelezője is volt a projektnek, a végösszeg hatszorosa lett az eredetileg tervezettnek, végül átszámítva 200 milliárd forintért készült el a stadion, amely a vb egyik főszponzorának, a gázszolgáltató Gazpromnak a nevét viseli. Ha behúzzák a tetőt, akkor plusz húsz fokos hőmérsékletben lehet itt meccseket rendezni, a nemzetközi színtéren is ismert Zenit otthona a stadion.

Kozmosz Aréna, Szamara (44 918 néző): az új stadion építését több vita előzte meg a helyszínről, végül a város határában húzták fel, formája alapján egy űrhajóra elékeztet. A parkolóktól, tömegközlekedési eszközök megállóitól 900 méteres út vezet a stadionig, melynek szélén 100 méterenként különböző figurák találhatók, melyek visszaszámolják a távolságot a bejáratig.

Mordovia Aréna, Mordovia (44 442 néző): a lelátó narancssárga, fehér és piros színű, ami igazodik a mordoviai köztársaság zászlajának színeihez. Ezt az arénát tudják a legkényelmesebben elérni a szurkolók, mert a repülőtértől csupán 4,5 km-re, a pályaudvartól pedig 2,4 km-re fekszik. A torna után 28 ezerre csökkentik a befogadóképességét.

Olimpiai Stadion, Szocsi (47 659 néző): az egyetlen helyszín, amely Oroszország szubtrópusi éghajlatú részén található, a 2014-es téli olimpiai játékok előtt kapta a nevét, ami eredetileg Fist volt, ez fehér fejet jelent. Ezért a tetőszerkezet egy havas hegycsúcsra emlékeztet. Az üzemeltetők Németországból kértek javaslatot a gyepszőnyegre vonatkozóan. A németek egy holland céget javasoltak, amely a vb-re elkészítette a játékteret.

Volgográd Aréna, Volgográd (45 568 néző): az új aréna a régi központi stadion helyén, a Volga partján épült. Aki az arénába szeretne jutni, annak egy 123 méter hosszú lépcsőn kell fölmennie. A vb után a harmadosztályban szereplő Rotor Volgográd használja majd a létesítményt.

Szerző
2018.06.13 07:51

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18

Egységben az erő

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04

Fotó: DPA/ Marvin Ibo Guengoer
A francia válogatott tagjai csak elvétve csillogtatták meg egyéni erényeiket, a csapategység jelentette a döntő különbséget.
Nincs hely egyetlen francia játékosnak sem a vb álomcsapatában, legalábbis a WhoScored statisztikai szaklap számításai szerint. A WhoScored egy bonyolult algoritmus alapján értékeli a játékosok pályán nyújtott teljesítményét, a futballisták pedig minden mérkőzés után nagyjából 200 statisztikai mérőszám alapján kapnak egy értékelést 1 és 10 között. Szubjektivitás tehát kizárva.
Az objektivitáson alapuló álomcsapat kapuját a dánok tizenegyesölő hálóőre, Kasper Schmeichel őrzi, a védelemben a horvátok ellen hosszabbításban betaláló Mario Fernandes (orosz), a háromgólos kolumbiai Yerry Mina, a Dél-Korea ellen győztes találatot jegyző Andreas Granqvist (svéd) és Marcelo (brazil) kap helyet. A középpályán tűnik fel az angolok utolsó vb-gólját szerző Kieran Trippier, aki a legtöbb gólhelyzetet teremtette a vb-n, továbbá a legtöbb kulcspasszt kiosztó Kevin de Bruyne (belga), a torna legjobb játékosának járó díjat elnyerő Luka Modric (horvát) és a brazil Neymar. A támadó szekcióban a tornát hat találattal záró Harry Kane kap helyet, aki a gólkirálynak járó Aranycipőt hódította el, társa pedig a belgáktól legtöbb sikeres cselt bemutató Eden Hazard, aki a legmagasabb átlagpontszámot kapta a vb teljes mezőnyében.
Sok hűhó semmiért, túlzóan akár így is jellemezhetnénk teljesítményüket, ugyanis a franciák annyira szervezetten futballoztak, hogy egyik meccsükön sem volt az az ember benyomása, hogy vesztesen távoznak a pályáról. Szubjektíven nézve viszont akár Raphael Varane, Lucas Hernández, Paul Pogba, Antoine Griezmann vagy Kylian Mbappé neve kapcsán is számtalan indokot lehetne találni arra, miért érdemes őket az álomcsapatba tenni.
A fogadóirodák a vb lezárultával pedig frissítették oddsaikat az Aranylabda-szavazás kapcsán. A bukmékereknél továbbra is a Juventushoz szerződő Cristiano Ronaldo a favorit, ám Mbappé, Griezmann és Modric sikerére is kevesebb pénzt fizetnének, mint Lionel Messiére.
És ha már szóba került a PSG 19 éves gólzsákja, Mbappé még a torna előtt jelezte egyetlen petákot sem fogad el, amiért a címeres mezért kiteszi szívét lelkét. Végül közel 500 ezer dollárt keresett, ezt az összeget pedig a Premiers de Cordée nevű szervezetnek adományozza, amely beteg gyerekeknek biztosít sportolási lehetőséget, edzéseket és tornákat szervez. Azóta pedig úgy hírlik, a Barcelona középhátvédje, a még Kamerunban született Samuel Umtiti is ezt az utat választotta.
A francia válogatott tagjai jókora ünneplésben vettek részt a döntőt követően, most pedig eljött az ideje, hogy beváltsák vb-t megelőző fogalmaikat. Adil Rami ugyan egyetlen percet sem töltött a pályán, máris szaván fogták. A rutinos bekk azt ígérte, hogy vb-arany esetén kiáll egy mérkőzésre a kétszeres olimpiai bajnok cselgáncsozóval, Teddy Rinerrel. A TF1 francia televízió pedig gyorsan össze is hozta a párbajt. Az újdonsült világbajnokok közül Nabil Fékir és Olivier Giroud koponyája kopaszra borotválását vállalta, Thomas Lemar befesti a haját, Hugo Lloris kocsmatúrára hivatalos Nizzában, Blaise Matuidi pedig arra vállalkozott, hogy Párizsból elbiciklizik a nagyjából 800 kilométerre fekvő Torinóba.
Ami a mögöttünk hagyott vb-t illeti, a változás szele már megcsapta a viadalt, ugyanis debütált a videóbíró. A tapasztalatok többnyire pozitívak, ám a működésén még jócskán lehet javítani. A következő, katari vb-t pedig már nem nyáron rendezik, s talán már nem csak 32 csapat vesz részt rajta. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2026-ban már biztosan 48 csapattal fogja szervezni a tornát, sőt, a lobbi elindult, hogy már 2022-ben, Katarban is 48-an legyenek.
Emellett pedig a sörözős nyári meccsnézéseket is elfelejthetjük, hiszen a viadalt 2022. november 21. és december 18. között tartják.
2018.07.17 19:04