Színes vb-helyszínek

Publikálás dátuma
2018.06.13 07:51
Illusztráció/AFP fotó
Fotó: /
Tizenegy orosz városban, tizenkét stadionban rendezik a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A legtovább (tizenegy év) a szentpétervári aréna épült, a legkisebb stadion (35 212 néző) Kalinyingrádban található.

Minden meccshelyszínnek megvan a saját története, érdekessége, lapunk ezeket gyűjtötte össze.

Jekatyerinburg Aréna (befogadóképesség: 35 696 néző): 1957-ben épült, először 2011-ben újították fel. Tavaly tovább bővítették a lelátót, a hozzáépített részeket a vb után lebontják, 27 ezer lesz a befogadóképesség. A bővítés a kapuk mögött történt, a plusz lelátók nem fedettek.

Baltika Aréna, Kalinyingrád (35 212 néző): a legkisebb stadion, a város központjában, egy szigeten található, ahol a geológiai mérések után a teljes talajt ki kellett cserélni, mielőtt 2015-ben felépült a vadonatúj létesítmény. A vb után 25 ezresre bontják vissza a lelátót.

Kazany Aréna, Kazany (45 105): Nevét internetes szavazás után kapta, nem erőltették meg magukat a voksolás résztvevői... A 2013-ban épült aréna büszkélkedhet a világ legnagyobb eredményjelzőjével, amely 35 méterrel a játéktér fölött található, az összfelülete 3622 négyzetméter. Az arénában más sportágak is helyet kapnak, 2015-ben itt bonyolították le például az úszó-világbajnokságot.

Luzsnyiki Stadion, Moszkva (81 000 néző): ez a legnagyobb stadion, itt rendezik csütörtökön az Oroszország - Szaúd-Arábia nyitómeccset és majd a döntőt is. Helyszíne volt már az 1980-as moszkvai olimpia nyitó- és záróünnepségeinek is. 1997-ben befedték a lelátókat, 2014 óta nincs futópálya, ami elválasztaná a nézőket a játéktértől.

Otkrityije Stadion, Moszkva (45 360): itt játssza hazai bajnoki meccseit a Szpartak Moszkva, átlagosan 31 ezer néző előtt. A bejáratnál egy gladiátor szobra áll, aki a hazai csapat harcosságát, elszántságát szimbolizálja. A stadion jelenlegi nevét egy bankról kapta, amely megvásárolta a névhasználati jogot. A vb után lakópark épül az aréna szomszédságában, saját metróállomással, amelynek Szpartak lesz a neve.

Nyizsnyij Novgorod Stadion, Nyizsnyij Novgorod (44 899 néző): a vb-re épült az aréna, különlegessége, hogy a reflektorok világításánál nemcsak az elektromos, hanem a napenergiát is felhasználják, amivel jelentős költségeket lehet megtakarítani. Az volt a terv, hogy a vb után a Volga Nyizsnyij Novgorod használja a létesítményt, de a klub csődbe ment, ezért fiókcsapata, az Olimper Nyizsnyij Novgorod rendezi majd itt hazai találkozóit.

Rosztov Aréna, Rosztov (45 145 néző): az 1930-ban épült Olimp 2 nevű stadion helyén épült az új létesítmény, a Dontól délre, miközben a város északra található. Az egyetlen aréna, amely messze a városon kívül fekszik. A lelátót fedő tető formája a Don hullámzását szimbolizálja. A vb után a befogadóképességét 38 ezerre csökkentik, itt mutatkozik be június 17-én a brazil válogatott.

Gazprom Aréna, Szentpétervár (68 134 néző): a legtöbb botrány ennek a stadionnak az építését kísérte. A munkálatok tizenegy évig tartottak, három kivitelezője is volt a projektnek, a végösszeg hatszorosa lett az eredetileg tervezettnek, végül átszámítva 200 milliárd forintért készült el a stadion, amely a vb egyik főszponzorának, a gázszolgáltató Gazpromnak a nevét viseli. Ha behúzzák a tetőt, akkor plusz húsz fokos hőmérsékletben lehet itt meccseket rendezni, a nemzetközi színtéren is ismert Zenit otthona a stadion.

Kozmosz Aréna, Szamara (44 918 néző): az új stadion építését több vita előzte meg a helyszínről, végül a város határában húzták fel, formája alapján egy űrhajóra elékeztet. A parkolóktól, tömegközlekedési eszközök megállóitól 900 méteres út vezet a stadionig, melynek szélén 100 méterenként különböző figurák találhatók, melyek visszaszámolják a távolságot a bejáratig.

Mordovia Aréna, Mordovia (44 442 néző): a lelátó narancssárga, fehér és piros színű, ami igazodik a mordoviai köztársaság zászlajának színeihez. Ezt az arénát tudják a legkényelmesebben elérni a szurkolók, mert a repülőtértől csupán 4,5 km-re, a pályaudvartól pedig 2,4 km-re fekszik. A torna után 28 ezerre csökkentik a befogadóképességét.

Olimpiai Stadion, Szocsi (47 659 néző): az egyetlen helyszín, amely Oroszország szubtrópusi éghajlatú részén található, a 2014-es téli olimpiai játékok előtt kapta a nevét, ami eredetileg Fist volt, ez fehér fejet jelent. Ezért a tetőszerkezet egy havas hegycsúcsra emlékeztet. Az üzemeltetők Németországból kértek javaslatot a gyepszőnyegre vonatkozóan. A németek egy holland céget javasoltak, amely a vb-re elkészítette a játékteret.

Volgográd Aréna, Volgográd (45 568 néző): az új aréna a régi központi stadion helyén, a Volga partján épült. Aki az arénába szeretne jutni, annak egy 123 méter hosszú lépcsőn kell fölmennie. A vb után a harmadosztályban szereplő Rotor Volgográd használja majd a létesítményt.

Szerző
2018.06.13 07:51

Titkos lejárató kampánnyal vádolják a katari foci-vb szervezőit

Publikálás dátuma
2018.07.29 12:49
A dohai Kalifa stadion, katari tervek szerint itt tartják majd a 2022-es foci világbajnokság meccseit
Fotó: AFP/ Sputnik/ Ramil Szitdikov
Volt CIA-ügynököket, felbérelt újságírókat és kutatókat is bevethetett a világbajnokság szervező csapata, hogy kiüsse a rivális Egyesült Államokat és Ausztráliát – állítja a The Sunday Times.
 Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket. A tekintélyes vasárnapi brit lap szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat - idézi a lapértesülést az MTI.
A The Sunday Times a hozzá eljuttatott e-mailek alapján azt írja: többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.
Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban. A művelet eredményeiről később  e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. 
A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins "mélységes aggodalmának" adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. 
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. 
 A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: akkor korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. A vizsgálat felmentette a katari szervezőket, mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben. 
 Katari részről tagadják a The Sunday Times újabb állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak.    A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA.  
2018.07.29 12:49

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18