Pártalapításra készülnek Ásotthalmon a szakadárok

Publikálás dátuma
2018.06.12 20:12
Novák előd még 2011-ben, a Jobbik nagygyűlésén - Népszava fotó

Nagy a felhajtóerő, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy új pártot alakítunk – mondta lapunknak Novák Előd. A Jobbik vezetőivel szemben úgy látja, a párt történetében most először lehet valóban kilépési hullámról beszélni: komplett önkormányzati frakciók készülnek arra, hogy szakítanak a Jobbikkal.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Mi Magunk néven alakított platformot a Jobbikon belül, az etikai bizottság ezt követően zárta ki a pártból. Toroczkai június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdetett Ásotthalomra. Novák Előd elmondása szerint azonban a várhatóan megalakuló párt neve nem feltétlenül Mi Magunk lesz. Annyit mondott, hogy „folynak az ötletelések”, több forgatókönyv is létezik, de bővebb részleteket nem árult el.

Novák Elődöt két évvel ezelőtt Vona Gábor, a Jobbik vezetője szorította ki előbb a párt elnökségéből, majd a parlamenti frakcióból. Miután a választási eredmény miatt Vona lemondott és háttérbe vonult, Novák Előd volt az, aki felkérte Toroczkai Lászlót, hogy induljon el az elnöki posztért. Toroczkai kis különbséggel kapott ki Sneider Tamástól.

Toroczkai kizárásával párhuzamosan a párt vezetői Novák feleségét, Dúró Dórát felszólították, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. Dúró ennek nem tett eleget, de – Novák Elődhöz hasonlóan – kilépett a Jobbikból.

A képlet egyszerű. Novák Előd elmondása szerint: „ha Ásotthalmon sokan leszünk, akkor pártot alapítunk”. Arról, hogy mi számít soknak, nem akart beszélni. Számolni kell azzal is – tette hozzá – a helyszín nehezen megközelíthető, Budapestre nyilván könnyebb lenne mozgósítani.

Novák megközelítőleg pontosan sem tudta megmondani, hogy a tagság hány százaléka hagyta el eddig a Jobbikot. Eleve az is kétséges, hogy a Jobbik – mint azt a párt vezetői állítják – tényleg 15 ezres tagsággal rendelkezik-e. Az aktív tagokat illetően szerinte ennek inkább a harmada közelít a valósághoz. Novák végképp hiteltelennek tartja azokat a nyilatkozatokat, hogy a belső konfliktusok hatására még növekedett is volna a Jobbik taglétszáma.

A kilépések mértékét – jegyezte meg – azért nehéz számba venni, mert némelyik alapszervezetben akkora a csalódottság, hogy a feloszlásról nem is született formai döntés határozatképesség hiánya miatt, de attól a szervezet még megszűntnek tekinthető. Ilyen például a sátoraljaújhelyi, amelynek elnöke viszont ezután kilépett, független települési és megyei közgyűlési képviselőként folytatja munkáját.

Akadnak, akik még várakozó állásponton vannak. Mások a kilépésüket még nem hozták nyilvánosságra, vagy éppen nem is fogják nyilvánosságra hozni. Novák Előd több esetről is tud, ahol a teljes jobbikos önkormányzati frakció elhatározta, hogy elhagyja a pártot, és már csak a technikai részletekről folynak egyeztetések.

A Jobbik vezetői közben tartják magukat ahhoz, hogy csak tisztulás vagy lemorzsolódás zajlik. Sőt. Jakab Péter szóvivő – ahogyan arra Novák Előd is utalt – a köztévében kijelentette, hogy még csak lemorzsolódás sincs: a tisztújítás óta másfélszer annyian léptek be a Jobbikba, mint ahányan elhagyták azt

A szóvivő a Népszavának elmondta: nincs felhatalmazása rá, hogy pontos adatokat közöljön, de az általa említett arányok stimmelnek. Amúgy pedig „se pro, se kontra nincs nagy mozgás”. Arra a kérdésünkre, mit szólna ahhoz, ha a kilépők saját pártot alapítanának, Jakab Péter a Jobbik volt elnökét idézte. Vona Gábor ugyanis többször kitért rá, hogy azok, akik másként képzelik el a közélet alakítását, hozzanak létre új mozgalmat vagy pártot.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző