Pártalapításra készülnek Ásotthalmon a szakadárok

Publikálás dátuma
2018.06.12 20:12
Novák előd még 2011-ben, a Jobbik nagygyűlésén - Népszava fotó
Fotó: /

Nagy a felhajtóerő, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy új pártot alakítunk – mondta lapunknak Novák Előd. A Jobbik vezetőivel szemben úgy látja, a párt történetében most először lehet valóban kilépési hullámról beszélni: komplett önkormányzati frakciók készülnek arra, hogy szakítanak a Jobbikkal.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Mi Magunk néven alakított platformot a Jobbikon belül, az etikai bizottság ezt követően zárta ki a pártból. Toroczkai június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdetett Ásotthalomra. Novák Előd elmondása szerint azonban a várhatóan megalakuló párt neve nem feltétlenül Mi Magunk lesz. Annyit mondott, hogy „folynak az ötletelések”, több forgatókönyv is létezik, de bővebb részleteket nem árult el.

Novák Elődöt két évvel ezelőtt Vona Gábor, a Jobbik vezetője szorította ki előbb a párt elnökségéből, majd a parlamenti frakcióból. Miután a választási eredmény miatt Vona lemondott és háttérbe vonult, Novák Előd volt az, aki felkérte Toroczkai Lászlót, hogy induljon el az elnöki posztért. Toroczkai kis különbséggel kapott ki Sneider Tamástól.

Toroczkai kizárásával párhuzamosan a párt vezetői Novák feleségét, Dúró Dórát felszólították, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. Dúró ennek nem tett eleget, de – Novák Elődhöz hasonlóan – kilépett a Jobbikból.

A képlet egyszerű. Novák Előd elmondása szerint: „ha Ásotthalmon sokan leszünk, akkor pártot alapítunk”. Arról, hogy mi számít soknak, nem akart beszélni. Számolni kell azzal is – tette hozzá – a helyszín nehezen megközelíthető, Budapestre nyilván könnyebb lenne mozgósítani.

Novák megközelítőleg pontosan sem tudta megmondani, hogy a tagság hány százaléka hagyta el eddig a Jobbikot. Eleve az is kétséges, hogy a Jobbik – mint azt a párt vezetői állítják – tényleg 15 ezres tagsággal rendelkezik-e. Az aktív tagokat illetően szerinte ennek inkább a harmada közelít a valósághoz. Novák végképp hiteltelennek tartja azokat a nyilatkozatokat, hogy a belső konfliktusok hatására még növekedett is volna a Jobbik taglétszáma.

A kilépések mértékét – jegyezte meg – azért nehéz számba venni, mert némelyik alapszervezetben akkora a csalódottság, hogy a feloszlásról nem is született formai döntés határozatképesség hiánya miatt, de attól a szervezet még megszűntnek tekinthető. Ilyen például a sátoraljaújhelyi, amelynek elnöke viszont ezután kilépett, független települési és megyei közgyűlési képviselőként folytatja munkáját.

Akadnak, akik még várakozó állásponton vannak. Mások a kilépésüket még nem hozták nyilvánosságra, vagy éppen nem is fogják nyilvánosságra hozni. Novák Előd több esetről is tud, ahol a teljes jobbikos önkormányzati frakció elhatározta, hogy elhagyja a pártot, és már csak a technikai részletekről folynak egyeztetések.

A Jobbik vezetői közben tartják magukat ahhoz, hogy csak tisztulás vagy lemorzsolódás zajlik. Sőt. Jakab Péter szóvivő – ahogyan arra Novák Előd is utalt – a köztévében kijelentette, hogy még csak lemorzsolódás sincs: a tisztújítás óta másfélszer annyian léptek be a Jobbikba, mint ahányan elhagyták azt

A szóvivő a Népszavának elmondta: nincs felhatalmazása rá, hogy pontos adatokat közöljön, de az általa említett arányok stimmelnek. Amúgy pedig „se pro, se kontra nincs nagy mozgás”. Arra a kérdésünkre, mit szólna ahhoz, ha a kilépők saját pártot alapítanának, Jakab Péter a Jobbik volt elnökét idézte. Vona Gábor ugyanis többször kitért rá, hogy azok, akik másként képzelik el a közélet alakítását, hozzanak létre új mozgalmat vagy pártot.

2018.06.12 20:12

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47