Pártalapításra készülnek Ásotthalmon a szakadárok

Publikálás dátuma
2018.06.12 20:12
Novák előd még 2011-ben, a Jobbik nagygyűlésén - Népszava fotó
Fotó: /

Nagy a felhajtóerő, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy új pártot alakítunk – mondta lapunknak Novák Előd. A Jobbik vezetőivel szemben úgy látja, a párt történetében most először lehet valóban kilépési hullámról beszélni: komplett önkormányzati frakciók készülnek arra, hogy szakítanak a Jobbikkal.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Mi Magunk néven alakított platformot a Jobbikon belül, az etikai bizottság ezt követően zárta ki a pártból. Toroczkai június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdetett Ásotthalomra. Novák Előd elmondása szerint azonban a várhatóan megalakuló párt neve nem feltétlenül Mi Magunk lesz. Annyit mondott, hogy „folynak az ötletelések”, több forgatókönyv is létezik, de bővebb részleteket nem árult el.

Novák Elődöt két évvel ezelőtt Vona Gábor, a Jobbik vezetője szorította ki előbb a párt elnökségéből, majd a parlamenti frakcióból. Miután a választási eredmény miatt Vona lemondott és háttérbe vonult, Novák Előd volt az, aki felkérte Toroczkai Lászlót, hogy induljon el az elnöki posztért. Toroczkai kis különbséggel kapott ki Sneider Tamástól.

Toroczkai kizárásával párhuzamosan a párt vezetői Novák feleségét, Dúró Dórát felszólították, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. Dúró ennek nem tett eleget, de – Novák Elődhöz hasonlóan – kilépett a Jobbikból.

A képlet egyszerű. Novák Előd elmondása szerint: „ha Ásotthalmon sokan leszünk, akkor pártot alapítunk”. Arról, hogy mi számít soknak, nem akart beszélni. Számolni kell azzal is – tette hozzá – a helyszín nehezen megközelíthető, Budapestre nyilván könnyebb lenne mozgósítani.

Novák megközelítőleg pontosan sem tudta megmondani, hogy a tagság hány százaléka hagyta el eddig a Jobbikot. Eleve az is kétséges, hogy a Jobbik – mint azt a párt vezetői állítják – tényleg 15 ezres tagsággal rendelkezik-e. Az aktív tagokat illetően szerinte ennek inkább a harmada közelít a valósághoz. Novák végképp hiteltelennek tartja azokat a nyilatkozatokat, hogy a belső konfliktusok hatására még növekedett is volna a Jobbik taglétszáma.

A kilépések mértékét – jegyezte meg – azért nehéz számba venni, mert némelyik alapszervezetben akkora a csalódottság, hogy a feloszlásról nem is született formai döntés határozatképesség hiánya miatt, de attól a szervezet még megszűntnek tekinthető. Ilyen például a sátoraljaújhelyi, amelynek elnöke viszont ezután kilépett, független települési és megyei közgyűlési képviselőként folytatja munkáját.

Akadnak, akik még várakozó állásponton vannak. Mások a kilépésüket még nem hozták nyilvánosságra, vagy éppen nem is fogják nyilvánosságra hozni. Novák Előd több esetről is tud, ahol a teljes jobbikos önkormányzati frakció elhatározta, hogy elhagyja a pártot, és már csak a technikai részletekről folynak egyeztetések.

A Jobbik vezetői közben tartják magukat ahhoz, hogy csak tisztulás vagy lemorzsolódás zajlik. Sőt. Jakab Péter szóvivő – ahogyan arra Novák Előd is utalt – a köztévében kijelentette, hogy még csak lemorzsolódás sincs: a tisztújítás óta másfélszer annyian léptek be a Jobbikba, mint ahányan elhagyták azt

A szóvivő a Népszavának elmondta: nincs felhatalmazása rá, hogy pontos adatokat közöljön, de az általa említett arányok stimmelnek. Amúgy pedig „se pro, se kontra nincs nagy mozgás”. Arra a kérdésünkre, mit szólna ahhoz, ha a kilépők saját pártot alapítanának, Jakab Péter a Jobbik volt elnökét idézte. Vona Gábor ugyanis többször kitért rá, hogy azok, akik másként képzelik el a közélet alakítását, hozzanak létre új mozgalmat vagy pártot.

2018.06.12 20:12

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08