Zúg a Volga

Publikálás dátuma
2018.06.14 07:53
Fotó: AFP/Robert Szaniszló/NurPhoto
Fotó: /

A ma kezdődő vb helyszínén hatalmasak a távolságok. Jekatyerinburg és Kalinyingrád között 2483 kilométer van, Szentpétervártól Szocsi 1926 kilométerre található.

Ám nem ez az igazi messzeség.

Hanem az, amely a huszonegyedik századi magyar futballt a valóditól elválasztja.

Amikor először tudósíthattam labdarúgó-világbajnokságról, és hazánk fiai mindmáig utoljára szerepeltek a vb-n, Oroszországot még Szovjetuniónak hívták. S révült örömmel gondolunk vissza a nyolcvanhatos 0-6-ra; nem oly régen Telkiben nosztalgiameccset rendeztek a mexikói csapás szereplőivel.

Hol van már „Irapuatov”!

A közelebb lévő 1994 is a ködbe vész. Akkor a moszkvai Dinamo-stadionban előbb a Békéscsaba vívott UEFA Kupa-meccset a Tyeksztyilscsik Kamisinnel (pardon, vívott volna, mert a pályája nemzetközi alkalmatlansága miatt átmenetileg a fővárosba települt, feledhetetlen nevű orosz együttes – ha nem is 6-0-ra – 6-1-re győzött), majd egy nappal később a CSZKA nyert 2-1-re az FTC ellen. A „sajtópáholy” mindkétszer katonai sátor volt, a telefonon pedig nem akadt tárcsa. A különös készüléket egyenruhás ember kurblizta, majd odaadta a kagylót: „Gavarit Budápest”.

Abban az évben a válogatott a hollandok vb-előkészületeit segítette, és 7-1-re kikapott a narancssárgáktól. Az eindhoveni találkozó előtt Verebes mester azt mondta Illés Bélának: „Ezt a vén, öreg Rijkaardot megszívatod.”

A valóságban mi cumizunk. A magyar futball valaha volt legszűkebb nyolc esztendejében, a Csányi-korszakban még a „holland” 1-7-et is sikerült amszterdami 1-8-cal alulmúlni, hogy Andorráról meg a többi rémségről ne is beszéljünk.

Annyi változás közepette mi maradtunk a kurblinál, noha nekünk nem jön be semmi.

Témák
foci vb
2018.06.14 07:53

Titkos lejárató kampánnyal vádolják a katari foci-vb szervezőit

Publikálás dátuma
2018.07.29 12:49
A dohai Kalifa stadion, katari tervek szerint itt tartják majd a 2022-es foci világbajnokság meccseit
Fotó: AFP/ Sputnik/ Ramil Szitdikov
Volt CIA-ügynököket, felbérelt újságírókat és kutatókat is bevethetett a világbajnokság szervező csapata, hogy kiüsse a rivális Egyesült Államokat és Ausztráliát – állítja a The Sunday Times.
 Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket. A tekintélyes vasárnapi brit lap szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat - idézi a lapértesülést az MTI.
A The Sunday Times a hozzá eljuttatott e-mailek alapján azt írja: többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.
Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban. A művelet eredményeiről később  e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. 
A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins "mélységes aggodalmának" adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. 
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. 
 A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: akkor korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. A vizsgálat felmentette a katari szervezőket, mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben. 
 Katari részről tagadják a The Sunday Times újabb állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak.    A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA.  
2018.07.29 12:49

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18