Növelhetik a depresszió kockázatát egyes gyakran használt gyógyszerek

Publikálás dátuma
2018.06.14 18:04
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - idéz az MTI egy új amerikai tanulmányt.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban publikált tanulmány 26 ezer olyan amerikai felnőtt - 18 éves, vagy annál idősebb ember - bevonásával készült, aki legalább egyfajta receptre kapható gyógyszert szedett 2005 és 2014 között. A kutatók szerint az érintett gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók és savlekötők betegtájékoztatóinak 37 százalékában szerepelt a depresszió mint lehetséges mellékhatás - írja a BBC News.

Az eredmények szerint a vizsgált gyógyszerek közül csupán egyet szedők körében 7 százalék, a kettőt szedőknél 9 százalék, míg a hármat, vagy többet szedőknél 15 százalék volt a depressziósok aránya. Az Egyesült Államokban élő felnőttek nagyjából 5 százaléka küzd depresszióval. "Sokak számára meglepő lehet, hogy a gyógyszerük, annak ellenére, hogy nem küzdenek hangulatzavarral, szorongással vagy a depresszióval összefüggő bármely egyéb állapottal, növelheti a depresszió tüneteinek, és végső soron akár a depresszió diagnózisának kockázatát is " - mondta Dima Qato, az Illinoisi Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Brit szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai tanulmány csupán összefüggést és nem ok-okozati kapcsolatot mutat az érintett gyógyszerek szedése és a depresszió megnövekedett kockázata között. Azt az amerikai szakemberek is elismerik, hogy nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a gyógyszerek a felelősek a rossz hangulatért. Az ugyanis, hogy az ember betegnek érzi magát - bármilyen okból is -, már önmagában rossz közérzetet okozhat, és az is lehetséges, hogy az alanyok egy része már korábban is küzdött depresszióval. "Az nem meglepő, hogy az olyan fizikai betegségek, mint például a szív- vagy a tüdőbetegség kezelésére szedett gyógyszerek összefüggésbe hozhatóak a depresszió tüneteivel, mivel ezek a fizikai betegségek már önmagukban növelhetik a depresszió kockázatát" - mondta David Baldwin, a brit pszichiáterek kollégiumának tagja.

A brit gyógyszerészek királyi társaságának tagja, David Taylor szerint továbbá fontos végiggondolni, hogy létezik-e "elfogadható magyarázat" arra, hogy egy gyógyszer miért okozhat depressziót. A szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták esetében például egyértelmű kapcsolat van a hormonok és a hangulat között.

A brit orvosok kollégiumának elnöke, Helen Stokes-Lampard szerint noha az eredmények nem feltétlenül érvényesek teljes egészében Nagy-Britanniára, mivel az Egyesült Államokban más az egészségügyi rendszer, de arra mindenképpen rávilágítanak, hogy a pácienseknek fontos beszámolniuk az összes általuk szedett gyógyszerről az orvosuknak, vagy épp a patikusnak, ha recept nélkül kapható orvosságot vásárolnak.

Szerző
2018.06.14 18:04

Óriási kozmikus szökőkút segíthet megfejteni a galaxisok titkait

Publikálás dátuma
2018.11.12 11:20
Sárga színnel az ALMA által érzékelhető hideg gázok láthatóak. A vöröses árnyalatok pedig az előzővel azonos területen az ESO Na
Fotó: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tremblay et al.; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton; /
Egy fekete lyuk által működtetett grandiózus gázszökőkutat azonosítottak a galaxisban az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai.
A kolosszális méretű galaktikus szökőkút tőlünk mindössze egymilliárd fényévre található. A távoli galaxis közepén lévő nagy tömegű fekete lyuk hideg molekulafelhőket pumpál az extragalaktikus térbe, az anyag pedig özönvízszerű galaktikus esőzéshez hasonlóan hullik vissza a fekete lyukra. Egy ilyen hatalmas kozmikus szökőkútban működő ki- és beáramlásokat egyszerre még sosem figyeltek meg máshol - számol be a Csillagászat.hu.
„Ez lehet az első olyan rendszer, amelyben egyértelműen észleltük mind a fekete lyuk felé beáramló hűvös molekulafelhőket, mind pedig a ki- vagy feláramló anyagsugarakat, amelyeket a fekete lyuk lövell ki magából. A hatalmas galaxis közepén ülő szupernagy tömegű fekete lyuk úgy működik, mint egy szökőkút mechanikus pumpája”
– magyarázta Grant Tremblay, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics jelenlegi, illetve az ESO korábbi munkatársa, a kutatócsoport vezetője.
A csillagászok az ALMA rádiótávcső-rendszer segítségével tárták fel a molekulafelhőkben megtalálható szén-monoxid elhelyezkedését és mozgásait. Ezek a mínusz 250–260 Celsius fok hőmérsékletű hideg molekulafelhők a jelek szerint mind a fekete lyuk felé hullanak. A kutatócsoport továbbá az ESO Nagyon Nagy Távcsövén (Very Large Telescope – VLT) működő MUSE spektrográf segítségével a fekete lyukból kiáramló, melegebb gázok által alkotott anyagnyalábokat, jeteket is kimutatott.
„A két eszköz rendkívül eredményesen használható együtt.”
Ez a megfigyelés a galaxisok életciklusára is új fényt vethet. A kutatók gyanúja szerint az általuk feltárt folyamat valószínűleg a galaxiskeletkezés megértése szempontjából kulcsfontosságú is lehet. Habár a hideg molekuláris gázoknak mind a ki-, mind a beáramlását korábban is megfigyelték már, ám most először észlelték ezeket egyszerre, egyetlen rendszeren belül, ami azt igazolja, hogy a két jelenség egy gigantikus körfolyamat két része.  
2018.11.12 11:20
Frissítve: 2018.11.12 11:26

Az ózonlyuk és az AIDS is az I. világháború öröksége

Publikálás dátuma
2018.11.11 14:44
Világháborús harctér - illusztráció
Fotó: COLLECTION ROGER-VIOLLET / Roger-Viollet/
Gyökeresen átalakította a bolygó arcát az a négy év, amíg az éppen száz éve véget ért háború dúlt. Betegségek és ökológiai katasztrófák mellett a mai közel-keleti háborúkat is a világháborútól kaptuk örökül.
Bár pontosan száz éve ért véget, november 11-én, az első világháború ma is formálja életünket - írja a BBC History -, és környezeti perspektívából nézve lesz csak igazán érzékletes 1914-1918 rettenetes öröksége.
A hadiiparnak köszönhetően erdőségek tűntek el és fajok sodródtak a kipusztulás szélére, mindössze négy év alatt. Az oszmán csapatok teljes cédruserdőket vágtak ki Libanonban, hogy a faanyaggal mozdonyokat és mészégető kemencéket fűtsenek. A Kelet-Európában állomásozó német csapatok európai bölények húsát ették, s majdnem kipusztították a lengyel Białowieża-erdőben elő egyik legfontosabb fajt. Egész folyók fulladtak agyagfolyamba, az élelmiszerek eltarthatóságát lehetővé tevő konzervdobozok kedvéért, mikor az európaiak vég nélkül igyekeztek növelni az ázsiai ónbányák kapacitását.
Minthogy a keleti marhavész megfertőzte a jelentős afrikai marhaállományt, hatalmas állattenyésztő telepeket létesítettek Argentínában, amelyek amellett, hogy gondoskodtak az antant fehérje-utánpótlásának zöméről, totálisan átalakították a dél-amerikai pampákat. Az erdőirtást az állati eredetű metán- és széndioxid-felszabadulás megugrása követte, ami később az ózonlyukban és a globális felmelegedésben mutatta meg hatását. Eközben az amerikai és kanadai gabonatermesztők feltörték a félszáraz prérik földjét, ami a következő évtizedekben széleróziót és elsivatagosodást okozott.
Az emberek életét gyökeresen átalakította a nagy háború - és nem csak a 8 millió halott és 20 millió sebesült, testileg és lelkileg is nem gyógyuló sebeket szerző túlélő szempontjából. Tömeges éhezés, menekültválságok és járványok jártak a háború nyomában, az 1918–1919-es spanyolnáthában például világszerte 20–100 millió ember halt meg. De az AIDS terjedése is a világháború és az európai nagyhatalmak műve: a gyarmattartók besorozták, kényszermunka-zászlóaljakba zsúfolták és tömegesen hurcolták a világ különböző pontjaira az afrikaiakat, ami talán a HIV-1 vírust is elszabadította későbbi.
És nem utolsó sorban a mai közel-keleti háborúk is az európai gyarmatosítók első világháborús geopolitikai érdekeivel állnak közvetlen kapcsolatban. Az oszmán kézben lévő Moszul, Bagdad és Baszra ígéretes kőolaj-lelőhelyeihez igazították a brit katonai stratégiát Mezopotámiában. Az energiapolitika volt a hajóereje a Közel-Kelet háború utáni úgynevezett „mandátumokra” darabolásának is a győztes hatalmak részéről, ami egyenes útként vezetett a térség instabilitásához.
2018.11.11 14:44
Frissítve: 2018.11.11 14:51