Előfizetés

Egészségügyi adataink rendőrkézen - "Átlátszó" lesz a polgár

Publikálás dátuma
2018.06.14. 07:05
Fotó: Shutterstock
Az új büntetőeljárás-jogi törvény megalapozza azt a lehetőséget, hogy akár alapos gyanú nélkül is lehessen majd eljárást indítani bárki ellen, belenézhetnek egészségügyi adatainkba is.

Július elsejétől életbe lép a büntető eljárásról szóló törvény módosítása. Ez felhatalmazza a rendőrséget, bíróságot arra, hogy akár közvetlen elektronikus kapcsolattal egészségügyi adatokat kérdezzen le a polgárokról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT). Lapunknak Magyar György ügyvéd azt mondta: az új büntetőeljárás-jogi törvény megalapozza azt a lehetőséget, hogy akár alapos gyanú nélkül is lehessen majd eljárást indítani. Megjelenik az úgynevezett előkészítő eljárás fogalma - amely bárki ellen megindítható, ha felmerül, hogy esetleg bűncselekményt követhetett el. Elég lehet, ha valaki szóba jöhet egy bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban és "a kutakodás, az azonosíthatóság" körébe beletartozhat az egészségügyi adatok megszerzése. A szakember példaként említette: egy büntető eljárásnak lehet egyik lényeges eleme, hogy valaki megjelent egy kórházban, ahol kezeltette magát. Ez a kutakodás akár arra is szolgálhat, hogy egy gyanút meg lehessen a későbbiekben alapozni.

Más adatvédelmi szakértő lapunknak mindehhez hozzátette: az e-térben gyűjtött egészségügyi adatokkal az új jogszabály életbe lépése meglehetősen kiszolgáltatottá tehetik az állampolgárokat. Ahol például egy helyen megtalálhatók olyan információk is, hogy a gyanúsított szed-e rendszeresen valamilyen gyógyszert, és azt melyik patikában szokta kiváltani. Illetve van-e egy adott bűncselekménnyel összefüggésbe hozható pszichiátriai, vagy nemi betegsége.

Névazonossággal ütnék ki a sorból Erdei „Rokker Zsolttit”

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.06.14. 07:01
ROKKER ZSOLTTI (sic!) - Azt hirdeti, hogy 1976-ban született. A nevét ugyanis ellopták FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Ezúttal a miskolci 12-es választókörzet össz-ellenzéki támogatású jelöltjére, Erdei Sándorra, ismertebb nevén Rokker Zsolti humoristára „indult rá” egy szintén Erdei Sándor nevű férfi. Az időközi önkormányzati választást azért írták ki július 15-re, mert Hubay György korábbi várostyát parlamenti képviselővé választották.

A „másik Erdei Sándornak” nagyjából annyi köze van Miskolchoz, hogy ott született, de Nyékládházán él, és Tiszaújvárosban egy multinacionális cég üzemében dolgozik. Miután kedden kiderült, hogy indul Miskolcon, a közösségi oldalán ráirtunk az ismeretlenség homályából felbukkant nyékládházi férfira, de nem válaszolt. Egy napra rá az addig kormánypárti támogató hozzászólásokban bővelkedő közösségi profilja igencsak lecsupaszodott, mindössze két-három családi fénykép látható rajta jelenleg. Eltűnt korábban feltüntetett lakhelye, Nyékládháza is, most mindössze annyi tudható meg a miskolciakat képviselni szándékozó férfiról, hogy Miskolcon született. Szerdán telefonon is kerestük a közéleti tevékenységre bejelentkezett „másik Erdeit”, de sem hívásra, sem sms-re nem reagált. Úgy tudjuk, egy tévéstábnak véletlenül felvette a telefont, de mikor megtudta, miért keresik, csak annyit mondott: dolgozik, talán majd este keressék, s letette.

Az „eredeti” Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsolti a Népszavának azt mondta: lassan már meg sem lepődik az egyre aljasabb húzásokon, amivel megpróbálják gyengíteni az esélyeit. A Fidesz-KDNP színeiben Nagy Ákos az ellenfele, de a Munkáspárt is elindította jelöltjét, a nyugdíjas Fülöp József Istvánnét. - Tőle félek egyedül az ellenfelek közül, mert felkészültsége, és alkalmassága mellett a helyi "Jocó Büfé" tulajdonosaként megfenyegetett, hogy nem lesz több extra mustár a hot-dogomra és csak félig süti át a francia pirítóst ha nem vigyázok arra, mit mondok – tette hozzá. Egy bizonyos Molnár Zsolt is bejelentkezett a posztért, aki az ellenzék szerint a „Rokker Zsolt” nevet hivatott kissé megzavarni. A ő és a „másik Erdei Sándor” felbukkanása is akkor derült ki, amikor a választási bizottság nyilvánosságra hozta a hivatalos jelöltek sorsolással kiválasztott sorrendjét. A lista két utolsó helyén a két Erdei Sándor szerepel, akiket a Fidesz által 2013-ban megváltoztatott választási törvény értelmében becenévvel vagy ragadványnévvel immár nem lehet megkülönböztetni – korábban erre még volt lehetőség.

Így „Rokker Zsolti” elesik attól, hogy egyértelműsítse személyazonosságát, most mindössze a születési évszám lehet iránymutató. Ha a néven kívül ez is megegyezne, akkor a lakhely is szerepelne a sorban, ha pedig valami isteni csoda folytán ez is azonos lenne, akkor a foglalkozást is feltüntetnék. Ez az extrém eset akár még igazságot is szolgáltathatna a humoristának, annak ugyanis igen csekély a valószínűsége, hogy rajta kívül lenne még egy, 1976-ban született, miskolci Erdei Sándor, aki humorista. Felvetődött, hogy ő változtasson nevet, s mivel mindenki Zsoltiként ismeri, legyen Erdei Sándor Zsolt. Jogi tanácsadója azonban erről lebeszélte, mert a névváltozás bejegyzésére az államnak hatvan napja van, s nem valószínű, hogy a július 15-i időközi választásra az állami szervek megsürgetnék a névcserét.

Az 1976-os Erdei Sándor lapunknak arról is beszélt, hogy felveszi a kesztyűt, s a nemtelen fondorlatok ellen is megtalálja majd az ellenszert. Gondolkodtak azon, hogy esetleg a listán elfoglalt helyét erősítsék, vagyis az 5-ös sorszámot sulykolják, de ezt is elvetették, attól tartva, hogy ha ezt tennék, valaki hirtelen visszalépne, és máris nem az ötödik helyen lenne a jegyzéken – mondta.

Egy biztos: a születési évszám megkülönbözteti a nyilvánosságot kerülő, közösségi oldalát legyaluló, s vele ellentétben nem Miskolcon élő, nem ott dolgozó „másik” Erdei Sándortól. Az MSZP-től, DK-tól a Jobbikon át a hat meghatározó ellenzéki párt által támogatott, de civilségét megőrizni akaró, ezért függetlenként induló Erdei „Rokker Zsolt” Sándor ezért ezt az évszámot fogja hangsúlyozni a szórólapokon, plakátokon. Egy harmadik Erdei Sándor elvileg már nem bukkanhat fel a kampányban, mert a jelöltállítás procedúra lezárult.

Már a jövő héten betiltja a Fidesz a hajléktalanságot

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2018.06.13. 23:53
Fotó: Népszava

Törvényellenesen is tovább faragja a fideszes többség az Alaptörvény hetedik, a parlamentnek május 29-én benyújtott módosítását. A törvényalkotási bizottság tagjai szerdán este kapták kézhez azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a testület csütörtök délelőtti ülésén meg is tárgyalnak, és minden valószínűség szerint el is fogadnak. Ezek ráadásul az eredeti előterjesztésen jócskán túlterjeszkedő indítványok, amire a törvény szerint nem lenne lehetőség – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás szocialista képviselő a Facebook-oldalán, ahol közzétette az előterjesztést.

A migráció elleni harc jegyében már az eredeti előterjesztésben is szerepelt az a kitétel, amely szerint az állam minden szervének feladata „Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme”, de ezt a kormánypárti képviselők most kiegészítenék azzal, hogy a „keresztény kultúra” védelmét is kötelességgé tennék. Az indoklás szerint „keresztény kultúra nélkül nincs Európa és nincs Magyarország”, ezért kiemelten fontos védeni. Közvetve ennek a pár szónak egészen komoly hatásai lehetnek Magyarország nem keresztény – ateista, zsidó, muszlim, buddhista és egyéb – lakóira nézve.

A kormánypárti képviselők egyetlen mondattal betiltanák a hajléktalanságot, hiszen az Alaptörvénybe emelnék, hogy „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. Ezen csak szépségtapasz lehet, hogy a módosítás szerint az állam és az önkormányzatok „törekszenek” valamennyi hajlék nélkül élőnek szállást biztosítani. Az indoklás szerint a közterületen élés „sérti a közterület közcélú használatát”, ezért indokolt ellene fellépni.

Szintén teljesen új elem, hogy teljesen kivonják a rendes bíróságok igazgatási jogköréből a közigazgatási bíróságokat: az Országos Bírói Hivatal elnöke csak a rendes bíróságokat igazgatná, illetve az Országos Bírói Tanács csak ezt felügyelné, a módosítás arra utal, hogy a közigazgatási bíróságok saját szervezetet kapnak. A Közigazgatási Felsőbíróság elnöke a Kúria elnökével kerül egy szintre.

Külön meglepetés, hogy kedden Semjén Zsolt miniszterelnök-helyette kezdeményezte Kövér László házelnöknél az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását jövő hétfőre és szerdára, amelyen egy sor más törvényjavaslat mellett a hetedik alaptörvény-módosítást is szavazásra bocsátanák, nyilván a fenti módosításokkal együtt.