Testőrök kísérték az „államtitkár urat”

Publikálás dátuma
2018.06.18. 11:46
Forrás: Facebook/ATV
Kőrös Gusztáv Tibort és kilenc társát bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetési üggyel vádolják. A volt DK-s politikus közel 170 millió forintos kenőpénzt vett fel hiszékeny vállalkozóktól, aztán mentelmi jogba kapaszkodva próbált szabadulni.

Vádemelésig jutott a Kőrös Gusztáv Tibor és társai ellen indított nyomozás: a Somogy megyei Főügyészség „több rendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények” elkövetésével vádolja a volt DK-s politikust, aki kilenc társával együtt jelentős összegeket csaltak ki uniós támogatásokra vágyó, tehetős vállalkozóktól.

A 7 ezer oldalas nyomozati anyagot összegző vádirat szerint az elsőrendű vádlott Kőrös 2017-ben egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, ami kimondottan korrupciós ügyletekre, illetve azok színlelésére alakult. A kilencedrendű vádlott széles üzleti kapcsolatrendszerrel bírt, a bandavezér pedig az ő ismerőseit kereste fel, nagymenő politikusnak, vagy magas rangú minisztériumi dolgozónak kiadva magát.

Áltekesek kísérték az álpolitikust

Korábbi képviselői tapasztalatait felhasználva Kőrös hitelesen alakította a potentátot, aki kapcsolatai révén százmilliós nagyságrendű uniós támogatásokat intézhet a segítségét megfizetni tudó üzletembereknek. Adott a látszatra: állami vezetőhöz illően luxus kategóriás autóval, áltekesek kíséretében érkezett a találkozókra – az áltestőrség tagjai a TEK-kommandósok bevetési öltözetére emlékeztető taktikai szerelést, riasztófegyvereket viseltek, és mindig képviselőnek vagy államtitkárnak szólították a vádlottat.

A hatalom közelségétől megrendült üzletemberek pedig fizettek. A bandának hat személyt sikerült megtévesztenie, közülük öt vállalkozó 4,5 milliótól akár 80 millió forintot adott az „ügyintézés” reményében, Kőrös Gusztáv Tibor és társai így 168,5 millió forintot tehettek zsebre, anélkül hogy tényleg közbenjártak az ígért korrupciós ügyekben – állítja a vádhatóság. A további kenőpénzgyűjtést csak a rendőrség közbelépése akadályozta meg, 2017 októberében ugyanis lekapcsolták a csalókat.

A vádhatóság Kőrös Gusztáv Tiborral és kilenc társával szemben, (közülük öten előzetes letartóztatásban vannak) fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. Ha bíróság is egyetért az indítvánnyal, a társaság tagjai 2 évtől 24 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A főügyészség vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett, melynek összege Kőrös Gusztáv Tibor esetében több mint 163 millió forint.

Vádat emeltek a vesztegetni próbáló üzletemberek ellen is, esetükben a vádhatóság felfüggesztett börtönbüntetést javasolt.

Hiába indult a szegényekért

Kőrösnek ugyanakkor nem ez az egyetlen futó ügye: négy rendbeli hamis vád miatt eljárás zajlik ellene a  2014-es bajai megismételt időközi önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan, is – az ex DK-politrikus kormánypártokat lejáratni szándékozó- hamis videót készített és adott át az egyik ellenzéki párt tagjának azért, hogy azt választás rendje elleni bűntett miatti feljelentéshez csatolja.  A többszörös vádlott idén a választási kampány keretében, a Minden Szegényért Párt színeiben indult képviselő-jelöltként. Ekkor, mentelmi joga miatt rövid időre szabadult az előzetesből, de hamarosan újra letartóztatták.

Szerző

Hármas karambol bénítja az M3-as forgalmát

Publikálás dátuma
2018.06.18. 09:15
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
Személyautók ütköztek az M3-as autópályán Kartal mellett, a baleset miatt torlódik a forgalom.

Három autó ütközött kora reggel az M3-as sztráda főváros felé vezető oldalán, Kartal külterületén. A 47-es kilométerszelvényben történő balesetben egy ember megsérült a katasztrófavédelem szerint, igaz, a rendőrség nem tud sérültekről.

A műszaki mentés és a baleseti helyszínelés idejére a forgalom csak a külső sávon haladhat; emiatt komoly dugó alakult ki, az Útinform  szerint akár 50 perccel is nőhet a menetidő az érintett szakaszon.

Szerző

Csúnya karambol - Busz törte rommá a Ladát a 6-oson (fotók)

Publikálás dátuma
2018.06.17. 23:28
MTI Fotók: Mihádák Zoltán

Eddig tisztázatlan körülmények között egy autó és egy busz ütközött össze 2018. június 17-én délután Budapest XXII. kerületében a 6-os számú főúton a Kastélypark megállónál. 

A balesetben egy ember súlyosan megsérült.

A helyszíni szemlét a rendőrök befejezték, ismét zavartalanul haladhat a forgalom.

Szerző